Louisiana Lecture

(Aflyst) Plastik - fra fantastisk til fobisk

 • Dato
  Onsdag 6. januar
 • Tid
  Kl. 19:30
 • Sted
  Koncertsalen
 • Pris
  Kr. 20 ekskl. entré til museet

Fra løfterigt til trussel - en aften om, hvordan plastik har forandret verden med forskningsprofessor Yvonne Shashoua. Hun forsker i sammensætning, nedbrydning og konservering af plastikgenstande.

Vi har desværre måttet aflyse dette arrangement pga usikkerhed om forlængelse af nedlukningsperiode.

Som en af de første, anvendte den japanske kunstner Tetsumi Kudo plastikmateriale i sine værker fra 1960’erne og 1970’erne og beskrev samtidig materialets påvirkning af miljøet. Inspireret af Kudos tanker og måden at anvende plastik på ser Yvonne Shashoua i sit foredrag på, hvordan vi i dag forholder os til plastik.

Hyldet for sine unikke og bestandige kvaliteter, da det blev tilgængeligt i 50’erne, blev plastik båret frem af producenter med løfte om at dette nye materiale ville ændre verden. Deres forudsigelse har vist sig rigtige, men forandringerne har været både positive og negative. Brugen af plastik inden for design, kunst, medicin og teknologi har forbedret vores livskvalitet. Samtidig udgør plastikforurening i dag, en af de største trusler for vores økosystemer.

Yvonne Shashoua

Som forskningsprofessor ved Nationalmuseets laboratorie for Miljøarkæologi og Materialeforskning har Yvonne Shashoua mange års erfaring med sammensætning, nedbrydning og konservering af plastikgenstande.

Shashoua flyttede fra en stilling på British Museum i 1998 for at udvikle nedbrydning af plastik, som et nyt fagområde. Hun er partner i det tværvidenskabelige forskningscenter Velux MarinePlastic, hvor hun overfører sin viden og erfaring om kulturarvsgenstandes materialesammensætning, historie og tilstand til plastikforureningen i havene.

Viden gemt på museerne

Museer samler og konserverer værker og design af plastik for eftertiden. Disse samlinger giver unik mulighed for at studere materialets nedbrydelighed i forskellige faser og faktisk tid.

I tillæg afspejler disse samlinger, hvordan samfundets indstilling til materialet, er skiftet fra fantastisk til fobisk.

Foredraget ser på denne udvikling og på hvordan museers forskning i materialet kan bidrage til vores forståelse af den forurening som plastik forvolder.

Bemærk: Arrangementet foregår på engelsk og introduceres af museumsinspektør Tine Colstrup, der har været kurator på Tetsumi Kudo-udstillingen, som lukker 10. januar.

PRAKTISK INFO

Arrangementer i Koncertsalen afholdes med et begrænset antal deltagere. Salen fyldes halvt op med tomme pladser mellem hver reservation. Pladserne er nummererede, og døren til salen åbnes først et kvarter inden arrangementet – adgang via Vinterhaven. Der er ikke længere mulighed for ventekø ved Koncertsalen.

Er du kørestolsbruger, bedes du bestille plads på telefon 4919 0719 (ledsager bedes bestille plads via reservationslink ovenfor).

Afbud? Skriv til os på afbud@louisiana.dk hvis du alligevel ikke får brug for de pladser du har reserveret.

Udsolgt? Hold øje! Evt. afbudspladser frigives løbende her på siden. Nogle afbud modtager vi dog for sent til at kunne frigive dem her – disse pladser udleveres i museets indgang umiddelbart før arrangementets start.

Tetsumi Kudo

Relateret udstilling

Den japanske kunstner Tetsumi Kudos opgør med en verden i økologisk forfald og en selvdestruktiv menneskehed, der er sygeligt optaget af teknologi, taler lige ind i vores tid.