VELVET TERRORISM – PUSSY RIOT’S RUSSIA

NB! Denne udstilling kan virke voldsom på børn.

Vær opmærksom på, at udstillingen er bygget kronologisk op. Den begynder for enden af trappen i Pauserummet og slutter ved Søjlesalen.

Aktion
FREE THE COBBLESTONES, 2011
BEFRI BROSTENENE

 

Sted
Metrostation i Moskva og tag på trolleybus

Deltagere
Nadya Tolokonnikova
Yekaterina Samutsevich
Shaiba

Kontekst
Valget er lige om hjørnet. Moskvas gader er dækket af nye brosten takket være borgmester Sobjanin, som har svindlet med millioner af rubler ved at lægge gadefliser. At befri brostenene bør ske i bedste revolutionære tradition og bruge stenene til det, de er beregnet til.

Reaktion
Intet alvorligt hændte.

Aktion
FUCK YOU, FUCKING SEXISTS AND FUCKING PUTINISTS, 2011
FUCK JER, FUCKING SEXISTER OG FUCKING PUTINISTER

 

Sted
Forskellige steder, Moskva

Deltagere
Nadya Tolokonnikova
Yekaterina Samutsevich
Bassisten

Kontekst
Som optakt til valget den 4. december udgav vi en musikvideo til vores sang ”Kropotkin-vodka”, hvor vi opfordrer til et statskup i Rusland. Vores optrædener omfattede ildspåsættelser og en række musikalske besættelser af glamourøse spillesteder i hovedstaden. Koncerterne fandt sted i områder, hvor velhavende putinister samles:
i Moskvas butikker, til modeshows, i elitens biler og på tagene af Kreml-tilknyttede barer.

Reaktion
Intet alvorligt hændte.

Aktion
DEATH TO PRISON, FREEDOM TO PROTEST, 2011
DØD OVER FÆNGSLET, FRIHED TIL AT PROTESTERE

 

Sted
Detentionscenter nr. 1, Moskva

Deltagere
Nadya Tolokonnikova
Yekaterina Samutsevich
Pohlyobka

Kontekst
Pussy Riot optrådte på taget af Detentionscenter nr. 1, hvor de, der blev anholdt efter protestdemonstrationerne i begyndelsen af december efter valget til Statsdumaen, blev holdt fanget.

Vi optrådte med sangen ”Død over fængslet, frihed til at protestere”, hvor vi opfordrer til fredelig besættelse af pladser og løsladelse af politiske fanger fra fængsler.

Reaktion
Intet alvorligt hændte.

Aktion
PUTIN PEED HIS PANTS, 2012
PUTIN TISSEDE I BUKSERNE

 

Sted
Lobnoye Mesto, Den Røde Plads, Moskva

Deltagere
Nadya Tolokonnikova
Yekaterina Samutsevich
Diana Burkot
Maria Alyokhina
Turya
Garadzha
Pohlyobka
Shaiba

Kontekst
Putin meddelte, at han ville stille op til tredje præsidentperiode

Vi troede, at Putin ville springe op fra sit præsidentsæde, hvis vi prikkede ham i røven med en knappenål. Han ville springe op og løbe ad helvede til. Hans kødfulde, botoxede kinder ville begive sig mod bakkerne og rulle ned i historiens skraldespand.

Den magiske vinter i 2011. Sne-revolutionen. Hvad vil de skrive om den i historiebøgerne? Vil de overhovedet nævne den? Hvad vil der blive af den – vil den være begyndelsen på en større revolution, der ligger forude? Vi lod os føre af en tro på muligheden for forandring.

Den vinter besluttede den lille grå KGB-agent Putin og den opblæste, legetøjsagtige Medvedev at bytte plads: premierminister for præsident. De forfalskede resultaterne af valget til Dumaen.

For frihed – din og min

Da Pussy Riot optrådte på Lobnoye Mesto, foldede vi et violet flag ud: Venus’ spejlsymbol med en knyttet næve i midten. Vi var otte, ligesom de otte dissidenter i 1968.

Gør dig klar

De plejede at henrette folk på Lobnoye Mesto. På Lobnoye Mesto er der en rund stenplatform, der ligner en bøddelblok. Den er omgivet af stenmure, der måske er to meter høje. Det er som en stor tønde, der er skåret over på midten. Indeni kan der være omkring 30 mennesker. På Den Røde Plads, lige over for Kreml. Zaren læste dekreter – ukaser – op her. Og erklærede krige. I 1968 klatrede otte dissidenter op på Lobnoye Mesto for at protestere mod invasionen af Tjekkoslovakiet.

Det var en protest uden fortilfælde i Sovjetrusland. Myndighederne svarede igen med fængselsstraffe og tvungen psykiatrisk behandling.

Du kan ikke engang forestille dig os

Reaktion
Politiet tog os bagefter for ulovlig indtrængen. Vi fortalte dem, at vi var dramastuderende. Vi sagde, at vi var ved at opføre et stykke og havde besluttet at øve på Lobnoye Mesto. Vi gav dem falske navne. Faktisk var det rigtige navne, bare ikke vores egne.

De havde ikke hørt ”Putin tissede i bukserne”. Vi tilbragte fire timer på politistationen og blev løsladt uden sigtelser.

Alle kan være Pussy Riot

 

Du står på stenmurene, og det ser ud til, at du kan falde hvert øjeblik. Du kan ikke lade dig falde, for der kommer ikke en anden gang. Vi, Pussy Riot, gik ud på pladsen, fordi vi drømte om en anden historie. Fordi den, hvor præsidenten blev til en kejser, ikke var den, vi ønskede. Vi var trætte af løgne. Af de uforanderlige, dystre løgne, der blev sendt på tv – de endeløse, grundløse løfter om et lykkeligt liv.

Et langt og lykkeligt liv

Riot er altid en smuk ting. Det var sådan, min interesse blev vakt. I skolen drømte jeg om at blive graffitikunstner, og jeg øvede mig i graffiti på min skoleblok. Hvis man starter sit skolearbejde på den første side og laver sine skitser på den bagerste side, vil de to før eller siden mødes på midten.

Og ved siden af dine historienoter dukker der graffiti op. Hvilket gør historien til en anden historie.

Aktion
PUNK PRAYER, 2012
PUNKBØN

 

Sted
Kristi Frelser-katedralen, Moskva

Deltagere
Nadya Tolokonnikova
Diana Burkot
Maria Alyokhina
Yekaterina Samutsevich
Shaiba

Kontekst
Putin gør sig klar til en tredje periode. Patriarken sejler ud på en båd til 680.000 dollars. Magtens institutioner, det regerende parti og kirken, er zarens tjenere. Man kan ikke opnå succes i Rusland, hvis man ikke er en del af systemet. Men man kan ændre værdierne, ændre systemet.

Ændr systemet

Vi, feministerne, vil servere punkbøn ved alteret, fordi kvinder ikke kan nærme sig det.
Guds mor kunne for eksempel ikke nærme sig alteret, hvis hun var i katedralen.

Pussy Riot Kirke
Efter mødet mellem Putin og patriarken blev det klart, at patriarken var villig til at bruge kirken til at styrke enhver mulig rolle, som præsidenten måtte indtage. Han besluttede at stille kirken til rådighed for Putin, at lægge den for hans fødder. At gøre Putin til en halvgud, ikke bare en regeringsembedsmand. Hans Hellighed roste de sidste tolv år af Putins styre som et ”Guds mirakel”.

Reaktion
Der blev indledt en straffesag mod os.
Vi blev anklaget for hooliganisme, begået på grund af religiøst had og fjendskab.

Fængselsstraf
Nadya Tolokonnikova, 2 år
Maria Alyokhina, 2 år
Yekaterina Samutsevich, 8 måneder

Straffesag
PUNK PRAYER TRIAL, 2012
PUNKBØN-RETSSAG

 

Sted
Khamovnicheskij retsbygning, Moskva

Deltagere
Nadya Tolokonnikova
Maria Alyokhina
Yekaterina Samutsevich

Akvarium
Vores bur i retssalen kaldes ”akvariet”. Det er lavet af glas og står midt i retssalen på tredje sal. Der er ingen mikrofon i buret. Man lytter og taler gennem en smal sprække i det skudsikre glas.
”Alle rejser sig! Retten er sat!”, meddeler fogeden, og alle rejser sig.

Skudsikkert
De tiltalte udgør en fare for samfundet og kan forstyrre den retslige efterforskning.
Derfor skal de være varetægtsfængslede under retssagen.
En hund kaster op ved indgangen til retssalen, og dommeren træder hen over pytten.

Aktion
Anklageren: ”De tiltalte er anklaget for hooliganisme, begået på grund af religiøst had og fjendskab, på grund af had mod en social gruppe, begået af et antal mennesker, der konspirerede sammen.”

Reaktion
PUNK PRAYER TRIAL, 2012
PUNKBØN-RETSSAG

pusfyldt orgie
”… det er sådan, de skal oversætte bandnavnet til russisk,” begynder vidnet. Vores tilhængere i retssalen prøver at lade være med at grine. ”Men det er mere end et band, det er en hel bevægelse.”
Ejendomsmægleren Ugrik så ”punkbønnen” på internettet og konkluderede, at vi tilbeder Satan.
Så nu er han vidne i Pussy Riot-retssagen. Han er iført en krøllet polyesterskjorte.
Dommeren forsøger at finde ud af, om Ugrik var til stede i kirken den 21. februar.
”Var du i kirken den 21. februar?”
”Nej, men jeg så videoen. Jeg var forfærdet – pigerne var på vej direkte i helvede. Jeg havde på fornemmelsen, at de ikke vidste, hvad de gjorde. For en kristen er himlen og helvede lige så virkelige og indlysende som Moskvas metro.”

Er du på vej direkte i helvede?

Aktion
PUTIN LIGHTS THE FIRES OF REVOLUTION, 2012
PUTIN TÆNDER REVOLUTIONENS BÅL

 

Sted
Uden for Khamovnicheskij retsbygning, Moskva

Deltagere
Diana Burkot
Olga Kurachyova
Bassisten
Aktivister og tilhængere i Moskva

Kontekst
På dagen for vores dom skrev vores kollektiv en sang, ”Putin tænder revolutionens ild”, og opførte den uden for retten.

Reaktion
Næsten 60 mennesker blev tilbageholdt.

Reaktion
PENAL COLONY, 2012-2013
STRAFFELEJR

 

Marias sted
Straffelejr nr. 28 – Berezniki by, Uralbjergene
Straffelejr nr. 2 – Nizniy Novgorod
Nadyas sted
Straffelejr nr. 2 – Mordovia-regionen

Deltagere
Maria Alyokhina
Nadya Tolokonnikova

Straffelejr
Fanger i straffelejre bor i barakker med 80-100 personer i ét rum. De kalder det en ”enhed”. Normalt er der kun tre toiletter i enhederne, og der er ikke noget varmt vand. Et bad en gang om ugen.

Ifølge loven i Rusland er alle fanger i lejre forpligtet til at arbejde. De arbejder 8-12 timer om dagen, seks dage om ugen, og syer oftest politiuniformer og uniformer til hæren. Som løn modtager fangerne 5 til 7 euro om måneden. Det er legaliseret slaveri. I tilfælde af klager eller uoverensstemmelser med systemet bliver fangen taget ud af enheden og anbragt i isolation.

”Hvorhen? Hvor tager du mig hen?” ”Det finder du ud af, når du kommer derhen.”
Det er deres trick – det ukendte. Det er deres metode – at skræmme. Deres måde at vise, at du bare er en krop.

Jeg ankommer til straffelejren efter en måned. November i Uralbjergene er kold og vild.

Der er ikke varmt vand i vores barakker. Du vasker dig hver dag over toiletkummen og hælder vand fra en plastikspand over din kusse, vandet er forinden varmet op i et stort kar.

Jeg vågner kl. 6 om morgenen, hopper ud af sengen og løber hen for at vaske mit ansigt i iskoldt vand. Jeg løber for at finde en ledig håndvask, men jeg kan se, at der allerede er kø. Jeg løber i den anden retning til opbevaringsrummet, hvor min store indtjekkede taske med alle mine ejendele er opbevaret, og som kun er åbent i en halv time. Vi må ikke have vores ting med os, de skal opbevares i dette særlige rum. Jeg skynder mig derhen for at lægge min pyjamas væk. Men jeg ser, at der her også allerede har dannet sig en kø.

Man må finde på ting, man kan gøre for at holde sig vågen: binde en bunke cigaretter sammen med tråd (selve pakkerne er forbudte; de smider dem væk under ransagninger, og cigaretterne bliver smidt i en stor pose). Læg tændstikker tilbage i en æske. Sy navneskilte i din uniform. Lav en liste over dine ejendele. Alt sammen, så du ikke falder i søvn. At sove er en overtrædelse af reglerne. Et manglende eller dårligt fastgjort navneskilt er en overtrædelse. En frakke, der ikke er knappet under inspektionen, er en overtrædelse.

Overtrædelse. Overtrædelse. Overtrædelse.

Jeg har to overtrædelser for at have sovet over mig. Min opsynsmand siger, at de vil tage mig med til en disciplinærkommission og straffe mig. Hun taler skarpt og spytter ordene ud.

Forbrudt mig mod regimet?

Og hvis jeg accepterer deres autoritet ved at gå med til at lyve om, at jeg har forbrudt mig mod regimet, ville jeg også underkaste mig. Jeg ville erklære mig skyldig i en forbrydelse, jeg ikke har begået. Sådanne valg, der træffes i fængslet, vil følge dig resten af livet. Disse beslutninger bliver de vigtigste, du nogensinde træffer. For du kan ikke glemme noget af det, du gør her inden for fængslets mure. Når du først har forrådt dig selv, bare en enkelt gang, kan du ikke stoppe. Du bliver en anden person, en fremmed for dig selv. Du bliver en fange. Og det betyder, at du er blevet besejret. De vil virkelig have berøvet dig din frihed.

At give sig en tomme er at opgive en mil.

”Jeg trækker dig i retten,” siger jeg.

”Du kan sende dine klager til anklageren. Retten vil ikke tage stilling til dem,” siger majoren afvisende.

Vagterne griner alle sammen

Flere måneder senere vinder jeg den første sag mod vagterne i denne straffelejrs historie.

Straffesag
PRISON TRIALS, 2012
RETSSAGER I FÆNGSLER

 

Sted
Straffelejr #28 – Berezniki by, Uralbjergene

Deltager
Maria Alyokhina

Kontekst
”Jeg kom til domstolen for alle dem, der ikke har nogen rettigheder, for alle dem, der ikke har nogen stemme, for dem, der bliver frataget deres stemmer af dem, der har magten til at gøre det.” – Erklæring til retten, 7. februar 2013.

For dem, der ikke har nogen rettigheder

En stor sal i vagternes rum. I denne sal holder disciplinærkommissionen sine møder og straffer fangerne. Den er beklædt med paneler, stolerækker og et egetræsbord. Et rum, som betjener vagterne, er blevet omdannet til en retssal, hvor vagterne nu bliver stillet for retten.
Jeg har to advokater, der arbejder på min sag mod straffelejren. Min spinkle og livlige blonde advokat, Oksana Darova, og Alexander Podrabinek, den dissident fra sovjettiden, som skjulte os i Moskva. Dommeren nægtede at lade mig være til stede i retsbygningen, så jeg holder videokonference fra salen. Det betyder, at der for første gang er installeret dyrt udstyr i lejren – monitorer og mikrofoner – så jeg kan fortælle retten om, hvordan mine rettigheder bliver krænket.

Retssag i et vagtrum

Jeg rejser mig op. Jeg kigger på skærmen. Dommerens ansigt er brudt op i pixels. Hovedet på enhed nr. 11 Nikolaevas hvide fletning er brudt op i pixels; major Ignatovs kødfulde kinder er brudt op i pixels. Retssalen i Berezniki er brudt op i pixels. Det siger jeg:
”Jeg kan ikke helt se Dem, hr. dommer. De fremstår kun som en sort silhuet.”
En mekanisk stemme fra en lille højttaler svarer, med mange forstyrrelser:
”Sæt Dem ned, Alyokhina. De er ikke blevet bedt om at tale endnu.”

Reaktion
Vi vandt tre ud af fire sager mod fængselsadministrationen.

Da retsmødet er slut, vinker mine venner hjemmefra til mig gennem rettens kamera. De smiler. De siger: ”Vi vandt, Masha!” ”Se denne vej! Vink til os!”

Aktion
LIKE IN A RED PRISON, 2013
SOM I ET RØDT FÆNGSEL

 

Sted
Rosneft-tankstation og olieanlæg, Rusland

Deltagere
Tanya Sushenkova
Turya Garadzha
Pohlyobka

Kontekst
Formålet med retssagen og fængslingen af Nadya Tolokonnikova og Maria Alyokhina var at stoppe punkbandets aktiviteter. Derfor er det vigtigt for os at fortsætte kampen for at hjælpe Pussy Riot med at overvinde staten.

Vi kom helt ind til kernen af, hvorfor vores venner er i bur, men Putin og hans venner ikke er. Til opførelserne af sangen ”Som i et rødt fængsel” brød vi for første gang ud af Moskva og tog på en all-russisk turné, hvor vi beslaglagde landets oliefaciliteter. Sidste år beløb indtægterne fra olie- og gasbudgettet sig til syv billioner rubler, men kun Putin og flere af hans venner ser disse syv billioner rubler. Derfor besluttede vi at håndtere olieproduktionen på egen hånd og synge vores nye sang om det røde fængsel til olie- og gasarbejdere.

Det moderne Rusland sammenlignes med den ’røde zone’, hvor administrationen styrer alt. Igor Sechin, præsident for Rosneft og en af de mest indflydelsesrige embedsmænd i staten, fungerer som den vigtigste ”gudfader”.

Reaktion
Intet alvorligt hændte.

en grøn vatteret frakke

Fra mødelokalet blev jeg ført til læsserampen, en afskærmet stribe mellem de enorme rustne indgangsporte til Zonen og udgangsportene, der åbner ud til det fri. Dante ville have kaldt området ”limbo”. Men det er ikke limbo, det er bare en stinkende stribe på fem meter, hvor lastbiler læsser af og på. Der ventede en sort Volga på mig. Aldrig før var nogen blevet kørt ud af lejren i en regeringsbil. ”Hop ind,” sagde enhedslederen.

sort volga

Tænk, hvis vi havde magten til at møde vores egen fremtid. Vi ville have et fyrværkeri ved lejrens stenmure, nå toget med få minutter tilbage, efterlade fængselsdagbøgerne urørte, stige af toget i Moskva og blive mødt af en fyldt perron; vi ville løbe gennem mængden af journalister med hvide roser.

hvad bliver det næste?

”Hvad er din drøm, Masha?” spurgte pigen. Hun var kun 19 år, men afsonede en lang dom, omkring seks år. For at sælge stoffer. Hun gav mig et hårspænde, en krabbe med blå sten. Vi røg i nord. Putin havde underskrevet et dekret, der beordrede amnesti. Han underskrev amnestien for at redde ansigt i Vesten forud for De Olympiske Lege i Sochi. Et eksemplar af avisen med det offentliggjorte præsidentdekret blev sendt fra den ene fange til den næste.

”Jeg vil gerne rejse jorden rundt,” sagde en pige. ”Jeg vil gerne til månen,” sagde en anden.
Og pigen sagde: ”Jeg ønsker at blive løsladt under amnestien. Jeg vil se mit barn. Det er det, jeg ønsker mest af alt.”
Hun blev ikke løsladt under amnestien. Nadya og jeg blev løsladt.
Ingen Pasaran!
Nadya og jeg og tre andre kvinder. Fem kvinder fra verdens største land. Alle havde brug for denne amnesti undtagen mig.

vip amnesti

Store, sorte, barnlige øjne. For hende var jeg en heltinde i et eventyr.
”Jeg vil gerne skrive en bog,” sagde jeg. ”Vil jeg være med i den?” spurgte hun. ”Helt sikkert.

no pasarán!”

– Nå, Maria Vladimirovna, du er fri, sagde enhedschefen.
– Og du?

Frihed eksisterer ikke, medmindre man kæmper for den hver dag. Og jeg kører i en bil, der er ved at komme op i fart.

Jeg havde lovet mine venner i straffelejren, at hvis det var muligt, ville jeg tænde fyrværkeri uden for lejren for dem, når jeg kom ud.

Aktion
PUTIN WILL TEACH YOU TO LOVE THE MOTHERLAND, 2014
PUTIN VIL LÆRE DIG AT ELSKE MODERLANDET

 

Sted
De Olympiske Vinterlege, Sochi

Deltagere
Nadya Tolokonnikova
Maria Alyokhina
Peter Verzilov
Anastasia Kirilenko
Olga Pakhtusova
Lusine Janyan
Alexey Knedlyakovsky
Særlig tak til David Khakim

Kontekst
Vores obligatoriske VIP-amnesti skyldes alt sammen vinter-OL. Putin er blevet træt af at svare på spørgsmål fra udenlandske statsmænd om Pussy Riot. Han er nødt til at løse problemet med os ”hooligans” for ikke at ødelægge festlighederne.
Amnestien er for at redde ansigt over for Vesten. Det er ved vinter-OL, at vi indser, at alt er forandret, at vi ikke har forstået omfanget af forandringerne, at vi har forladt fængslet og er ankommet til et andet land. Der er ingen vej tilbage. Putin er i gang med sin tredje præsidentperiode, som nu er blevet forlænget til seks år, og året 2014 bliver et point of no return.

point of no return

For Putin er OL en særlig operation, der skal bringe Rusland tilbage til storhed.

1. Vi besluttede at – vi flyver til OL i Sochi for at optage videoen ”Putin vil lære dig at elske moderlandet”.
2. Tre dage før legene slutter, er vi sikre på, at ingen af os vil nå frem til Sochi. Alle vil blive arresteret.
3. Vi flyver til Sochi med et stort team på 12 personer på fire forskellige fly. Hvis de begynder at arrestere os ved indgangen til byen, har nogle af os i det mindste en chance for at nå frem.
4. Det er kendt, at der under OL er flere ansatte fra Ruslands FSB i Sochi, end der er indfødte indbyggere. Hotdogs i ruller bliver serveret af en sælger med en rang, der ikke er lavere end løjtnant for statssikkerhed.
5. Udgang fra lufthavnen. Vi tænder cigaretter, med Nadya et par meter fra døren. I det samme bliver vi omringet af uniformerede politifolk. De kræver vores dokumenter. Vi nægter. Vi har ikke gjort noget forkert. Vi er på vej væk.
6. Vi lejer en bil. Vi skal se på det første sted, hvor Pussy Riot optrådte. På en tom natvej bliver gruppen stoppet af politiet. Politiet er sikre på, at bilen er stjålet, og at Pussy Riot-aktivisten, der kører, har et falsk kørekort. Vi bliver arresteret. Vi bliver løsladt af politiet sent om aftenen, efter at de har frataget os retten til bilen.
7. Klokken otte om morgenen svømmer vi i det iskolde sorte hav i februar – det er vores første optagelse til Pussy Riots OL-video. En politibil kører op til en tom strand. Agenterne stiger ud. I 20 minutter filmer de piger, der skriger af kulde og dykker i balaklavaer, på flere videokameraer.
8. Ved middagstid bliver vi tilbageholdt af en fælles grænsepatrulje fra FSB. Vi bliver beskyldt for ikke at have tilladelse til at være i den særlige grænsezone. Betjentene ved ikke, hvor denne særlige zone er placeret. I de næste 12 timer er vi anholdt på et militært anlæg nær den russiske grænse.
9. Om aftenen, efter 12 timers afhøringer af FSB’s grænsepatrulje, går vi ud for at spise middag. Næsten med det samme bliver vi opsøgt af politiagenter under dække, som forsøger at fremprovokere et slagsmål, og som udgiver sig for at være almindelige cafégæster.
10. Klokken to om natten optager vi et afsnit af videoen i nærheden af de olympiske ringe i udkanten af Sochi. Det lykkes os at slippe væk fra agenterne.
11. Om morgenen forlader vi bilerne. Vi stiger på en almindelig bus og kører ind til centrum af Sochi. Efter 15 minutter bliver vi indhentet af en gruppe politibetjente: ”I skal køre med os til politistationen”, ”Hvorfor?”, ”Jeres hotel er blevet røvet. I er alle mistænkte”. De vrider armene om på os, smider os ind i en trækvogn og kører os til politistationen.
12. Vi forlader politistationen, hvor vi blev tilbageholdt i fem timer. Ved porten er der en stor skare af journalister. Vi tager elefanthuer på og bryder igennem ringen af presserepræsentanter, mens vi synger linjer fra sangen ”Putin vil lære dig at elske moderlandet”. En skare af journalister løber efter os ned ad gyden. Folk falder, kameraer falder.
13. Om morgenen optager vi den vigtigste episode i videoen, ved den blå mur i Sochi 2014, nær havnen. Vi bliver angrebet af en flok skæggede kosakker med piske. Politifolkene står tavse i nærheden. Nogle af dem filmer, hvad der sker, på videokameraer.
14. Kosakkerne vrider vores arme, slås, smadrer vores ansigter, til vi bløder, og sprøjter tåregas i vores ansigter. Politiet smiler og ser på det blodige blodbad.
15. Vi tørrer blodet væk, lægger bandager på sårene på hospitalet, vasker tåregassen ud af øjnene og går i gang med at optage det næste og sidste afsnit af videoen.
16. Om natten, i et hemmeligt hus i udkanten af Sochi, redigerer vi videoen ”Putin vil lære dig at elske moderlandet”. Tidligt om morgenen – premiere og møde med journalister.
17. En halv time før pressekonferencen nægter hotellet, hvor mødet med journalisterne skal finde sted, at stille et værelse til rådighed under et idiotisk påskud. Mødet med journalisterne fortsætter på gaden foran indgangen til det skræmte hotel.
18. Journalister bliver generet af pro-Kremlin-unge klædt ud som røde haner, der vifter med rå kyllingekroppe i luften og råber ”Vi kan lide sex med kyllinger!”. I et interview med CNN siger unge mennesker, der holder kyllingekroppe: ”Livet er så godt i Sochi, at der ikke er nogen grund til at protestere”.
19. Vi er på vej til lufthavnen – det er tid til at vende tilbage til Moskva. Taxachaufføren genkender os og tager et billede som et minde. På vejen stopper vi for at spise frokost. Vi forlader caféen og finder ud af, at mens vi spiste frokost, henvendte to FSB-betjente sig til taxachaufføren og tvang ham til at slette billedet. De kaldte ham også ind til FSB-afdelingen til en samtale. Vi ankommer til lufthavnen. Vi vender tilbage til Moskva.
20. I Vnukovo-lufthavnen. Vi bliver igen mødt af en flok pro-Kreml-unge, klædt ud som røde haner. Hanerne synger vores sang ”Putin vil lære dig at elske moderlandet” med hæse stemmer og smadrer guitarerne på gulvet, hvorefter de bliver teatralsk tilbageholdt af politiet.
21. Vores første morgen i Moskva efter Sochi. Den 21. februar. Vi tager i retten for at støtte de fyre, der blev arresteret for at deltage i en demonstration mod Putins indsættelse den 6. maj 2012 på Bolotnaya-pladsen. Syv personer får straffe fra to til fire års fængsel.
22. Den næste dag, den 22. februar, sejrer revolutionen i Ukraine, som vi støtter stærkt. Den afsatte præsident Janukovitj flygter i al hemmelighed til Rusland.
23. Umiddelbart efter afslutningen af OL og sejren i Sotji i Ukraine begynder den ”russiske revolution, annekteringen” – om få dage begynder annekteringen af Krim.

Reaktion
Alle blev tilbageholdt tre gange.
Tæsk, chikane, overvågning, opskårne dæk.

Kontekst
ATTACKS ON PUSSY RIOT, 2014
ANGREB PÅ PUSSY RIOT

 

Sted
McDonald’s, Nizhny Novgorod

Deltagere
Nadya Tolokonnikova
Maria Alyokhina
Peter Verzilov
Tasya Krugovykh

Kontekst
Vi kom til min straffelejr, den sidste i Nizhny Novgorod, med dagligvarer til mine indsatte venner, og vi blev angrebet af en nazistisk gruppe. De vokser som paddehatte rundt omkring i landet.

Gopniks i pufferjakker med St. George-bånd springer ind på McDonald’s og omringer os. De kaster kyllingelår efter os og sprayer os med lim fra en dåse. De bærer på sprøjter fyldt med Zelenka – lysende grøn. De skiftes til at løbe op til os. En af dem holder et skilt: ”Beskidte ludere, kom ud af byen.”

Klokken er 6 om morgenen, vi er lige stået af toget og er gået ud for at spise. En anden fyr med hat sprøjter lysende grønt ud af en sprøjte. Sigt efter øjnene. Ti mennesker står over vores bord på McDonald’s. De filmer os og gentager, at vi skal ”back… to America!”.

Happy meal

Zelenka er grøn ethylalkohol, der blev brugt som antiseptisk middel i Sovjettiden. En mand, der passerer scenen, blander sig: ”Ti mænd angriber to piger, wow det er virkelig godt, tillykke!”

Limen er færdig, og en af gopnikkerne kaster den store tomme dåse efter os. Den rammer mit hoved. Det gør ondt, der er blod i mit hår og i mit ansigt, men jeg er uvidende, jeg fortæller vores kamera, hvorfor vi er der. Og Nadya taler også: ”Vi kom til Nizhny Novgorod for at besøge straffelejren. Fangerne der får 200 rubler om måneden. Vi er her for at støtte dem.”

Tasya holder kameraet, hun har en forbrænding i øjet, som vil føre til fuldstændigt tab af synet. Og Nadya har også en forbrænding. Jeg har hjernerystelse. Politiet, hvis station ligger lige rundt om hjørnet, er 40 minutter om at nå frem til os. Ambulancen kører med samme hastighed.

Reaktion
Angrebet vil ikke blive efterforsket.

Kontekst
ANNEXED CRIMEA, 2014
DET ANNEKTEREDE KRIM

 

Sted
Simferopol, det annekterede Krim

ADVARSEL!
AGENTER FRA VESTEN
Et skilt advarer mod ”Vestens agenter” i Simferopols centrum.

I 2014 indså vi, at vi var blevet løsladt til et andet land, end vi huskede. Et andet sted, som var mere voldeligt og mere skræmmende. Putin annekterede Krim en uge efter begivenheden ”Putin vil lære dig at elske moderlandet”, en uge efter legene i Sochi.
De annekterede Krim. De tog en andens territorium og fik ikke nogen ordentlig reaktion fra Vesten, kun meget lette embargoer, som blev undgået af de største europæiske lande. Det var et tegn for Putin som diktator på, at det var OK at tage territorier, og allerede dengang startede de en krig i Ukraine.

På det annekterede Krim begyndte de at bygge disse advarselsskilte om ”agenter fra Vesten” og begyndte også at bruge Sovjetunionens retorik mod folk, som ”fjende af staten”, ”fjende af folket”, ”agenter”, ”udenlandske agenter”. De begyndte at ændre loven igen og igen og skabte love om udenlandske agenter og uønskede organisationer. Fra det øjeblik kan de kalde enhver, de vil, for en udenlandsk agent som et juridisk udtryk.
Det samme gælder uønskede organisationer og uønskede personer. De kan forfølge, hvem de vil.

Kontekst
NEW FACE OF THE COUNTRY, 2014
LANDETS NYE ANSIGT
Uden for retten

 

Sted
Zamoskvoretskij retsbygning, Moskva

Deltagere
Tiltalte i Bolotnaya-sagen

Kontekst
21. februar 2014. For præcis to år siden var vi på vej til Kristus Frelserens Katedral. Nu er turen kommet til Zamoskvoretsky-domstolen for at støtte de tiltalte i Bolotnaya-sagen, som blev arresteret for at have deltaget i et protestmøde den 6. maj 2012 på Bolotnaya-pladsen mod Putins indsættelse som præsident. Syv personer i denne sag vil få fængselsstraffe på 2 til 4 år. Hundredvis af andre vil blive potentielle anklagede i sagen, og nogle af dem vil forlade landet for at undgå fængsel.

Politiske fanger fra Bolotnaya-sagen bliver ikke løsladt fra deres fængselsdomme. På trods af hundredvis af støttebreve, som i Rusland længe har været sidestillet med toiletpapir, vil de forblive i fængsel, indtil deres straf er udstået. Putin har brug for dem i fængslet som et eksempel. Et eksempel på, hvad der venter dig, hvis du protesterer i Rusland.

Aktion
THE BALL, 2014
KUGLEN

 

Sted
Den Røde Plads, Moskva
Deltagere
Pjotr Verzilov
Maria Alyokhina
Hardcore Moskva-aktivister

Kontekst
Navalnyjs bror, Oleg, fik tre og et halvt års fængsel for at være bror til
landets største oppositionsleder. Tusindvis af mennesker kom til Den Røde Plads for at protestere, men de blev spredt af politiet. Men nogle få mennesker blev tilbage. 26 minusgrader. Hele natten stod vi med plakater indeni en kæmpe julekugle. Vi blev også tilbageholdt om morgenen. Der kom tre patruljevogne til otte superfrosne mennesker.

Reaktion
Tilbageholdelse, dag på politistationen.

Aktion
DON’T BE AFRAID, 2015
VÆR IKKE BANGE

 

Sted
Bolotnaya-pladsen, Moskva

Deltagere
Katrin Nenasheva
Nadya Tolokonnikova

Kontekst
Vær ikke bange-aktion, dag 18.
Syning af Ruslands flag i fængselsuniformer på en plads på Ruslands Dag, den 12. juni.
Til ”Vær ikke bange” bar kunstneren Katrin Nenasheva fængselstøj på forskellige offentlige steder i 30 dage og dokumenterede dagligt, hvordan andre reagerede på hendes tilstedeværelse.

Performancen med flaget fandt sted på aktionens 18. dag, Ruslandsdagen. Nadya sluttede sig til Katrin iført den uniform, hun havde båret under sin indespærring i den mordoviske straffelejr.

Pigerne kom til pladsen i fængselsuniformer og forsøgte at sy det russiske flag med påskriften ”Rusland, straffelejr nr. 1”. ”Selve landet er blevet fængslet i en sociokulturel forstand. I virkeligheden er den 12. juni helligdagen for det fængslede Rusland,” sagde Katrin.

Reaktion
De havde ikke tid til at gøre flaget færdigt på pladsen, fordi de blev tilbageholdt af politiet.

Reaktion
140 TIMERS SAMFUNDSTJENESTE, 2018-2019

 

Sted
Molodeznalya-distriktet, Moskva

Deltager
Maria Alyokhina

DEN KAFKASKE MÅDE
Det hus, jeg fik til opgave at gøre rent, skulle rives ned et par måneder efter, hvilket er en meget kafkask måde at afstraffe på.

Aktion
HAPPY BIRTHDAY EXECUTIONERS, 2017
TILLYKKE MED FØDSELSDAGEN, BØDLER

 

Sted
Lubyanka, FSB-bygning, Moskva

Deltagere
Maria Alyokhina
Olga Borisova

Kontekst
Vi vandrede rundt i baggårdene til Lubyanka – her talte Lenin, og holdt en storslået banket, og det var her, Dzerzhinsky organiserede det første underjordiske laboratorium i landet, hvor de første eksperimenter med psykotrope stoffer blev foretaget på dem, der blev arresteret og ført ud i det ukendte om natten. Laboratorium X. Og nu – bogstaveligt talt ved siden af – med et kæmpe segl og en hammer i en krans: FSB’s reception. Vi besluttede at give tjekisterne en gave til deres jubilæum. Vi tager hen til receptionen hos FSB for at lykønske dem. De har været i Lubyanka siden 1917 under forskellige navne – Cheka – NKVD – KGB og nu FSB – og i dag fejrer de 70-året for Stalins Store Terror i 1937.

Det er nat. ”Tillykke med fødselsdagen, bødler” – skriver vi med en spraydåse og folder arket, så det passer ind i det smalle køkken.

Godmorgen. Mød mig på Starbucks på Lubyanka. Vi tager hen til FSB’s reception for at lykønske sikkerhedsofficererne. Vi ruller lagnet ud på det mest beskyttede sted i landet. Og alt ser ud til at være fint. Det er en succes, at vi formår at hænge det op uden straks at få vores ansigter skubbet ned i asfalten. Det forekommer mig, at hjørnet ikke er lige, så jeg vender tilbage for at rette det. Olga går sin vej. Og pludselig er jeg omringet fra alle sider af civilklædte politimænd. De har savnet Olga.

Reaktion
Tilbragte en nat på politistationen og fik 40 timers samfundstjeneste.

Aktion
PAPER PLANES, 2018
PAPIRFLYVERE

 

Sted
Lubyanka, FSB-bygningen, Moskva

Deltagere
Maria Alyokhina
Alexander Sofeev
Dima
Kultrab Kunstsammenslutning
Forskellige Moskva-aktivister

Kontekst
Det har været hovedkvarter for de særlige tjenester siden 1917. Ud over tjekisternes kabinetter blev det brugt som fængsel for de farligste revolutionære, instruktører og digtere, som gennemgik mange dages tortur i Lubyanka-kældrene.

Ingen er undsluppet i hele bygningens historie.

I løbet af det tyvende århundrede skiftede tjekisterne ofte betegnelse, men forlod aldrig bygningen. VChK – NKVD – KGB – og til sidst FSB.

Arkiverne over, hvad der foregik her, er stadig hemmelige den dag i dag.
I 2018 besluttede Roskomnadzor at blokere Telegram, den beskedtjeneste, vi alle brugte. Telegrams logo? En flyvemaskine. Vi lavede masser af farverige papirflyvemaskiner og skød dem ind i FSB-bygningen.

Reaktion
Et par nætter i politiets varetægt + 100 timers samfundstjeneste til Masha.

Aktion
FREE SENTSOV, 2017
BEFRI SENTSOV

 

Sted 1
Bro ved siden af Sentsovs straffelejr, Yakutsk, Sibirien

Deltagere
Maria Alyokhina
Olga Borisova
Alexander Sofeev

Kontekst
Efter annekteringen af Krim og den efterfølgende krig i det østlige Ukraine i 2014 begyndte ikke kun oppositionelle, men også ukrainske borgere at blive forfulgt i Rusland.
En af dem var den ukrainske instruktør Oleg Sentsov. Efter at være blevet tortureret af FSB og have modtaget en dom på 20 år under strengt regime i efteråret 2015, holdt Sentsov en af de stærkeste taler i retten, jeg har hørt.

Vi tog til Sibirien, til Yakutsk, og udførte den første aktion ved siden af den straffelejr, hvor han blev holdt fanget.

Fra Sentsovs tale i retten på tidspunktet for hans domfældelse.
”Ved du hvad, du havde ret, den værste synd på jorden er fejhed.”
Dette blev skrevet af den store russiske forfatter Bulgakov i bogen Mesteren og Margarita, og jeg er enig med ham. Fejhed er den vigtigste, den mest forfærdelige synd på jorden. Forræderi er sådan en privat form for fejhed.

Jeg har boet i jeres smukke land i et år og set jeres tv. Jeres propaganda fungerer fantastisk. Det meste af den russiske befolkning tror på, hvad de siger: Putin er en god fyr, der er fascister i Ukraine, Rusland gør alt rigtigt, der er fjender overalt. I forstår udmærket, at der ikke er fascister i Ukraine, at Krim blev indtaget ulovligt, og at jeres tropper er til stede i Donbass. Selv jeg, som sidder her i fængslet, ved, at dine tropper er i Donbass.

Vi havde også en kriminel magt, men vi gik imod den. De ønskede ikke at høre os.
Vi bankede på skraldespande. Myndighederne ville ikke se os – vi satte ild til dæk. I sidste ende vandt vi. Det samme vil ske for jer før eller siden. Jeg ønsker ikke, at nogen skal komme til skade, jeg ønsker bare, at I ikke længere skal være styret af kriminelle.
Og jeg vil ønske for Rusland – lær ikke at være bange!

Reaktion
Tilbageholdt af politiet, fik en bøde.

Sted 2
Trump Tower, New York

Deltagere
Maria Alyokhina
Olga Borisova
Elly Brinkley
Kyle Dacuyan
Dylan Winn-Davies (som distraherede sikkerhedsfolkene i Trump Tower, mens vi hængte ”Befri Sentsov”-banneret op)

Kontekst
Vi afholdt den anden aktion i New York sammen med lokale aktivister fra den litterære organisation PEN, efter at have fortalt dem om Sentsov-sagen. I en pause mellem forestillingerne, hvor vi blokerede Trump Tower i en halv time, hængte vi et kæmpe banner op og uddelte flere hundrede foldere.

Reaktion
Tal med politiet i New York. Ingen tilbageholdelse, ingen bøde.

Sted 3
Simferopol, det annekterede Krim

Deltagere
Maria Alyokhina
Olga Borisova
Alexander Sofeev

Kontekst
Vi besluttede at lave en tredje aktion på Krim. Ifølge planen skulle aktionen finde sted i nærheden af en Lenin-statue i Simferopol, som Sentsov fejlagtigt var blevet anklaget for at have forsøgt at bombe.

Reaktion
FSB tilbageholdt mig i lufthavnen, og Olga og Sasha på færgen, brændte alt udstyret og truede mig med fysisk vold. Efter anholdelsen gik Olga og Sasha, men jeg foldede stadig banneret ud på togstationen. Så angreb folk klædt ud som kosakker mig med piske.
Alle tre deltagere i aktionen blev tilbageholdt af politiet og dømt.

Aktion
POLICEMAN ENTERS THE GAME, 2018
POLITIMAND GÅR IND I KAMPEN

 

Sted
VM-finale, Moskva

Deltagere
Pjotr Verzilov
Nika Nikulshina
Olga Kurachyova
Olga Pakhtusova

Kontekst
Fire medlemmer af Pussy Riot løb ind på banen under kampen den 15. juli mellem Frankrig og Kroatien i VM-finalen i fodbold 2018.

Aktionen er timet, så den falder sammen med 11-årsdagen for digteren Dimitri Prigovs død. Den himmelske politimand taler ifølge Prigov i sin walkie-talkie med Gud selv. Den verdslige politimand fabrikerer kriminalsager. Mens den himmelske politimand blidt holder øje med fansene ved VM i fodbold, forbereder den verdslige politimand sig på at sprede demonstrationerne. Den himmelske politimand rører blidt ved en blomst på banen og glæder sig over det russiske landsholds sejre, og den verdslige politimand er ligeglad med Oleg Sentsovs sultestrejke. Den himmelske politimand står som et eksempel på statslighed, den verdslige politimand gør alle fortræd.

Reaktion
De blev alle arresteret og tilbageholdt i 15 dage.
Et par måneder senere blev Pjotr Verzilov udsat for militærgift.

Pjotr blev bragt bevidstløs fra Moskva til Charité-klinikken i Tyskland med et privatfly, arrangeret af Pussy Riot-tilhængere. Efter flere måneder kom han sig.

Aktion
FSIN = GULAG, 2018

 

Sted
Føderalt fængsel, Moskva

Deltager
Maria Alyokhina

Kontekst
I dag kan enhver komme bag tremmer i Rusland. For at gøre det behøver man ikke engang at synge en sang mod Putin. Man kan blive fængslet for et indlæg, for et repost, for en enkelt demonstration, for at tale med sine venner om politik på McDonald’s. Hvad er fængselssystemet? I to år har jeg set det indefra. Det er en kødhakker, der ødelægger det menneskelige i et menneske. I min lejr arbejdede kvinderne 10 timer om dagen, seks dage om ugen, nogle gange mere. De fik 200 rubler om måneden i stedet for den krævede mindsteløn. Uden medicin, uden ordentlig mad, uden mulighed for at tale om de forhold, de lever under. I min første lejr blev dissidenter smidt ud ad vinduerne, i den anden blev de anbragt i kølerum.

Alle her har set en video fra fængslet i Jaroslavl, hvor 11 ansatte torturerer en fange. De slår hælene og kroppen med gummiknipler. Videoen er ikke et enestående tilfælde af sadisme, men en del af den daglige praksis i det russiske fængselssystem, som forvandler mennesker til slaver og gidsler. Det er derfor, vi har printet billeder af disse mennesker, eller rettere af det, der blev gjort mod dem. Vi er her for at sige, at hvis vi glemmer dette, vil vi ophøre med at være menneske.

Vi kom til receptionen hos FSIN (Det russiske føderale fængselsvæsen) medbringende klistermærker: ”FSIN = Gulag”, ”mord”, ”tortur”, ”slavearbejde”.
Da vi begyndte at klistre dem op, kom en medarbejder ud og sagde, at vi skulle indgive alle klager skriftligt.

Vi svarede, at det var præcis, hvad vi gjorde. Vi forstørrede bare ordene, så de kunne læses.

Reaktion
Jeg blev ikke taget af politiet. Betjentene på stedet var ansatte i FSIN, som ikke foretager anholdelser.

Aktion
SINGLE DEMONSTRATIONS, 2019
ENKELTSTÅENDE DEMONSTRATIONER

 

Sted
Moskva
Præsidentens administration
Petrovka isolationscenter
Lubyanka, FSB-bygningen

Deltagere
Maria Alyokhina
Alexander Sofeev
Anna Kuzminih

Kontekst
2019 var året for demonstrationer – enkeltstående demonstrationer, køer af demonstrationer – til støtte for de tiltalte i ”Moskvasagen”, den største straffesag siden 2012. Da myndighederne forbød alle masseprotester, begyndte folk at stille sig i kø for at skiftes til at holde et skilt hver især. Til sidst blev køen også forbudt, og til sidst stod man alene med et skilt.

I sommeren 2019 blev en række uafhængige kandidater ikke registreret til valget til Moskvas parlament, på trods af at de havde indsamlet tilstrækkeligt med underskrifter.

Masseprotesterne begyndte. Sikkerhedsstyrkerne arresterede demonstranter med vold. Tidligere ansatte i Kyiv Berkut, som var eftersøgte i Ukraine, blev set i sikkerhedsstyrkernes rækker.

Efter flere timers deltagelse i en demonstration, der fandt sted i hele Moskvas centrum, satte jeg mig på en bænk i parken i nærheden af der, hvor demonstrationen fortsatte, og læste på min telefon. Der sidder flere politimænd i civilt tøj over for mig, pludselig springer en af dem op, sætter sig på min bænk og siger, at han vil have en selfie – han finder hurtigt sin telefon frem og tager et billede med mig.

Derefter siger han til den uniformerede politimand: ”Nu kan du tilbageholde hende.”
De tilbageholder mig og tager mig med på politistationen. Næste dag får jeg en bøde på 2.000 dollars.

I alt 1.373 mennesker blev tilbageholdt ved demonstrationen den 27. juli.
Efter denne demonstration blev der indledt en straffesag mod demonstranterne, ”Moskvasagen”.

Reaktion
Enorme bøder.

Aktion
STOP GULAG, 2019

 

Sted
Bolsjoj Kamenny-broen, Moskva

Deltagere
Maria Alyokhina
Anna Kuzminykh
Liuda
Dima

Kontekst
I slutningen af 2019 havde Rusland travlt med et stort antal forskellige kriminalsager, strikket sammen af politiske årsager. De tiltalte i disse sager var helt forskellige mennesker.

En kvindelig politiker, studerende, intellektuelle fra middelklassen, tilfældige forbipasserende eller folk, der har viet deres liv til at finde ofre for regimet – alle disse mennesker er blevet anklagede i straffesager, for når først undertrykkelsesmekanismen er i gang, stopper den ikke.

Vi lavede et 10 meter langt banner med teksten ”Stop Gulag” med portrætter af nye politiske fanger og hængte det op på en bro tæt på Kreml.

Reaktion
Jeg fik en stor bøde og fik spærret alle mine bankkonti.

1.
Yan Sidorov, aktivist, studerende
Holdt en plakat til forsvar for mennesker, hvis huse blev brændt ned.
4 år i straffelejr, tortureret
2.
Vyacheslav Mordasov, aktivist
Holdt en plakat med ordene ”Regeringen fratræder”.
4 år i straffelejr, tortureret
3.
Ruslan Kostylenkov, kaninopdrætter
”Sagen om ny storhed” – protest-snak, samtaler på McDonald’s.
7 år i straffelejr, tortureret, voldtaget
4.
Anna Pavlikova, studerende
”Sagen om ny storhed” – protest-snak, samtaler på McDonald’s.
4 års prøvetid (hun kom i fængsel, men efter en offentlig kampagne fik hun husarrest og prøvetid)
5.
Konstantin Kotov, aktivist, programmør
Holdt talrige gange protestplakater op og deltog i demonstrationen ”for fair valg”.
1,5 år i straffelejr
6.
Egor Zhukov, studerende
Styrede en Youtube-kanal.
3 års prøvetid med et forbud mod netadministration i 2 år
7.
Nikita Chirtsov, programmør
”Skubbede en politimand”.
1 år i straffelejr
8.
Yuri Dmitriev, historiker, leder af den karelske afdeling af Mindeforeningen
En ekspert i stalinistisk undertrykkelse opdagede skydebanen Sandarmokh og genfandt sammen med kolleger 6.000 navne på mennesker, der blev skudt dér under den store terror.
15 år i straffelejr
9.
Azat Miftakhov, matematiker
Smadrede et vindue i Det Forenede Ruslands kontor.
6 år i straffelejr, tortureret
10.
Anastasia Shevchenko, offentlig person, oppositionspolitiker, medlem af den ”uønskede organisation”
Efter at have indledt en straffesag, blev hun sat i skærpet husarrest og måtte ikke besøge sin ældste datter, Alina, hvis tilstand på hospitalet var alvorlig. Kort efter Anastasias anholdelse døde hendes datter.
2 år i skærpet husarrest, 4 års prøvetid

Aktion
NEW YEAR TREE, 2019-2020
NYTÅRSTRÆ

 

Sted
Lubyanka, Moskva

Deltagere
Maria Alyokhina
Liudmila Sukova
Alexander Polozun
Dima
Alexander Sofeev

Kontekst
I Sovjetunionen blev religion betragtet som opium for folket, og derfor fejrede man ikke jul, men nytår i stedet, og sådan gør man stadig i Rusland. Uden for den russiske efterretningstjeneste FSB’s hovedkvarter på Lubyanka står der store oplyste nytårstræer, og nytårsaften tog vi derfor til Lubyanka og pyntede et træ.

Vi lavede 36 julekugler – kulørte julekugler med portrætter af politiske fanger på. Fra træet kigger anklagede fra vidt berygtede politiske sager som ”Moskvasagen”, ”Rostovsagen”, ”Netværket” og ”Ny storhed”, Yuri Dmitriev, Azat Miftakhov og Yulia Tsvetkova, ud på forbipasserende og ind gennem vinduerne i Lubyanka-bygningen. De er alle sammen uskyldige, næsten alle sammen anholdt, mange er blevet tortureret, nogle står til op mod 18 års fængsel, nogle har fundet kærligheden, nogle er blevet gift, men de har alle sammen én ting til fælles – deres liv vil aldrig blive det samme igen.

Lubyanka er et forfærdeligt sted, og det burde være et museum; ikke huse det hemmelige politi. Når arkiverne bliver åbnet, og vi ser, hvor mange liv der blev ødelagt inden for disse mure, når der bliver undervist i det i skolerne, vil der være et håb om, at den stærkes ret og magt baseret på frygt og ligegyldighed ikke længere vil være nøglebegreber i Rusland.

Reaktion
Vi blev ikke fanget.

Trolling
BURNING THE CONSTITUTION, 2020
AFBRÆNDING AF FORFATNINGEN

 

Sted
Lejlighed i Moskva

Deltager
Maria Alyokhina

Kontekst
På det tidspunkt, hvor forfatningsændringerne blev foretaget, blev jeg vedvarende overvåget.

To eller tre umærkede biler fulgte os dag og nat, og flere civilklædte betjente overvågede indgangen til min bygning. Af den grund ville min deltagelse i gadeaktionen have tiltrukket en hel flok af politifolk, og aktionen ville ikke have kunnet finde sted. Så jeg besluttede mig for bare at lave en lille joke derhjemme.

Aktion
“2036”, 2020

 

Sted
Den Røde Plads, Moskva

Deltagere
Lucy Shtein
Nika Nikulshina
Alexander Sofeev
Viktor Kotov
Gosha Kozhevnikov
Lisa Samoilova
Maria Timofeeva
Masha Bezverkhaya

Kontekst
Aktionen ”2036” er en hyldest til den russiske kunstgruppe E.T.I., som i april 1991 stavede et ord på tre bogstaver, svarende til FUCK, med deres kroppe i nærheden af Lenins mausoleum.

Den 1. juli blev der afholdt en ”afstemning” om ændringer til forfatningen, hvoraf en annullerer Putins præsidentperioder. Hvis ændringerne bliver godkendt, vil præsidenten kunne genvælges til sin post og forblive ved magten indtil 2036.

Vi iscenesatte ”2036” på Den Røde Plads og formede de fire tal med vores kroppe på brostenene.

Reaktion
Fire timer på en politistation.
Victor Kotov brutalt mishandlet af politiet.

Aktion
CAREFUL, FRAGILE!, 2020
FORSIGTIG, SKRØBELIG!

 

Sted
Kreml, Moskva

Deltagere
Rita Flores
Maria Alyokhina
Farhhad Israfilli-Gelman

Kontekst
Siden protesterne i 2019 er hundredvis af mennesker blevet anklaget, og flere er blevet retsforfulgt. Mens folk modtog domme, vidnede politiet i retten om, at de blev skræmt af en plastikkop, der faldt ned i nærheden. Plastikkoppen er uden grund blevet kaldt et våben, men det mest forfærdelige våben, der er rettet mod almindelige mennesker, er politistaten.

Forsøg nr. 1: National enhedsdag
Den nationale enhedsdag blev opfundet af Putin for at erstatte Revolutionsdagen. Jeg er ikke begejstret for Lenins revolution, men det er ikke ham, myndighederne er bange for; de er bange for selve ordet revolution.
Vi er i Kreml. Det er morgen. Strømerne er i hælene på os.
Klip.
Vi stiger ud af metroen i udkanten af Moskva.
Der ser ikke ud til at være nogen, der skygger os.
Ingen følger efter os.
Klip.
Plastikposer med pitabrød og kefir falder ned på jorden. Jeg falder også. Ti mennesker i uniform løber hen for at udspørge os, vrider vores arme rundt og slår mig til jorden.

Forsøg nr. 2: Politiets dag
– Og hvad har I på?
– Kokoshnik-hovedstykker.
– Hvorfor det?
– Vi er russere, så vi går med dem.
– I er tilbageholdt.
Vi får oplyst en ikkeeksisterende paragraf. Om en måned får vi en bøde for det. Rita og jeg for at gå med kokoshnik i byens centrum, Farhhad og Samar for ikke at gå med dem.

Forsøg nr. 3:
Vi gjorde det endelig uden at blive tilbageholdt med det samme.

Reaktion
Vi blev tilbageholdt af politiet under de to første forsøg. I en af anklagerne står der bogstaveligt talt, at vi blev tilbageholdt, fordi vi bar en kokoshnik.
Efter aktionen blev Rita arresteret umiddelbart efter og fik 20 dages arrest. Jeg blev arresteret lidt senere.

IMOD TORTUR, VOLD OG POLITISYSTEMETS BRUTALE AGGRESSION

Kontekst
ESHNIKI
Centre E
Center E

 

Center E er det såkaldte Center mod Ekstremisme. Det er det russiske politiske politi, der sørger for permanent overvågning og organiserer angreb på aktivister. Deres betjente kaldes Eshniki.

Center E-politiets arbejde består i at oprette falske konti på sociale netværk, følge aktivister, politikere og kunstnere – enhver, der nogensinde har udtalt sig imod regeringen – abonnere på det, de sender ud, og holde øje med dem. De overvåger vores sociale netværk i timevis og skriver derefter rapporter.

”Opdaget”, ”Identificeret”, ”Anmoder om Aktion”.

Normalt er deres konti tomme profiler uden billeder og navne, noget i retning af ”Igor 015987”, men nogle gange bryder en personlighed igennem brugernavnet.

haderalle – en Eshniks brugernavn

Eshnikkerne følger efter os, vi filmer dem, de filmer os. Vi ler. På Den Russiske Føderations territorium får vi altid en værdig eskorte af officererne fra Center mod Ekstremisme – Center E.

Sådan genkender du betjente fra Center E:
1. Foregiver at tale i mobiltelefon, men er rent faktisk i gang med at filme dig
2. Bor i en grå/brun bil under dit vindue
3. Sko med spidse snuder
4. Dunjakker
5. Små sorte tasker

Trolling
A SUITCASE, 2020
EN KUFFERT

 

Sted
Moskva
Vores lejligheder

Deltagere
Maria Alyokhina
Lucy Shtein
Roman Durov

Kontekst
Før jeg blev anholdt, besluttede vi at trolle politiet lidt og slap to gange ud af lejligheder, som de bevogtede.

Første gang klædte jeg mig ud som en dreng, og anden gang lagde jeg mig ned i en kuffert og blev løftet ind i et bagagerum af Lucy og Roma. Jeg stak af fra politiet i en kuffert og lagde en video op af det.

Så politiet begyndte at bevogte indgangen til den tredje lejlighed. Vores advokatven kom ned til indgangen med kufferten i hånden. Betjentene omringede advokaten og forlangte, at han åbnede kufferten. ”Vi har oplysninger om, at der er en person i den,” råbte de.

”Den er en advokats ejendom, ifølge loven har I ikke ret til at røre den,” svarer advokaten og viser sin autorisation.

”Men vi har oplysninger om, at der er en person i den, og vi er nødt til at anholde hende!” svarer betjentene.

De skændes i 10 minutter. Til sidst åbner advokaten kufferten – den er tom. Vi tager billeder af alt, hvad der sker, fra balkonen, vinker til dem deroppefra og ler.

Aktion
RAINBOW DIVERSION, 2020
REGNBUE-AFLEDNING

 

Sted
Moskva:
Den føderale sikkerhedstjeneste på Lubyanka
Ruslands præsidents administration
Russisk højesteret
Kulturministeriet
Politistation i Basmanny-distriktet

Deltagere
Maria Alyokhina
Lucy Shtein
Diana Burkot
Nika Nikulshina
Alexander Sofeev
Tim Bestsvet
Renat Davletgildeev
Elizaveta Diederich
Vasily Krestianinov
Alan Leonhard
Maria Timofeeva

Kontekst
Pussy Riot ønsker Putin tillykke på hans 68-års fødselsdag og sætter regnbueflag op på fem af de vigtigste regeringsbygninger i Rusland.

Tiden er inde

”Der vil aldrig komme nogen restriktioner på baggrund af orientering i Rusland,” lovede Putin. Samtidig dræbte regeringen homoseksuelle i Tjetjenien, vedtog transfobiske love (for at ”styrke familieinstitutionen”) og forfulgte fædre til børn født af rugemødre. For at opmuntre folk til at stemme for ændringer i forfatningen, der gjorde det muligt for Putin at blive ved magten på ubestemt tid, deltes forfærdelige homofobiske propagandavideoer, der skulle overbevise vores russiske borgere om, at det er værre for et barn at bo i en familie af samme køn end at bo på et børnehjem.

Vi gør bare vores arbejde

Vi valgte regnbueflag som vores gave til Putin som et symbol på manglende kærlighed og frihed.

Staten bør ikke blande sig i LGBTQ-samfundets liv. Men hvis den gør, så kan samfundet gribe ind i statens liv. Du plejer selv at kalde det ”symmetrisk respons” i sådanne tilfælde.

Derfor kræver vi følgende af Ruslands regering og af Vladimir Putin selv:

1. Undersøg drabene på og kidnapningerne af bøsser, lesbiske, transkønnede og queer-personer i Tjetjenien.
2. Stop chikanen af aktivister og organisationer, der hjælper LGBTQ-samfundet.
3. Vedtag en lov, der forhindrer diskrimination på baggrund af køn og seksuel orientering.
4. Legaliser partnerskaber mellem personer af samme køn.
5. Stop chikanen af familier af samme køn, stop med at tvangsfjerne børn fra disse familier.
6. Afskaf loven om ”propaganda for utraditionelle seksuelle forhold” som diskriminerende og i strid med ytringsfriheden.
7. Gør 7. oktober til LGBTQ-synlighedsdag.

Reaktion
Alexander Sofeev blev arresteret i en måned. De andre deltagere blev tilbageholdt og idømt bøder.

Straffesag
HOUSE ARREST, 2021-2022
HUSARREST

 

Sted
Moskva

Deltagere
Maria Alyokhina
Lucy Shtein

Kontekst
Navalnyj vendte tilbage til Rusland efter at være blevet forgiftet og blev arresteret i lufthavnen. Derefter er der annonceret en stor demonstration til støtte for ham og andre politiske fanger.

Vi har tænkt os at deltage.

Lejligheden, hvor Lucy og jeg bor, er omringet af politiet. De slukker for strømmen for at få os til at forlade lejligheden, for at kunne arrestere og tilbageholde os, så vi ikke kan nå frem til demonstrationen.

Vores ven kommer over for at se, om politiet stadig er uden for vores dør, og han bliver tilbageholdt af dem, da han stiger ud på vores etage, lige ved elevatoren. En anden ven bliver tilbageholdt af politiet, da han får held til at give os en powerbank.

Begge bliver anholdt i 15 dage. Uden grund.

Den tredje ven ankommer i bil om morgenen, vi går hurtigt ned, hopper ind i hans bil og kører hen til demonstrationen. Om et par dage vil der blive påbegyndt en straffesag mod denne ven.

Reaktion
HUSARREST-OPSLAG PÅ SOCIALE MEDIER, JANUAR 2021

Mashas instagram-opslag:
Vi har gæster! Lucys lejlighed er omringet af politi og uden strøm. Derfor vil jeg gerne sige:
Kammerat major, rend mig i røven, vi har stearinlys og lad os mødes i morgen kl. 14 inde i centrum på vegne af vores og din frihed!

Lucys tweet:
Det er okay at lave sjov, men den 23. januar er vi nødt til at gå på gaden og bede den gamle nar og hans venner om at gå ad helvede til (selvom jeg ikke tror på noget og ikke forventer noget, er det bedre end bare at sidde derhjemme).

Vi kommer frem til demonstrationen og protesterer sammen med de andre, og så beslutter vi os for at gå tættere på Kreml. På vejen, i nærheden af Bolsjoj-teatret, tilbageholder politiet os og tager os med på politistationen. Vi tilbringer natten på politistationen. Den næste dag giver retten mig en bøde, og Lucy bliver arresteret i 10 dage.

To dage senere finder vi ud af, at der er indledt en straffesag mod os. Som en del af straffesagen sætter retten os i husarrest, og de giver os elektroniske armbånd om vores ankler. Under efterforskningen og retssagen har vi som medskyldige forbud mod at kommunikere med hinanden, forlade det sted, hvor vi sidder i husarrest, og bruge internettet. Du kan ikke engang gå ud med skraldet, købe ind eller bestille mad. Dit hjem bliver til en fængselscelle. Dine bevægelser bliver kontrolleret af et sporingsmærke på din ankel. Alle ture, som at tage i retten eller besøge lægen, kan kun ske under eskorte af en fængselsbetjent kaldet ”kommissær”.

Lucy og jeg blev sat i husarrest, adskilt i to forskellige lejligheder.

Straffesag
VIOLATING HOUSE ARREST, SPRING 2021
OVERTRÆDELSE AF HUSARREST, FORÅR 2021
1.
Den første overtrædelse af husarresten skete pludseligt. Jeg savnede bare Lucy, downloadede taxa-appen (der sker ikke noget, hvis man bruger internettet, så længe man holder sig fra de sociale medier) og tog fra min fængselslejlighed til hendes. To timer senere var lejligheden omringet af politi, de tog mig til politistationen, hvorfra kommissæren hentede mig og sendte mig tilbage til min lejlighed.
Alle troede, at husarrest ville blive ændret til fængsel, som det er påkrævet ved lov, men det gjorde efterforskeren pludselig ikke, der var ingen instrukser oppefra.

2.
Engang lykkedes det os at planlægge lægebesøg på samme klinik på samme tid, og vi mødtes i røntgenkælderen. Vi havde lagt planen i et par uger. Ingen fandt ud af det.

Vi bryder reglerne

3.
Så blev vi begge bragt til en appelhøring. Samme dag havde nogen ringet til retten med en falsk bombetrussel, så folk blev evakueret fra bygningen. Vi stod på gaden sammen og kyssede hinanden. Efterforskeren var meget utilfreds, han råbte til vores kommissærer: ”Stop det her, gør noget.” Men de gjorde ingenting.

Reaktion
Under anholdelseskarrusellerne er Lucy og jeg stadig involveret i straffesagen. Vi har elektroniske armbånd om anklerne. Hver dag kører hestevognen os fra cellen i fængslet til undersøgelsesudvalget for at stifte bekendtskab med straffesagens tykke bøger, syet med hvide tråde.
1 Instagram-opslag = 6 tykke straffesagsbøger.

I undersøgelsesudvalget læser vi disse bøger sammen med advokaterne, og så bliver vi sendt tilbage til cellen. Vi har det sjovt, for det er første gang i de seks måneder, vi har været medskyldige, at vi kan tilbringe natten sammen.

Reaktion
STRAFFESAG – DOM OM HUSARREST, EFTERÅR 2021

Endelig modtager vi om efteråret dommen i vores straffesager.
De elektroniske fodlænker skal blive siddende om vores ankler, men nu kan vi bo i den samme lejlighed og forlade den i dagtimerne, når dommen endelig kommer til Afdelingen for Korrigering af Domme.

Reaktion
ARREST CAROUSEL, 2021
ANHOLDELSESKARRUSEL

 

Sted
Moskva

Deltagere
Maria Alyokhina
Lucy Shtein
Nika Nikulshina
Alexander Sofeev
Anna Kuzminykh

Kontekst
Detentionscenter nr. 2

I sommeren 2021 begyndte tilbageholdelserne af Pussy Riot uden grund. På gaderne og i nærheden af husene tilbageholdt og fængslede de os i 16 dage. Da vi forlod detentionscentret, blev vi tilbageholdt igen og fængslet i yderligere 15 dage.

Vi kalder disse kæder af tilbageholdelser for anholdelseskarruseller.

Anholdelseskarruseller af Pussy Riot & venner / 15 dage / 2021-2022
1.-7. maj 2021 / Nika / 5 nætter / modstand
2 / 8. maj 2021 / Sasha / 5 nætter / hooliganisme
3 / 16 juni 2021 / Nika / 15 dage / modstand
4 / 21. juni 2021 / Sasha (+ ven) / 15 nætter / hooliganisme
5. / 22. juni 2021 / Lucy / 15 dage / modstand
6. – 22. juni 2021 / Anya / 15 dage / modstand
7.-22. juni 2021 / Masha (+ 2 venner) / 15 nætter / modstand
8.-2. juli 2021 / Nika (+ Roma) / 15 nætter / modstands
9. / 7. juli 2021 / Masha / 15 dage / modstand
10. / 9. juli 2021 / Anya / 10 dage / modstand
11. / 21. juli, 2021 / Rita / 15 dage / modstand
12. / 12. august 2021 / Rita / 15 dage / nazistisk propaganda
13. / 3. november 2021 / Farhad / 15 dage / modstand
14. / 16. december 2021 / Lucy / 14 dage / nazistisk propaganda
15. / 16. december 2021 / Masha / 15 dage / nazistisk propaganda
16 / 7. februar 2022 / Masha / 15 dage / nazistisk propaganda
17. / 27. februar 2022 / Masha / 15 dage / modstand
18. / 13. marts 2022 / Masha / 15 dage / modstand

Vi afsoner alle vores arrest i det samme særlige detentionscenter – Detentionscenter nr. 2 ”Mnevniki”. Det lykkedes en af os at få telefonen med ind, og vi tog superromantiske lo-fi-billeder.

Det største privilegium ved forhold mellem personer af samme køn – man kan afsone sammen! Hvis vi havde været et heteropar, ville vi være blevet tilbageholdt i separate celler.

”Detentionscenter” er et fængsel for mindre lovovertrædelser (mindre slagsmål, spirituskørsel), hvor man ikke kan være indespærret i mere end 15-30 dage ad gangen. Detentionscentret ligger i byen, og den administrative sag, der kræves for at fængsle en politisk aktivist der, kan blive skrevet/fabrikeret inden for en time. Det er et meget nemt værktøj til at udøve pres.

Detention Centre nr. 2 ligner et hostel, stylet som et fængsel. Sennepsfarvede vægge, højt til loftet. Runde lamper med sorte netovertræk, der minder om et kvindebryst i erotisk lingeri. I cellerne er der inskriptioner – noter fra dem, der har været her. I Sashas og Mityas celle står der et sted ”Navalnyj var her”, og i vores: ”Rita – 20 dage til en aktion nær Kreml.”

Reaktion
ARRESTS FOR NAZI PROPAGANDA, WINTER 2021-2022
ANHOLDELSER FOR NAZISTISK PROPAGANDA, VINTER 2021-2022

 

Sted
Moskva

Deltagere
Maria Alyokhina
Lucy Shtein

NAZISTISK PROPAGANDA
Jeg hørte om krigens begyndelse i radioen, mens jeg sad i et særligt detentionscenter under en af mine 15-dages anholdelser.

Om vinteren forstod vi ikke, hvorfor vi og andre aktivister blev fængslet for ”nazistisk propaganda”. Om foråret, i februar 2022, udløste Putin en storstilet krig mod Ukraine, og propagandaapparatet begyndte at kalde alle ukrainere for nazister.

I efteråret/vinteren 2021, da de fleste af Pussy Riot-medlemmerne havde forladt landet, begyndte staten igen at lave karruseller mod Lucy og mig. En afgørende forskel var, at anklagerne denne gang ikke angik ”modstand” mod politiet, som de plejede, men ”nazistisk propaganda”.

For eksempel delte Lucy i 2018, da hun var kommunalpolitiker i Moskva, et link til en indsamlingskampagne til fordel for de ukrainske militærstyrker. Pro-Kreml-folk reagerede ved at kalde hende nazist. En af dem lavede en Youtube-video om, hvor nazistisk hun var, inklusive denne collage af hende, hvor der står ”Lucy Shtein fascistløjtnant”. Hatten er tydeligvis hans tilføjelse til billedet.

Lucy lagde collagen op igen med et citat fra en sang af Lisa Monetochka: ”Mor, jeg heiler ikke”. Tre år senere blev Lucy arresteret for det, anklaget for nazistisk propaganda.

Tre måneder senere indledte Rusland en storstilet invasion af Ukraine, og udtrykket ”nazist” begyndte at blive brugt om ukrainere for at retfærdiggøre krigen.

ACTIVISTS’ FRONT DOORS AFTER RUSSIA STARTED THE WAR AGAINST UKRAINE, 2022
AKTIVISTERNES FRONTDØRE EFTER AT RUSLAND INDLEDTE KRIGEN MOD UKRAINE

 

Kontekst
Efter krigens begyndelse begyndte en massechikane og fængsling af alle, der protesterede mod krigen. Der blev indført krigscensur. Putins regime forbød at kalde krigen for en krig, men kaldte den i stedet for en ”særlig militæroperation”.

Hovedemblemet og det nye hagekors er bogstavet Z.

Center E koordinerede angrebene på aktivisternes døre og stemplede dem som forrædere, udenlandske agenter osv.

”Sælg ikke dit moderland, kollaboratør”
Lucy Shteins hoveddør – Pussy Riot-aktivister, Moskva

”Her bor forræderen”
Alexey Milovanovs hoveddør – aktivist, Kalingragrad

”Vi ved, hvad du har gjort, nazist”
Daria Heikinens hoveddør – aktivist, Skt. Petersborg

”Sælg ikke dit moderland, Dima”
– Dima Ivanovs hoveddør – aktivist, Moskva

”Forræder”
Kristina Vorotnikovas hoveddør – aktivist, Skt. Petersborg

”Sælg ikke dit moderland, kælling”
Olga Misiks hoveddør – aktivist, Moskva

”Lad oZ afslutte krigen”
Rita Flores’ hoveddør – Pussy Riot-aktivist, Moskva

Reaktion
ESCAPE, 2022
FLUGT

 

Sted
Moskva – Europa

Deltagere
Maria Alyokhina
Lucy Shtein

Kontekst
Krigen var begyndt. Da jeg blev sat på anholdelseskarrusellen i 15 dage, var Center E konstant på vagt hjemme hos os, så for at kunne rejse, havde Lucy brug for en forklædning. Et madbuds lysegrønne uniform – Lucy køber den i en genbrugsbutik; i Rusland kan man finde alt der. Det er den perfekte forklædning – man er på en og samme tid både synlig overalt og usynlig for alle. Buddene bevæger sig konstant rundt i byen og går ind og ud ad bygninger, uden at nogen lægger mærke til det.

Uniformen består af en vinterjakke med hætte, som kan modstå lokal frost, en stor termotaske, som bæres over skuldrene, og endda et tilhørende mundbind – lavet i Coronaperioden. Pandemien kom som sendt fra himlen for mange aktivister med hensyn til at kunne skjule deres ansigter.

Tidligt om morgenen klæder Lucy om til uniformen, kommer Mr. Rat i termotasken på ryggen og forlader lejligheden. Når politiet opdager, hvad der er sket, vil Lucy og Mr. Rat allerede være i Belarus.

Lucy giver så uniformen videre til mig, og den vil være belejlig, da jeg endelig beslutter at tage af sted for at hjælpe Ukraine med at vinde krigen. Den var meget nyttig, fordi huset, hvor jeg boede, var omringet af politi. Dragten gjorde det muligt for mig at gå ubemærket ud ad bagdøren.

Reaktion
Masha og Lucy er på den russiske føderale liste over eftersøgte.

Aktion
SCARECROW, 2022
FUGLESKRÆMSEL

 

Sted
Tiblisi, Georgien

Deltagere
Anna Kuzminykh
Lada Titova fra det ukrainske feministkollektiv Femen
Anna Zyazeva

Kontekst
Aktionen er timet til vinterens afslutning og forårets begyndelse, overgangen fra det onde til det gode.

Da bålet var tændt, begyndte de russere, der var samlet til demonstrationen, og som for de flestes vedkommende var rejst i løbet af de sidste par uger, samt hviderussere og ukrainere, der bor i Georgien, at danse.

Som Zelensky sagde, ”livet vil besejre døden, og lyset vil besejre mørket”, og Putin vil blive straffet for alle forbrydelser i Haag. Vi er ikke i tvivl om, at det gode vil vinde.

Reaktion
Der blev indledt en straffesag mod Anna Kuzminykh i Rusland, selv om Aktionen har fundet sted uden for landet.

Musikvideo
MAMA, DON’T WATCH TV, 2022
MOR, SE IKKE TV

 

Deltagere
Maria Alyokhina
Diana Burkot
Taso Pletner
Olga Borisova

Kontekst
Den 24. februar 2022 indledte Rusland et omfattende militært angreb på Ukraine. Russiske bomber og raketter ødelagde ukrainske hjem, skoler og hospitaler, smadrede byer og ødelagde liv.

Vi mener, at Putins regime er et terrorregime, og at Putin selv, hans embedsmænd, generaler og propagandister er krigsforbrydere.

Rusland har fortsat sin militære aggression på Ukraines territorium siden 2014, hvor russiske tropper annekterede Krim og begyndte besættelsen af Donbass-regionen. Hver dag siden da har Ukraine måttet kæmpe for retten til at leve og for frihed, kæmpe for at garantere sin suverænitet.

Vi opfordrer til:
1. En EMBARGO på køb af russisk olie og gas, på salg af våben og politiammunition til Rusland.
2. INDDRAG de russiske embedsmænds og oligarkers vestlige bankkonti og ejendom og indfør personlige sanktioner mod dem.
3. En INTERNATIONAL TRIBUNAL til at retsforfølge Vladimir Putin, ansatte i den russiske statspropaganda, officerer i hæren og alle, der er ansvarlige for folkemordet på den ukrainske nation.

Aktion
GRAFFITI, 2022–

 

Sted
Wien / Prag / Minden / Leibzig / Freiburg / Dresden / Canterbury / Budva / Bremen / Bratislava / Bern / Reykjavík
Bratislava

Deltagere
Maria Alyokhina
Diana Burkot
Taso Pletner
Olga Borisova

Kontekst
Krigen er ikke så langt væk.

Reaktion
En anholdelse i Schweiz.

Musikvideo
SWAN LAKE, 2023
SVANESØEN

 

Deltagere
Maria Alyokhina
Diana Burkot
Olga Borisova
Lucy Shtein

Kontekst
Den russiske statspropaganda forgifter folks hjerter og hjerner med had. Putins propagandister er ikke mindre krigsforbrydere end de soldater, der dræber og voldtager civilbefolkningen i Ukraine, eller de generaler, der afgiver disse ordrer. Sejrskulten er blevet samlingspunktet for den nye fascisme i Rusland.

Lektioner i ”tvungen patriotisme” blev indført i skolerne efter invasionen i Ukraine. Lærere får grupper af skolebørn til at stille sig i formationer og danne kæmpe Z’er med deres kroppe i klasseværelser og gymnastiksale for at vise deres støtte til krigen. Over hele Rusland bliver børn tvunget til at skrive ”venlige breve” til besættelsessoldaterne. I Jekaterinburg skrev Timofey fra femte klasse i sit brev, at han ønskede, at militæret ”skulle vende hjem, ikke dræbe folk på fremmed jord og ikke gøre skade.” Læreren udskammede barnet, og han blev chikaneret af klassekammeraterne for ”utilstrækkelig patriotisme”. ”Soldat, dræb ikke mennesker” blev skrevet af en dreng, og det inspirerede os til at skrive en sang.

Denne ved første øjekast usynlige og stille protest fra et barn mod krigen er ikke den eneste. Propagandaen har betydet, at børn, der indtager en antikrigsholdning, bliver mobbet, slået og sendt på børnehjem. Børn bliver forberedt på at blive kød – ”moderlandets lykke er vigtigere end livet.”

Vi brugte temaet fra Tjajkovskijs musik til Svanesøen som grundlag for sangen, det var den ballet, som fjernsynet sendte i Sovjetunionen for at skjule virkeligheden.