Koncert
American Contemporary Music Ensemble – October Melancholia
- DatoSøndag 15. oktober
- TidKl. 15:00
- StedKoncertsalen
- PrisKr. 150 (+ gebyr kr. 10)

De amerikanske stjernemusikere American Contemporary Music Ensemble slår efterårsstemning an ved at fremføre værker af de to danske komponister og musikere My Beautiful Decay 1973 og Ejnar Kanding.
Progam
Der er dybde i efterårets melankoli, når mørket langsomt sænker sig og månen kaster sit klare skær ned fra himlen. Denne tid inviterer til eftertænksomhed, hvor sindets tanker dvæler, og skrøbeligheden afsløres gennem de slanke, nøgne træer, som vinden har befriet for deres blade. På samme vis manifesterer skrøbeligheden sig i os selv, mens dagene gradvist bliver kortere, og tiden føles langsommere.
Fra Garden Rain af My Beautiful Decay 1973 (2023, uropførelse)
1. Opus 33
2. Sad as time disappears
3. Opus 42
4. October
Fra Conversations af My Beautiful Decay 1973 (2023, førsteopførelse i Danmark)
1. Melancholia
2. Aurora
3. Moonpiece
4. Lost Road
5. Cascade
Angstalene af Ejnar Kanding (2023, uropførelse)
Slender Trees af Ejnar Kanding (2023, førsteopførelse i Danmark)
1. Scent of trees – Duft af træer
2. Horizontal hatching – Horisontal skravering
3. Fragile ambiance – Skrøbelig stemning
4. Strong verticality – Stærk vertikalitet
5. Sensuous geometry – Sensuel geometri
6. Absence – Fravær
Musikere:
Clarice Jensen, kunstnerisk leder for ACME & cello
Ben Russell, violin
Laura Lutzke, violin
Isabel Hagen, viola
Ejnar Kanding, live electronics, keys, max
My Beautiful Decay 1973 / Carsten Bo Eriksen, live electronics, keys, ableton live


Carsten Bo Eriksen, også kendt som My Beautiful Decay 1973, er en dansk neo-klassisk komponist og pianist. I hans musik søger han ofte det smukke, stille, enkle og umiddelbare udtryk, hvor han lader lytteren flyde med i værkets kontemplative kerne.
Han er uddannet ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, hvor han studerede komposition under professor Ib Nørholm, Ivar Frounberg og Hans Abrahamsen, og studerede også ved Berklee College of Music i Massachusetts, USA. Eriksen har også studeret balinesisk gamelan musik i Ubud, Bali, Indonesien, sammen med musikeren Pak Tama. Men det var hans møde med komponisten Arvo Pärt i København i år 2000, der fik stor indflydelse på hans musik. I 2004 blev han tildelt et treårigt arbejdslegat af Statens Kunstfond og har gennem tiden været nomineret til en Danish Music Award og Gaffa Prisen og vundet Statens Kunstfonds førstepris for bedste elektroniske musik. “My Beautiful Decay 1973 er neoklassicistisk ambientmusik, der smukt besynger forgængelighedens uundgåelighed” – Musikmagasinet Passive/Aggressive
Komponisten My Beautiful Decay 1973 alias Carsten Bo Eriksen skriver om sine værker: “Selve titlen Garden Rain kan man se som et symbol eller en stemning. Livet er selve haven vi bevæger os rundt i, alt imens regnen er sorgen og bevidsthedens viden om enden på det. De fire satser er som selvstændige solitære personligheder eller planter i en organiseret japansk have, hvor alle har deres eget rum, klima og unikke karakteristika”.
Om suiten Conversations, som blev uropført af ACME tidligere i år på The Metropolitan Museum of Art i New York i forbindelse med udstillingen Beyond the Light faciliteret af AFSMK (American Friends of SMK) og bestilt af ACME, skriver komponisten: “Min suite Conversations repræsenterer en dialog med fortiden gennem mit perspektiv og auditive sanser. Værket er på en måde en række musikalske postkort, der rejser fra nutiden til fortiden og tilbage igen, ligesom en slags tidsmaskine. Jeg er blevet inspireret af en række danske guldaldermalerier og den eksistentielle erkendelse, at “Livet skal forstås baglæns, men det skal leves forlæns.” Citatet er en kombination af et længere Kierkegaard-citat fra 1843 og refererer til, at man skal leve livet, som det sker, og ikke kan planlægge sit liv på forhånd. Jeg går ofte ud til Søren Kierkegaards sten, der er placeret i Gilleleje, hvor jeg bor. Jeg lægger min hånd på stenen, mens jeg ser ud over havet og tænker på, hvor håbløst livet er i princippet, men så fyldes jeg med en varm følelse, når solens stråler rammer mit ansigt, og jeg hører min musik i mit indre øre, mens vinden suser i trætoppene på de slanke træer, som en modspil til min indre musik. Livet er lys, og ud af lyset kommer kærligheden. Jeg søger det smukke i min musik. For håbet om lys lever videre i mit hjerte og i min musik og kunst.” Læs mere om My Beautiful Decay 1973.
Komponisten Ejnar Kanding er kendt for at afsøge mulighederne indenfor et bredt udsnit af musikalske udtryk fra det kropsligt ekspanderende til det emotionelt statiske eller melankolske. Hans enestående farverige klange forener den elektroniske og akustiske lyd i komplekse teksturer, kropslig energi og sart enkelhed. Det musikalske udtryk, form og frase er i fokus ofte med elektroniske klange som kontrapunkt. Hans musik er en sanselig rejse i det indre livs ukendte områder. Den er værdsat og programsat internationalt på koncerter og festivaler, blandt andet The Metropolitan Museum of Art, New York. Udover Statens Kunstfonds treårige stipendium og mange arbejdslegater har Kanding modtaget adskillige bestillinger.
Komponisten Ejnar Kanding skriver om sine værker: Titlen Angstalene er hentet fra et Rainer Maria Rilke digt, som hedder Wie sind ganz Angstallein fra samlingen Die früen Gedichte, der kan oversættes som nedenfor:
Vi er helt angstalene,
vi holder kun fast i hinanden,
hvert ord bliver som en skov
foran vores vandring.
Vores vilje er kun vinden,
der skubber og drejer os;
fordi vi selv er længslen,
der står i blomst.
Værket Slender Trees (slanke træer) er bestilt af og tilegnet ACME strygekvartet, som uropførte værket i april 2023 på The Metropolitan Museum of Art, New York faciliteret af AFSMK (American Friends of SMK). Slender Trees er en musikalsk fortolkning af Vilhelm Hammershøis tegning Slanke træer på en bakke (1896). Musikken antyder tegningens sarte lag gennem seks satser, der hver især udforsker forskellige musikalske udtryk, omgivet af et skrøbeligt klavertema. Mit mål for dette stykke var at skabe et sted med fred og hvile, der på trods af den barske virkelighed i både det 19. århundrede og nutidens hurtigt omskiftelige verden ville kunne være et musikalsk fristed. Læs mere om Ejnar Kanding.
PRAKTISK INFO OM KONCERTER
Koncerten spilles uden pause.
Pladserne er nummererede og døren til salen åbnes et kvarter inden arrangementet begynder – adgang via museets cafe (Vinterhaven). Der er ikke længere mulighed for ventekø ved Koncertsalen.
Er du kørestolsbruger, bedes du bestille plads på telefon 4919 0719.