Kurser & workshops

Tæt på MOR!

 • Dato
  Tirsdag 4. maj
 • Tid
  Kl. 17:00 - 21:00
 • Sted
  Vi mødes i indgangen
 • Pris
  Varierer

På kunstkurset den 4. - 5. maj får du mulighed for at komme tæt på næste års store udstilling MOR! Med kunsten som afsæt vil vi sammen fundere over moderskabet med de grundlæggende, eksistentielle spørgsmål, det åbner for: livets begyndelse og afslutning, omsorg og svigt, erindring og længsel. 

KØB BILLET

Kurset koster kr. 995 (+ gebyr kr. 10). Klubmedlemmer kr. 850 (+ gebyr kr. 10). Studerende kr. 650 (+ gebyr kr. 10) ved fremvisning af gyldigt studiekort. Prisen er inklusiv entré og let måltid, samt kaffe begge dage.

Alle har en mor. Varm eller kold, nærværende, fraværende eller mistet. Vi bliver alle født ind i denne verden. På den ene side er moderskabet noget alment og fundamentalt. På den anden side er det til forhandling og under forandring historisk og kulturelt, ikke mindst i dag, hvor en ny generation af billedkunstnere og forfattere gør moderskabet til omdrejningspunkt for deres kunst.

På kurset går vi tæt på kunsten og kulturens urmødre i form af forhistoriske frugtbarhedssymboler og den kristne idealmor – den hellige Maria – og følger sporet historisk frem til samtidskunstens brug af madonna motivet som hos fotograferne Cathrine Opie og Mason Poole, sidstnævnte med et portræt af pop-ikonet Beyoncé med tvillinger på armen. Undervejs fordyber vi os i fortolkninger af moderskabet fra velkendte kunstnere som Egon Schiele, Lucian Freud, Louise Bourgeois og Rineke Dijkstra eller danske Henry Heerup og Kirsten Justesen. Der vil også være rig lejlighed til at få en introduktion til mange nye navne bl.a. Laure Prouvost, Alice Neel, Frida Orupabo og Miyako Ishiuchi.

De to kursusdage er planlagt som en vekslen mellem oplæg fra museets kunstformidlere, Line Ali Chayder og Elisabeth Bodin, og med plads til diskussion.

Kurset er arrangeret under hensyn til sundhedsstyrelsens retningslinjer for afstand og hygiejne.

Om MOR!

Udstillingen MOR! tager fat på et uudtømmeligt tema

- og det foldes ud gennem mere end 150 kunstværker og objekter i en tværgående undersøgelse, der blander billedkunst med kulturhistorie, religion, medicinhistorie, musik, litteratur og film.

Udstillingen åbner 27. januar 2021.

Program

4. MARTS

Kl. 17-18.30
Kunstens urmødre og nyfortolkninger
Hvor finder vi rødderne til moderen som billedet på kærlighed, omsorg og selvopofrelse, og hvordan bliver relationen mellem mor og barn fremstillet i nyere tid?  Som optakt rejser vi gennem den vestlige kunsthistorie på sporet af urmødre og deres mange efterkommere. Vi ser nærmere på hvordan idealer, levet erfaring og realitet kommer til udtryk i kunsten.

Kl. 18.30-19.30
Let måltid

Kl 19.30-21.00
Mors mange ansigter
Skønt den kærlige, omsorgsfulde og selvopofrende mor optræder som et af de mest slidstærke billeder, har hun mange andre ansigter. Hun er også gyserfilmens ødipale fikspunkt, hun er tragediens Medea, der forladt af Jason myrder sine egne børn, hun er den onde stedmor fra brødrene Grimms eventyr, hun er skuffet, forførisk og død. Hvordan gennemspiller kunsten gennemspiller de komplekse moderfølelser og bidrager til et mere sammensat billede af moderskabet?

5. MARTS

Kl. 17-18.30
I fremtidens tjeneste
For den tyske filosof Hanne Arendt er fødslen forbundet med en ny begyndelse, der rummer håb om forandring og handling. Historisk har kvindens rolle være forbundet med evnen til at give nyt liv, men også kravet om at gøre det. I dag er moderskabet sat til debat af nye familiestrukturer, nye fertilitetsteknologier, solomødre, queer forældreskab og regnbuefamilier. Hvordan spejler kunsten alt dette?

Kl. 18.30-19.30
Let måltid

Kl 19.30-21.00
Minder og mysterier
Vi har alle en mor, men hvem er hun? Og hvordan lever hun videre i os? Mange kunstnere har portrætteret deres mor. Moderfiguren bliver ofte en vej til barndommen og lader det voksne jeg spore sin egen udvikling ved at vende tilbage til udgangspunktet. Gennem kunstens billeder forsøger vi at indfange moderen og ser på, hvordan kunstnere og forfatter prøver at løse ’mor-gåden’.

Flere kurser og workshops

Se hele kalenderen
 • tirs. 2. marts
  17:00 - 21:00
  (Udsat) Tæt på MOR!

  2 dages teoretisk kursus om den kommende udstilling MOR!

  Kurser & workshops
 • tirs. 6. april
  10:30 - 14:30
  Tæt på MOR!

  2 dages teoretisk kursus om den kommende udstilling MOR!

  Kurser & workshops
 • tirs. 6. april
  17:00 - 21:00
  På sporet af USA

  Vi dykker ned i et splittet USA gennem Arthur Jafa og kunsten

  Kurser & workshops
 • tirs. 6. april
  15:30 - 17:30
  Forårets billedskole for 4-6 årige

  Inspireret af forårets store udstilling MOR!

  For børn & unge, Kurser & workshops
 • ons. 7. april
  16:00 - 18:00
  Forårets KunstLab for 11-15 årige

  Inspireret af forårets store udstilling MOR!

  For børn & unge, Kurser & workshops