Skulptur
parken

En tur i Skulpturparken er en væsentlig del af Louisiana-oplevelsen året rundt. De 45 værker rundt om i parken udgør en vigtig og permanent del af Samlingen. Nogle er markante og centralt placeret, andre mere skjulte og gådefulde.

Bemærk, at der kun er adgang til Skulpturparken for museets gæster.

På Louisianas mobilguide kan du høre historier bag flere af parkens markante værker. Hent mobilguide

Det er fra Skulpturparken, man har den fulde panoramaudsigt over Øresund og samtidig kan fornemme, hvordan museets fløje føjer sig ind i landskabet. Men det er også her man kan gå på opdagelse, forvilde sig og finde ro. I et særligt samspil med udsigten, naturen, vejret og årstidernes skiften tager skulpturerne sig vidt forskelligt ud fra gang til gang.

Den store styrkeprøve

Louisianas grundlægger Knud W. Jensen var fra starten overbevist om, at museet i kraft af sin placering "ubetinget skulle gøre sig gældende som skulptursted." Og i takt med, at museet voksede og skabte den stadig større halvcirkel, bygningerne dannede mellem de store trægrupper, opstod også "særlige muligheder for afsondrede haverum, hvor skulpturerne kunne opsættes i nært samspil med arkitekturen."

A WALK
IN THE PARK

Følg med rundt, når Louisianas direktør Poul Erik Tøjner guider til ni signaturværker i Skulpturparken

Serien 'A Walk in the Park', der er optaget i foråret 2020, åbner mulighed for at besøge Skulptuparken virtuelt. Her fortæller museets direktør Poul Erik Tøjner kyndigt og perspektivrigt om en række af parkens signaturværker.

De ni korte film i serien spænder fra den amerikanske popkunstner Lichtensteins gule penselsstrøg over Heerups granitfigurer til Kwades stenglober og Calders tre mesterværker foran cafeen.

MOBILGUIDE: Du kan også høre historierne bag flere af parkens markante skulpturer – af bl.a. Moore, Calder og Heerup – på Louisianas mobilguide. Se link øverst på siden.

SÆRLIGT SAMSPIL

Skulpturerne i parken er placeret, så de indgår i samspil med arkitekturen og naturen omkring dem. Det gælder blandt andet Henry Moores skulptur Liggende figur nr. 5 (Seagram), opstillet ud til skrænten med Øresund som levende baggrund.

Lignende eksempler er de stedspecifikke skulpturer som Richard Serras Porten i Slugten og George Trakas Self Passage, der er erhvervet til deres helt bestemte placering.

I Parken møder du en lang række af den moderne kunsts store navn: Det gælder f.eks. klassikere som Jean Arp, Max Ernst og Alexander Calder, men også nye navne som Dan Graham og Alicja Kwade. Først og sidst er parken dog gæsternes egen fredfyldte have, der får Louisiana til at fremstå som et særligt åbent, nærmest hjemligt museum.

SØHAVEN
EN SKJULT OASE

Fra Nordfløjen eller Børnehuset er der adgang til Søhaven, som er en væsentlig del af det samspil mellem arkitektur, natur og kunst, man møder på museet. Og værd at gå på opdagelse i.

Haven har sit navn efter den sø, der blev udgravet og omdannet til befæstet kaperhavn under englændernes bombardement af København i 1807. I dag danner søen en mere fredelig kulisse for både Børnehuset og figurerne i Giacometti-salen.

Det er landskabsarkitekterne Ole og Edith Nørgaard, der har stået for parkens overordnede, oprindelige rammer. Siden har Lea Nørgaard og Vibeke Holscher formet terrænet omkring de nye tilbygninger, så parken fortsætter bygningernes labyrintiske karakter og skaber nysgerrighed efter, hvad der kan gemme sig om det næste hjørne.