Oplev Murakami på årets festival

Den litterære verdensstjerne Haruki Murakami, som fortryller læsere over hele verden, vil kunne opleves i Humlebæk, når festivalen i år finder sted i dagene 17.-20. august 2023.

Den japanske forfatter Haruki Murakami fik sit internationale gennembrud med ’Norwegian Wood’ (1987) og har skrevet en lang række enestående romaner, der har tryllebundet læsere over hele verden. I sit litterære univers blander han i et lettilgængeligt sprog på finurlig og ofte surrealistisk vis det mystiske og hverdagslige, melankoli og humor, vestlig og japansk kultur. Hans debutnovelle ’Slowboat til Kina’ udkommer på dansk til maj, og til august udkommer novellesamlingen ’Mystiske fortællinger fra Tokyo’, begge i Mette Holms danske oversættelse. De japanske læsere kan glæde sig til hans første store roman i seks år, når ’The City and its Uncertain Walls’ udkommer den 13. april i hjemlandet.

Haruki Murakami er født i 1949 og regnes for en af de mest populære japanske forfattere nogensinde. Han har vundet et utal af internationale priser, senest Prix mondial Cinco Del Duca (2022), America Award in Literature (2018) og Hans Christian Andersen Litteraturpris (2016). Desuden er der lavet flere vellykkede filmatiseringer af Murakami-fortællinger, nemlig ’Norwegian Wood’ (2010), ’Burning’ (2018) og Oscar-vinderen ’Drive My Car’ fra 2021.

Fire dage med litteratur

Louisianas litteratur festival "debuterede" i 2010 og siden er festivalen blevet en begivenhed, der samler over 40 internationale og danske forfattere og flere tusinde gæster i løbet af fire dage. Udover at samle forfattere på scenen, byder festivalen også på litterære events, performance og musik. Vi ses igen 17.-20. august 2023.

om festivalen

Louisiana Literature “debuterede” i 2010 og blev fra starten en bragende succes. Siden er festivalen blevet en begivenhed, der samler over 40 internationale og danske forfattere og flere tusinde gæster i løbet af fire dage. I 2020 blev festivalen aflyst grundet corona-pandemien og i 2021 var det en alternativ udgave af festivalen, som publikum kunne opleve. I 2022 kunne festivalen endelige vende tilbage i sin sædvanlige form.

SE PÅ LOUISIANA CHANNEL

Med fire dages intenst og tætpakket program er det umuligt at få det hele med, men festivalen har heldigvis et langt "efterliv" på Louisiana Channel.

Her er det muligt at se og høre indslag med mange af de forfattere, der gennem årene har gæstet Louisiana Literature, bl.a. Michel Houellebecq, Ben Okri, Zadie Smith, Paul Auster, Margaret Atwood, Patti Smith, Richard Ford, Svetlana Aleksijevitj - og mange flere...

Der hvor litteraturen opstår

Interview med 12 danske forfattere

I en serie filmportrætter, produceret af Louisiana Literature i 2020, kan du komme tæt på nogle af dansk litteraturs store stemmer.

Forfatterne fortæller hver især fra de steder, hvor litteraturen opstår – rundt om i Danmark, Island og Grønland – og deler ud af deres tanker om at skrive.

LOUISIANA OG LITTERATUREN

Litteraturen har altid spillet en særlig rolle for Louisiana. Museet har i løbet af årene budt forfattere og litterære arrangementer indenfor på lige fod med andre kunstarter som musik og arkitektur. Der har været afholdt nordiske poesidage på museet og i 1980’erne fandt østeuropæiske dissidentforfattere et frit talerum her. Det var også på Louisiana, at Salman Rushdie i 1992 viste sig offentligt for første gang efter flere år under jorden på grund af sin fatwa.

Med Louisiana Literature løftes museets tradition for et stærkt engagement i litteraturens verden således ind i en ny tid – samtidig med at festivalen slår et slag for den gode litteratur og nødvendigheden heraf.

I DIALOG
MED KUNSTEN

Looking Writing Reading Looking er en antologi, udgivet af Louisiana Publications i 2019, der ligger i naturlig forlængelse af festivalen. Her går 26 internationale forfattere i dialog med kunstværker fra museets samling. Igennem en bred vifte af litterære genrer som digte, essays, erindringer og noter viser bogens bidrag, hvor forskelligt man kan opleve kunst.

Blandt bogens bidragsydere er Colm Tóibín, Claudia Rankine, Richard Ford, Chris Kraus, Sjón, Anne Carson og Roxane Gay. I bogen omtales blandt andet værker af bl.a. Francis Bacon, Asger Jorn, Henry Heerup og Alicja Kwade.

Køb bogen i vores webshop