Koncert

Fuglenes dag på Louisiana

  • Dato
    Søndag 29. maj
  • Tid
    Kl. 13:00 - 17:00
  • Sted
    Calder-terrassen (eller Koncertsalen)
  • Pris
    Gratis for museets gæster

Photo: © Julia Wesely

Årets modtager af Léonie Sonnings Musikpris, den franske stjernepianist Pierre-Laurent Aimard, opfører hen over dagen Olivier Messiaens sjældent spillede storværk Catalogue d’Oiseaux (Fuglekataloget). De tretten "musikalske portrætter" af franske fugle spilles ude i Skulpturparken på Calder-terrassen.

Koncerten er gratis for museets gæster.

Olivier Messiaens ‘Catalogue d’Oiseaux’ har en spilletid på i alt 2,5 time. Komponistens intention er at skildre hver fugl i sit miljø efterhånden som døgnet skrider frem. Værket er derfor heller ikke beregnet til at blive spillet i ét stræk, for hvert stykke er egentlig tænkt som en selvstændig komposition.

Her på Louisiana opfører Pierre-Laurent Aimard det således i tre dele og – med mindre vejret spiller imod – udendørs på Calder-terrassen i museets Skulpturpark. I tilfælde af dårligt vejr, rykkes koncerten til museets Koncertsal.

DAGENS PROGRAM

Et kvarter før hver koncert vil der være en kort introduktion ved Esben Tange.

Kl. 13.00 Koncert I
Bog I (31’)
– Le Chocard des Alpes (Alpeallike, snekrage)
– Le Loriot (Guldpirol)
– Le Merle bleu (Blådrossel)

Bog II (14’)
– Le Traquet Stapazin (Middelhavs-stenpikker)

Bog III (15’)
– La Choutte Hulotte (Natugle)
– L’Alouette Lulu (Hedelærke, skovlærke)

Kl. 15.00 Koncert II
Bog IV (32’)
– La Rousserolle Effarvatte (Rørsanger)

Kl. 16.00 Koncert III
Bog V (16’)
– L’Alouette Calandrelle (Korttået lærke)
– La Bouscarle (Cettisangeren)

Bog VI (18’)
– Le Merle de roche (Stendrossel)

Bog VII (27’)
– La Buse variable (Musvåge)
– Le Traquet rieur (Sørgedigesmutte)
– Le Courlis cendré (Stor regnspove)

Efter koncerten er der mulighed for at stille spørgsmål til Pierre-Laurent Aimard.

OM PIERRE-LAURENT AIMARD

Den musikalske historie om Pierre-Laurent Aimard starter, da han som blot 12-årig kommer i kontakt med den franske komponist Olivier Messiaen, der siden, i selskab med hustruen Yvonne Loriod, fungerede som mentor for det exceptionelle talent.

I 1977 bliver 19-årige Aimard inviteret af komponisten Pierre Boulez til at indtræde som den første solopianist i det nydannede franske eliteorkester Ensemble InterContemporain, og siden udvikler han sig til at blive en af de vigtigste pianister inden for den moderne kompositionsmusik. Dette skyldes i høj grad Aimards uropførelser af en lang række nyskrevne værker af bl.a. Karlheinz Stockhausen, György Ligeti og György Kurtág.

Rykket grænserne for klaverkunsten

Pierre-Laurent Aimard hædres i år med Léonie Sonnings Musikpris, der er den største danske musikpris og som har været uddelt siden 1959, hvor komponisten Igor Stravinskij var den første modtager.

Formand for Léonie Sonnings Musikfond, Esben Tange, fortæller om baggrunden for valget: ”Pierre-Laurent Aimard har i omkring 40 år været en af de mest grænsesøgende og forfinede pianister. Med en kunstnerisk signatur, der på samme tid rummer det klangligt følsomme, et stærkt intellekt og en gnistrende ekspressivitet har han været med til at rykke grænserne for klaverkunsten. Og med sine visionære programmer, hvor komponister fra vidt forskellige epoker sammenstilles, har han inspireret til skabelse af helt ny musik.”