Louisiana Lecture

Symposium: Arkiver & kunsthistorie

 • Dato
  Torsdag 29. september
 • Tid
  Kl. 14:00 - 17:30
 • Sted
  Koncertsalen
 • Pris
  Kr. 20 (+ gebyr kr. 10)

Med Nicolas og Elena Calas Arkivet som afsæt inviterer Det Danske Institut i Athen og Louisiana til et symposium om arkiver og arkivmateriale.

RESERVER PLADS

Pladsreservation til symposiet er inkl. entré til museet og kaffe.

Calas-arkivet, der oprindeligt blev skænket til Louisiana af den græsk-amerikanske digter og kunstkritiker Nicolas Calas og hans hustru Elena Calas, befinder sig i dag på Nordisk Bibliotek i Athen, hvor det er gjort tilgængeligt for offentligheden. Breve, manuskripter, fotos og personlige papirer blander sig her med tegninger, skitser og digte fra internationalt anerkendte kunstnere som for eksempel Jacqueline Lamba, Meret Oppenheim, Kay Sage, Joyce Mansour og Takis. Men hvad er et arkiv egentlig, og hvordan arbejder man som kunsthistoriker med det indimellem brogede og til tider penible indhold, som arkiverne kan gemme på?

Denne eftermiddag vil Grazina Subelyte, museumsinspektør på Peggy Guggenheim Collection i Venedig; Camille Morando, lektor på Ecole du Louvre og ansvarlig for dokumentationen af de moderne samlinger på Centre Pompidou i Paris; Mogens Pelt, historiker og direktør på Det Danske Institut i Athen; og Johan Zimsen Kristiansen, freelance kunsthistoriker og kurator, hver især fortælle om deres arbejde med arkiver og om de faglige spørgsmål og problemstillinger, som indimellem møder dem, når arkiverne først åbnes.

Udover de arkivfaglige oplæg deltager den amerikanske forfatter Robert Kelly også i symposiet med en video-oplæsning af sit eget digt For The Unconquered Sun fra Nicolas og Elena Calas arkivet, ligesom den amerikanskfødte billedkunstner Liliane Lijn deltager med en indtalt lydfil, hvor hun læser et af sine egne breve fra Calas arkivet højt.

Bemærk, at symposiet vil foregå på engelsk.

Nicolas and Elena Calas / The Nicolas and Elena Calas Archive.

Oplæg ved...

Grazina Subelyte, ph.d. i kunsthistorie fra Courtauld Institute of Art i London og inspektør ved Peggy Guggenheim Collection i Venedig, hvor hun bl.a. har kurateret udstillingerne Rita Kernn-Larsen. Surrealist Paintings (2016) og Surrealism and Magic (2022).

Camille Morando, ph.d. i kunsthistorie fra Université Paris-Sorbonne i Paris. Morando er lektor ved École Du Louvre i Paris og ansat på Centre Pompidou i Paris med ansvar for dokumentationen af de moderne samlinger. Hun har bl.a. redigeret udgivelsen Victor Brauner écrits et correspondences 1938-1948 (2006).

Robert Kelly, amerikansk skønlitterær forfatter med mere end 80 udgivelser bag sig. Lang-digtet The Cup og eventyrsamling Shadow Talk er hans seneste værker. Kelly har modtaget priser fra National Institute and Academy of Arts and Letters og National Endowment for the Arts. Han er Doctor of Letters ved State University of New York og har undervist ved Bard College siden 1961.

Liliane Lijn, amerikansk kunstner. Lijn har siden 1960erne arbejdet med videnskab, krop og ord i sin kunst. Hun er repræsenteret med værker i samlingerne på blandt andet Tate Gallery i London og Art Institute of Chicago i USA. Lijn udstiller på Venedig Biennalen i 2022.

Mogens Pelt, ph.d. og dr.phil. i historie fra Københavns Universitet med særligt kendskab til det moderne Grækenland og områderne omkring det østlige Middelhav. Siden 2020 har Pelt været direktør for Det Danske Institut i Athen, som i 1999 fik overdraget Nicolas og Elena Calas Arkiv af kunstmuseet Louisiana.

Johan Zimsen Kristiansen, mag.art. i kunsthistorie fra Københavns Universitet. Kristiansen har blandt andet været tilknyttet Ny Carlsbergfondets projekt Kilder Til Dansk Kunsthistorie og senest kurateret udstillingen Niels Nedergaard. Fotografier fra Cairo på Davids Samling (2022).

Program

Kl. 14.00: Mogens Pelt og Johan Zimsen Kristiansen byder velkommen.

Kl. 14.05-14.40: Mogens Pelt, direktør v. det Danske Institut i Athen: Introduktion til Nicolas Calas og det moderne Grækenland.

Kl. 14.45-15.15: Johan Zimsen Kristiansen, freelance kunsthistoriker: Hvad er et arkiv? Nicolas og Elena Calas Arkivet på Nordisk Bibliotek i Athen.

Kl. 15.25-15.30: Robert Kelly, amerikansk forfatter: Video-oplæsning af digtet For The Unconquered Sun fra Nicolas og Elena Calas Arkiv.

Kl. 15.30-15.50: Kaffepause i Bådehuset.

Kl. 16.00-16.40: Grazina Subelyte, inspektør på Peggy Guggenheim Collection: Arkivet gentænkt. Om Peggy Guggenheims arkiver.

Kl. 16.40-16.50: Liliane Lijn, amerikanskfødt kunstner: Lydoplæsning af et af sine breve fra Nicolas og Elena Calas Arkiv.

Kl. 16.50-17.20: Camille Morando, lektor ved Ecole de Louvre og ansvarlig for samlingsdokumentationen ved Centre Pompidou i Paris: Blikke på arkiverne og kunsthistorien.

Kl. 17.20-17.30: Mogens Pelt og Johan Zimsen Kristiansen: Afrunding og opsamling.

Bemærk, at døren til Koncertsalen åbner 20 minutter inden arrangementet starter.

Arrangementet er støttet af Beckett Fonden og Ny Carlsbergfondet. Arrangementet er tilrettelagt i samarbejde mellem Louisiana, Det Danske Institut i Athen og kunsthistoriker Johan Zimsen Kristiansen.