Praktisk info

Entré til museet giver gratis adgang til festivalen. Køb klubkort og få fri entre et helt år + rabatter og særlige klubfordele eller køb billet til én dag for kr. 145 eller til alle fire festivaldage til særpris kr. 220. (firedages billet kan købes fra 10.8) Billetter og klubkort giver adgang til Louisiana og festivalen, men garanterer ikke plads ved de enkelte arrangementer.

Adgang til festivalens scener: Til arrangementer i Koncertsalen er der begrænset siddeplads og ingen ståpladser, og derfor udleveres nummererede billetter 40 min før de enkelte arrangementer begynder. Billetterne udleveres fra Informationsteltet i Skulpturparken på øvre plæne.

Koncertsalens arrangementer kan også opleves direkte på Liveskærm i Skulpturparken.

Til arrangementer på den indendørs Sydscene og de udendørs, Parkscenen og Villascenen, udleveres der ikke billetter – her er der adgang efter først-til-mølle-princippet.

Festivalens arrangementer begynder torsdag 18. august om eftermiddagen og slutter søndag 21.aug. kl 18. Festivalen vil i år også byde på lydture, koncerter og performances med danske og internationale navne. Hør traileren til årest lydture og find dem i programmet fra og med 18. august.

Billeder og video
Når vi tager billeder og optager video på festivalen, kan det være, at du ender på nogle billeder side om side med andre glade festivaldeltagere. Når det sker, er vi ikke i stand til at indhente tilladelser fra alle. Billederne vil blive brugt på Louisianas sociale medier og i forbindelse med omtale af festivalen. Hvis du har spørgsmål herom, kan du kontakte os på llu@louisiana.dk

Få en forsmag på årets lydture her

Årets festival præsenterer en lang række internationale og danske forfattere i oplæsning, interview, koncert samt performance – i dialog med hinanden og i samspil med museets kunst. Flere end 60 forfattere vil i løbet af festivalens fire dage indtage Koncertsalen, Sydfløjen samt to scener i Skulpturparken.

Mere om årets internationale forfattere:

 • Ocean Vuong

  Ocean Vuong (f. 1988) er et af de største litterære talenter fra USA i mange år. Da debut-digtsamlingen Night Sky with Exit Wounds udkom i 2016, blev den sammenlignet med de største navne i amerikansk litteratur, heriblandt Emily Dickinson. Tyngden af de litterære priser, Vuong allerede er overøst med, er usædvanlige for hans alder og relativt lille produktion. Gennembruddet kom med romanen Vi er kortvarigt smukke her på jorden, der allerede er oversat til 36 sprog. Bogen er udformet som et brev henvendt til Vuongs mor og den handler om krigens sår, klasse, afhængighed, vold og transnationalitet i USA. Til august udkommer Vuongs seneste bog, digtsamlingen Tiden er en mor, på dansk i Caspar Erics og Niels Henning Krag Jensbys oversættelse.

 • Bernardine Evaristo

  Bernardine Evaristo (f. 1959) modtog Booker-prisen i 2019 for sin gennembrudsroman Pige, Kvinde, Andet som den første sorte kvinde nogensinde. Romanen er oversat til mere end 60 sprog, solgt i over en million eksemplarer og har modtaget en række andre priser. Den stærkt gribende roman er fortalt af 12 sorte kvinder, der hver fortæller deres historie, mens Evaristo symfonisk sammenfletter stemmerne, der tematiserer spørgsmål som race og feminisme. Fælles for alt hvad hun arbejder med, er hendes interesse i den afrikanske diaspora.

 • Marieke Lucas Rijneveld

  Med debutromanen Aftenens ubehag blev hollandske Marieke Lucas Rijneveld (f. 1991) den hidtil yngste og første ikke-binære modtager af Bookerprisen i 2020. I hjemlandet er Rijneveld udråbt til den nye litterære stjerne, og Aftenens ubehag solgt i mere end 200.000 eksemplarer.

  Romanen er delvist selvbiografisk, inspireret af forfatterens brors død, da Rijneveld var tre år gammel. Rijneveld er opvokset i en stærkt religiøs familie på landet i det sydlige Holland, og romanen skildrer uhyre stærkt en families sorg og skæbne set fra barnets skæve og klare perspektiv.

 • Deborah Levy

  Deborah Levy (f. 1959 i Sydafrika) regnes for en af Englands vigtigste forfattere, der begyndte som dramatiker og digter. Hun har været shortlistet til Bookerprisen hele to gange, og på dansk er hun aktuel med sin prisbelønnede erindringstrilogi, som hun kalder for ”levende erindringer”, fordi de skrives, mens de udleves midt i livet. Ting jeg ikke vil vide er netop udkommet på dansk, og bind to, Livets omkostninger, udkommer op til festivalen. Levys litterære stil, der er blevet sammenlignet med Rachel Cusks, er fyldt med originale betragtninger og springer ubesværet i tid for at indkredse, hvad det vil sige at være menneske og finde sin plads i livet.

 • Judith Hermann

  Tyske Judith Hermann (f. 1970) er en af Tysklands væsentlige forfattere, af flere betegnet som sin generations litterære stemme efter den sensationelle debut med novellesamlingen Sommerhus, senere i 1998. I dag er Hermann et bredt kendt navn for danske læsere, der har slugt hendes bøger om skæve eksistenser, der leder efter et ståsted i tilværelsen. Judith Hermann er aktuel på dansk med den stærkt roste roman, Hjem, der handler om menneskets og naturens ødelæggelse, fortalt med en lavmælt poetisk stemmeføring.

 • Édouard Louis

  Da Édouard Louis (f. 1992) første gang besøgte festivalen i 2017 var han blot 24 år. Men allerede dengang blev han regnet for en af de vigtigste forfattere, der er kommet frem i Frankrig i de seneste år, takket være sin debut Færdig med Eddy Bellegueule. Her gjorde han selvbiografisk og spektakulært op med sin arbejderklasseopvækst langt fra Paris med skildringer af sin homoseksualitet i lyset af fattigdom og undertrykkelse. Siden kom blandt andet en bog om faren med anklager mod det franske samfunds behandling af de fattigste. Selv om Louis skriver selvbiografisk, i sin seneste bog er moren i centrum for fortællingen, har han altid et større samfundspolitisk sigte med sin skrift.

 • Maria Stepanova

  Maria Stepanova (f. 1972) er digter, forfatter og journalist og regnes for at være en af Ruslands mest betydningsfulde aktører inden for moderne litteratur og kultur. Hendes involvering i uafhængige medier har gjort hende til en drivkraft i kampen for pressefrihed i en tid præget af censur og politisk historieskrivning i Rusland. Til festivalen er hun aktuel med Til minde om erindringen, et familieportræt, der tematiserer konstruktionen af erindringen selv i en blanding af essay, fiktion, memoirer, rejsedagbøger og historiske dokumenter. I bogen, der sidste år var shortlistet til Bookerprisen, væver Stepanova et besættende panorama af minder, skæbner og idéer, som samtidig giver et stærkt indblik i russisk ånd og kultur.

 • Torrey Peters

  Torrey Peters (f. 1981) debuterede i 2021 med Detransition, Baby, som regnes for at være den første store, realistiske transroman. Skrevet både vittigt og elegant foregår Detransition, Baby i et queermiljø i New York, og titlen henviser til et af de store tabuer blandt transpersoner; at detransitionere (dvs. fortryde kønsskifte), som en af romanens tre hovedpersoner gør undervejs. Den prisbelønnede roman åbner læserens øjne for indsigter i problemstillinger, man kan lære noget af, som en dansk anmelder bemærkede. Torrey Peters vandt Pen/Hemingway Award for bedste debut.⁠

 • Ben Lerner

  Desuden vil man kunne opleve den prisbelønnede amerikanske forfatter Ben Lerner (født 1979), der skriver humoristiske og intelligente romaner. ”Romanens fremtid er lige her,” har den irske forfatter Sally Rooney sagt om Lerners Topekaskolen, der sidste år udkom på dansk. Lerner har været underviser for Ocean Vuong på Brooklyn College og forfatterskabet begyndte med romanerne Farvel til Atocha, og 10:04, som også er ude på dansk. Sidstnævnte kaldte The Guardian ’lige så revolutionerende som debutbogen’.

 • Carl Frode Tiller

  Carl Frode Tiller (f. 1970) er en af Norges store forfattere, der er oversat til mere end 20 sprog. Han har været nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris hele tre gange, senest for romanen Begyndelser fra 2017. Han er især hyldet for trilogien Indkredsning I-III, der også indbragte ham flere internationale priser. Det tredje og sidste bind udkommer nu på dansk. Trilogien handler om David, der har mistet hukommelsen og derfor indrykker en annonce i avisen for at få mennesker, der har kendt ham, til at skrive til ham om, hvem han var. Romanværket stiller spørgsmål til, hvordan man skildrer et menneskes liv og er blandt andet blevet sammenlignet med Knausgårds Min kamp.

 • Claire-Louise Bennett

  Britiske Claire-Louise Bennett debuterede i 2015 med den prisbelønnede roman Dam om en kvinde, der opgiver sin akademiske karriere, flytter til en lille hytte i Irland, hvor hun nusser rundt i sin have og skriver oder til sine tomater. Fortælleren er mester i at zoome ind: Hun opsøger ensomheden, naturen og omgivelserne og hylder det sanselige møde med tingene. Bennetts anden roman, Kasse 19, udkommer på dansk til sommer og omhandler en ung pige besat af at skrive små historier, hvor kærester, Dostojevskij, Proust, skolekammerater, Nabokov, Tove Ditlevsen og hovedpersonens forældre alle bliver til en del af litteraturen, og litteraturen bliver til det vigtigste i hendes liv. ”Vi læser for at komme til live”, som hovedpersonen på et tidspunkt siger.

 • Laurie Anderson

  Amerikanske Laurie Anderson (f. 1947), som sidst besøgte festivalen i 2017, opfinder hele tiden sine egne genrer at fortælle i. Hvad enten det er performance, maleri, musik, dans, virtual reality eller computerprogrammer, så går historiefortælling, som en rød tråd igennem Andersons værker, drevet af en glubende nysgerrighed på, hvordan verden hænger sammen. I løbet af 2022 kan man på Massachusetts Museum of Contemporary Art opleve den hidtil største retrospektive udstilling med værker af 74-årige Anderson, der som kunstner aldrig har stået stærkere.

 • Natasha Brown

  Natasha Brown (f. 1990) har med sin debutroman Samling taget den litterære verden med storm. ”Bogen vejer ikke meget i hånden, men dens indflydelse er enorm,” har den skotske forfatter Ali Smith udtalt om romanen som fortæller om en ung sort britisk kvinde, som forbereder sig på at skulle til en fornem havefest hos sin kærestes velhavende forældre. Samtidig reflekterer hun over, hvem hun egentlig er. Denne samling af alt det rigtige. Jo tættere på festen kommer, og jo mere fremtiden banker på døren, jo sværere er det for hende at undvige spørgsmålet om, hvorvidt det er på tide at rive alt fra hinanden. ’Samling’ har været på bestsellerlisterne i både England og USA, nomineret til et utal af priser, senest den fornemme Women’s Prize for Fiction Futures Award 2022.

 • Benjamin Labatut

  Fra Chile kommer Benjamin Labatut (f. 1980 i Holland). Hans roman Når vi ikke længere forstår verden balancerer mellem videnskab og fiktion og skildrer banebrydende videnskabelige opdagelsers skønhed og destruktivitet i en ny, selvopfunden litterær genre. ”Det er en bog om menneskehedens vanvittige drømme. Om vores desperate og ofte mislykkede forsøg på at forstå os selv, hinanden og det univers vi bebor,” har Labatut udtalt.

 • Linn Ullmann

  Linn Ullmann (f. 1966) er aktuel med Jente, 1983 som følger en 16-årig pige i Oslo, New York og Paris, romanen fortsætter temaet om hukommelsens digteriske kraft fra Ullmanns forrige roman De urolige, som hun præsenterede på festivalen i 2016.  Jente, 1983 blev kaldt en af forfatterens bedste bøger, da den sidste år udkom i hjemlandet Norge. Ullmann regnes for at være en af de mest beundrede forfattere i Skandinavien.

 • Jón Kalman Stéfansson

  Jón Kalman Stéfansson (f. 1963) er en af Islands største nulevende fortællere og hans magiske skrivestil er nået ud til mange danske læsere. Dit fravær er mørke hedder den nye roman, som udkommer på dansk op til festivalen og som er beskrevet som et stilistisk mesterværk, der fører læseren frem og tilbage i tid mellem en islandsk bygd og Paris og Marseille, mens generationers skæbner oprulles på fascinerende vis, mens fortælleren prøver at overvinde et hukommelsestab.

 • Alex Schulman

  Læserreaktionerne på svenske Alex Schulmans romaner Overleverne, Brænd alle mine breve og Glem mig beretter om en næsten feberagtig besættelse. For Schulman (f. 1976) skriver med stor intensitet om sine familieforhold og bøgerne har vundet flere priser og er oversat til en lang række sprog. I Sverige er Schulman kendt som journalist, podcaster, tv-vært med mere og hans litterære evner har begejstret mange læsere.

 • Pola Oloixarac

  Argentinske Pola Oloixarac (f.1977) bor i Barcelona og kommer nu endelig på dansk med romanen Mona om en ung peruansk forfatter, der bliver nomineret til en stor svensk litteraturpris og i den anledning besøger vores naboland til en international litteraturfestival. I det idylliske svenske landskab er hun i nogle dage del af en gruppe internationale, umådeligt selvoptagede forfattere, der holder hinanden i ånde erotisk og intellektuelt, mens de venter på juryens afgørelse af, hvem af dem der skal have den prestigefulde pris.

  I Oloixaracs tredje roman Mona tegner hun et fascinerende portræt af en ung latinamerikansk forfatter som med ”eksotisk baggrund” og hendes liv i den amerikanske-europæiske hvide intellektuelle elite – fortalt med en stor portion ironi. Mona udkommer på Forlaget Grif i Peter Adolphsens oversættelse i august 2022.

 • Koleka Putuma

  Jeg vil hverken dø med / løftede hænder / eller / spredte ben,” skriver den sydafrikanske digterstjerne Koleka Putuma (f. 1993), der debuterede med digtsamlingen Kollektivt Hukommelsestab (Collective Amnesia, 2017). Bogen er ikke alene en sort, homoseksuel kvindes vidnesbyrd, men også en insisterende poetisk refleksion over traumebearbejdelsens og fortællekunstens betydning for Sydafrikas kollektive hukommelse. I sin anden digtsamling ‘Hullo, Bu-bye, Koko, Come In’ og i sine performances arbejder hun videre med samme temaer. På festivalen performer hun ’Out of Con(text)’ baseret på poesien fra hendes bøger.

På årets festival kan du udover de internationale navne også møde en lang række danske forfattere. De danske forfattere på årets festival er er: Anna Juul, Viggo Bjerring, Tine Høeg, Liv Nimand Duvå, Josefine Klougart, Merete Pryds Helle, Johanne Mygind, Gry Stokkendahl Dalgas, Melanie Kitti, Sebastian Nathan, Sidsel Ana Welden, Dorrit Willumsen, Line-Maria Lång, Jessie Kleemann, Iben Mondrup, Solvej Ball, Harald Voetmann, Morten Pape, Knud Brix, Nanna Storr-Hansen, Ingrid Nymo, Joakim Kruse Lykke, Sebastian Nathan, Kristian Leth, Marianne Larsen, Pia Tafdrup, Rasmus Daugbjerg, Johanne Bille, Rasmus Nikolajsen, Emeli Bergman. 

Se hvornår du kan opleve de forskellige forfattere på scenen iårets program her.

Festivalen har flere kanaler, hvor du kan få nyheder, opdateringer mm. Følg Louisiana Literature på Facebook og på Twitter eller Instagram

C.L. Davids Fond og Samling støtter Louisiana Literature

om festivalen

Louisiana Literature “debuterede” i 2010 og blev fra starten en bragende succes. Siden er festivalen blevet en begivenhed, der samler over 40 internationale og danske forfattere og flere tusinde gæster i løbet af fire dage. I 2020 blev festivalen aflyst grundet corona-pandemien og i 2021 var det en alternativ udgave af festivalen, som publikum kunne opleve.

SE PÅ LOUISIANA CHANNEL

Med fire dages intenst og tætpakket program er det umuligt at få det hele med, men festivalen har heldigvis et langt "efterliv" på Louisiana Channel.

Her er det muligt at se og høre indslag med mange af de forfattere, der gennem årene har gæstet Louisiana Literature, bl.a. Michel Houellebecq, Ben Okri, Zadie Smith, Paul Auster, Margaret Atwood, Patti Smith, Richard Ford, Svetlana Aleksijevitj - og mange flere...

Der hvor litteraturen opstår

Interview med 12 danske forfattere

I en serie filmportrætter, produceret af Louisiana Literature i 2020, kan du komme tæt på nogle af dansk litteraturs store stemmer.

Forfatterne fortæller hver især fra de steder, hvor litteraturen opstår – rundt om i Danmark, Island og Grønland – og deler ud af deres tanker om at skrive.

LOUISIANA OG LITTERATUREN

Litteraturen har altid spillet en særlig rolle for Louisiana. Museet har i løbet af årene budt forfattere og litterære arrangementer indenfor på lige fod med andre kunstarter som musik og arkitektur. Der har været afholdt nordiske poesidage på museet og i 1980’erne fandt østeuropæiske dissidentforfattere et frit talerum her. Det var også på Louisiana, at Salman Rushdie i 1992 viste sig offentligt for første gang efter flere år under jorden på grund af sin fatwa.

Med Louisiana Literature løftes museets tradition for et stærkt engagement i litteraturens verden således ind i en ny tid – samtidig med at festivalen slår et slag for den gode litteratur og nødvendigheden heraf.

I DIALOG
MED KUNSTEN

Looking Writing Reading Looking er en antologi, udgivet af Louisiana Publications i 2019, der ligger i naturlig forlængelse af festivalen. Her går 26 internationale forfattere i dialog med kunstværker fra museets samling. Igennem en bred vifte af litterære genrer som digte, essays, erindringer og noter viser bogens bidrag, hvor forskelligt man kan opleve kunst.

Blandt bogens bidragsydere er Colm Tóibín, Claudia Rankine, Richard Ford, Chris Kraus, Sjón, Anne Carson og Roxane Gay. I bogen omtales blandt andet værker af bl.a. Francis Bacon, Asger Jorn, Henry Heerup og Alicja Kwade.

Køb bogen i vores webshop