24 i fokus - nye værker i samlingen
Louisianas samling er de sidste fem år blevet beriget med over 200 nye værker. Tag med på opdagelse af 24 udvalgte nye værker.

Se med over skulderen på Louisianas direktør Poul Erik Tøjner, når han giver en kort og personlig introduktion til de 24 udvalgte værker, der kan ses som en del af den store præsentation af nyerhvervelser, når museet genåbner.
Carlos Cruz Diez, Environmont Chromointerférent Translucide (1974/2009)
Et stort sensorisk mysterium. I den sidste "låge" træder vi med museets direktør ind i det store optiske og altomsluttende værk 'Environmont Chromointerférent Translucide' skabt af den venezuelanske, Paris-baserede kunstner Carlos Cruz-Diez. Han var én af hovedpersonerne i Op Art-bevælgelsen; en bevægelse der op gennem 1950'erne og 1960'erne udviklede sig i retning af et abstrakt, geometrisk formsprog, hvor kunstnerne beskæftigede sig med bevægelse, foranderlighed, videnskab, perceptionspsykologi og teknologi. Erhvervet med midler fra Augustinus Fonden.

Louise Bourgeois, Untitled (2005)
Den fransk-amerikanske kunstner er en uomgængelig skikkelse i den nyere kunsthistorie. "Louise Bourgeois er på linje med Picasso og Giacometti," forklarer Louisianas direktør Poul Erik Tøjner og fortsætter: "det senest tilkomne værk gør vores samling fuldstændig i forhold til Bourgeois store edderkop, de tidligere skulpturer og de grafiske serier, vi har." Få her en kort introduktion til det nyeste Bourgeois-værk i Louisianas samling.

David Claerbout, KING (2015-2016)
I belgiske David Claerbouts værk, KING (after Alfred Wertheimer's 1956 picture of a young man named Elvis Presley), får vi en 360º tur rundt om en ung Presley. Takket være computerteknologiske manipulationer har Claerbout udviklet et original fotografi, af Presley i familiære rammer fra 1950erne, til et videoværk. Næsten fantomagtigt glider vi rundt om den unge mand, som undervejs rejser sig tårnende og bliver The King.

Tal R, Döveinstitut (2016)
Maleriet og alle vores sanser. Tag med, når museets direktør kigger nærmere på det sort-hvide maleri med titlen 'Döveinstitut', som handler om, hvordan verden ser ud, hvis man kun er henvist til sine øjne og ikke kan høre. Han forklarer bl.a. "Ved at lave et billede, hvor der mangler noget, så bliver vi endnu mere opmærksomme på, hvad det er maleriet udfordrer os med – nemlig at det er til øjet." Værket er skabt af den dansk-israelske kunstner Tal R (1967). Donation: Ny Carlsbergfondet.

Dana Schutz, The Interview (2020)
"Måske er det en kommentar til kunstneren, som hele tiden skal stå til regnskab for det, de laver, i stedet for bare at male, som jo er en lang og langsom proces." I amerikanske Dana Schutz' på én gang groteske og humoristiske maleri, ser vi to personer i vand til livet. Og det er sikkert netop sådan det føles for en kunstner, at blive bedt om at sætte ord på sin tavse kunst og i den forbindelse få stukket en mikrofon op i hovedet til interview.

Eduardo Terrazas, Exponential Growth (2014)
Dit eget spejlbillede – i al uendelighed. Den internationale tænketank Club of Rome skabte i 1972 stor opmærksomhed med en rapport, der pegede hastig, ubæredygtig vækst – af mange forskellige slags – som et presserende problem for menneskehed og klode. Dette visualiserede den mexicanske kunstner Eduardo Terrazas i 1975 og efterfølgende i 2014 byggede han videre på denne visualisering og skabte den animerede installation 'Exponential Growth', som du kan opleve i museets Sydfløj. Donation: Eduardo Terrazas.

Khadija Saye, in this space we breathe (2017-2018)
Identitet og fortvivlelse. Kom med bag om det fotografiske værk 'in this space we breath' af den britiske kunstner Khadija Saye, der døde tragisk i en alder af 24 år i en brand i London. De ni fotografier, der viser kunstneren selv i samspil med ni forskellige genstande med rødder i gambisk kultur, blev første gang præsenteret på Venedig Biennalen i 2017. Her blev de udstillet i en pavillon, hvor fokus var på kunstnere, der bor og arbejder adskilt fra deres kulturelle oprindelse. Erhvervet med midler fra Augustinus Fonden.

Shara Hughes, Pop (2021)
Når valmuen siger POP! Den amerikanske maler Shara Hughes (f. 1981) malede før i tiden primært interiører, men er i løbet af de seneste år begyndt at male landskaber. Værket 'Pop' blev til som en del af en serie af storformatmalerier, hvor kunstneren har ladet forskellige blomster spille en hovedrolle – og her er det valmuen, der er i centrum, og den som fylder maleriets forgrund helt ud. De farverige blomster blokerer næsten helt for udsigten og det bagvedliggende landskab. Donation: Hadrien de Croÿ-Roeulx og Jacqueline Desmarais.

David Hockney, Charcoal Drawing for A Closer Grand Canyon (1998)
”Man kan se, at David Hockney er iagttagelsens eller observationens kunstner.” Et absolut hovedværk i museets samling er David Hockneys ’A Closer Grand Canyon’, som her til efteråret blev hængt op i museets koncertsal. Det farvestrålende, kæmpemæssige maleri er resultatet af flere studier, observationer og rettelser af den britiske kunstner. Kom med bag om værket i selskab med museets direktør, Poul Erik Tøjner, når han kigger på skitsen ’Charcoal Drawing for A Closer Grand Canyon’, som kunstneren så generøst har doneret til museet. Donation: David Hockney.

Ida Ekblad, Ocean Girls (2020)
"En markant stoflig tilstedeværelse af farve og form," sådan beskriver Louisianas direktør Poul Erik Tøjner den norske kunstner Ida Ekblads Ocean Girls fra 2020. Værket er nærmest modelleret op af en tyk mængde maling, der bl.a. betyder at det er "helt ustyrligt tungt at hænge op".

Mariko Mori, Plasma Stone I (2017-2018)
”Det er en magisk ting" – sådan siger museets direktør, Poul Erik Tøjner, når han står foran Mariko Moris (f. 1967) lysende, farverige og flydende skulpturelle værk ’Plasma Stone I’ fra 2017-2018. Værket, som er lavet af akryl og som er fast og solid, står og bølger i rummet og skifter farve for hver bevægelse, som man laver omkring den. Erhvervet med midler fra Augustinus Fonden.

Mamma Andersson, Adjö (2020)
Svenske Mamma Anderssons store maleri Adjö viser bl.a. en vinkekat, græske statuer, samt masker og figurer. Hos Andersson er mennesker ofte erstattet med en form for dukker, for det kunstige skaber ro for øjet, mener Andersson: det er mere fredfyldt at se på en dukke end på et menneske, for den møder ikke dit blik og forventer intet. Adjö kunne opleves som del af Mamma Andersson-udstillingen på Louisiana sidste år. Donation: Museumsfonden af 7. december 1966 og donationer via louisiana.dk.

Michael Simpson, Squint 35 (2016)
Det næsten fire meter høje maleri er en del af britiske Michael Simpsons fortløbende serie af Leper Squint-billeder (2009-nu), som altid består af de samme to grundelementer: en stige eller trin og et hul i væggen. Motivet referer til hullerne i middelalderkirker, der gjorde det muligt for de spedalske (lepers), som ikke måtte komme i kirken, at deltage i nadveren. Donation: Augustinus Fonden.

Sam Gillam, Change (1970)
Den amerikanske kunstner Sam Gilliam udviklede sit abstrakte maleri i forlængelse af color-field malerne sidst i 1960'erne. Hans proces er er præget af mere eller mindre tilfældige reaktioner i maling og lærred. I værket Change er det tydeligt at lærredet har været foldet og gennemvædet af fortyndet farve. Titlen kan både henvise til disse stoflige forandringer, men også til det faktum at Gilliam som sort amerikaner har forholdt sig til tidens racemæssige spændinger og ønsker om forandring i det amerikanske samfund. Donation: Louisiana-Fonden.

Julie Mehretu, First Seal (R 6:1) (2020)
Fra New York til Amager... De tre værker af etiopisk-amerikanske Julie Mehretu, som netop nu kan opleves i Louisianas Sydfløj, blev skabt under coronapandemien og nedlukningen i 2020. Det satte for alvor det faste samarbejde mellem New York-baserede Mehretu og hendes grafiske værksted på Amager på prøve. Donation: Ny Carlsbergfondet.

Henrik Olesen, A.T. (2019)
Se nærmere på et værk af danske Henrik Olesen, der består af to historiske fotografier med et twist. Portrætterne er spøgelsesagtige gengivelser af den engelske matematiker Alan Turing, hvor de klassiske billeder af den både smilende og alvorlige mand opløses. Erhvervet med midler fra Augustinus Fonden.

Kaari Upson, Mother's Legs (2018-2019)
Træd ind i en skov af ben... Den amerikanske kunstner Kaari Upson har brugt afstøbninger af træer, der groede omkring hendes eget barndomshjem, samt sine egne og moderens knæ til installationen Mother's Legs. Det minder os både om at være barn og i knæhøjde med mors støttende ben - men farverne og ophægningen forsyner også oplevelsen med en underliggende uhygge. Donation: Augustinus Fonden.

RRH trio, Where to? Wherever it chances (2017-2018)
"I stedet for de normale billeder i pressen, som rammer en et efterhånden meget nedslidt sted, så kan kunsten revitalisere ens empati og forståelse for hvor sindsygt det er, det der foregår." Få en kort introduktion til det iranske kunstnerkollektiv RRH Trios farverige værker om flygtningekrisen fra 2015 og frem. Donation: Ramin Haerizadeh, Rokni Haerizadeh og Hesam Rahmanian (RRH Trio)

Christina Quarles, Hush Now Baby Baby (2019)
Hvad fortæller brede billeder? Kom med bag om værket 'Hush Now Baby Baby' af den amerikanske kunstner Christina Quarles', når direktør Poul Erik Tøjner fortæller om det store panorama-maleri, hvori flertydige, splintrede menneskeskikkelser træder frem.
Anonym donation.

Andy Warhol, Campbell’s Soup I (1968)
Hvorfor har Louisiana stillet denne Andy Warhol serie på en hylde i stedet for at hænge den på væggen? Og så den berømte kunstner egentlig sig selv som en tomatsuppe? Lyt med, når Poul Erik Tøjner fortæller om denne fornemme nyerhvervelse af verdens vel nok mest genkendelige kunstner i det 20. årh.
Donation: Ellen og Jørgen Nørgaard

Ursula Reuter Christiansen, Lebensfreude (2006)
Ursula Reuter Christiansen (f. 1943) er en pionér inden for feministisk kunst i Danmark. I denne "vidunderlige serie over kropsligt forfald indskriver hun sig," forklarer Poul Erik Tøjner, "i en rig kunstnerisk tradition omkring at forholde sig til dét at blive gammel. Det er nådeløst, men parret med fantastisk humor."
Donation: Preben K. Nielsen

Jean-Marc Bustamante, Amazone T.C.B.1.02. (2002)
"Alt det som billedet handler om, også, er ikke i billedet - og det er typisk for mange billeder i det 20. århundrede, at man kigger på noget, og så må man forestille sig, hvad der er uden for det," forklarer Louisianas direktør Poul Erik Tøjner bl.a. om Jean-Marc Bustamantes store og mystiske billede.
Donation: Ny Carlsbergfondet

Mel Bochner, Amazing (2020)
"Det er helt klart en slags ironisk overkonkret kommentar til vores måde at tale om sådan noget som kunst på," siger Louisianas direktør, Poul Erik Tøjner om dette værk af den amerikanske kunstner Mel Bochner. Værket Amazing er - ligesom de andre værker i denne video-serie - en del af den store præsentation af nyerhvervelser, som kan opleves på Louisiana netop nu.
Donation: Mel Bochner & Collaborations ved Tania og Thomas Asbæk

Tacita Dean, Quarantania (2018)
"Et helt vildt, hallucineret drømmesyn", kalder Poul Erik Tøjner den engelske kunstner Tacita Deans mere end 7 meter lange fotogravure 'Quarantania', som kan opleves på Louisiana netop nu. Hør om værket i denne korte introduktion fra Louisianas direktør.
Donation: Ny Carlsbergfondet.

Nye værker i samlingen

Fra Marina Abramović, Louise Bourgeois og Carlos Cruz-Diez til Mariko Mori, Sarah Sze og Eduardo Terrazas. Fra videoværker og tegninger til monumentale malerier og særprægede installationer - glæd dig til mødet med mange af de værker, som Louisiana er blevet beriget med de seneste fem år.