Anupama
Kundoo
Taking Time

I den fjerde udstilling i serien Arkitekturens Værksteder søger den indiske arkitekt Anupama Kundoo (født i Indien, 1967) at kaste lys over en knap ressource i vores liv: Tiden.

Realdania støtter udstillingsserien Arkitekturens Værksteder.

Kundoo er ivrig fortaler for, at arkitekter prioriterer at give sig tid til både at tænke, forske, dele viden og bygge, fordi det giver en dybere forståelse for kontekst, materialitet, funktion og bæredygtighed – og dermed en bedre arkitektur.

I udstillingen Taking Time får vi indsigt i Anupama Kundoos værksted, arkiver og arbejdsmetoder – og en arkitekt som i høj grad praktiserer og udlever dét, hun prædiker.

Håndværk & traditioner

Mod strømmen af nutidens optimering og tidsbesparende processer

Ulig tidens mantraer om optimering og tidsbesparelse, har Kundoo gennem sine projekter piroriteret at tage sig tid til at følge indiske håndværkere, lært af dem, studeret og diskuteret udvikling af håndværket og bygget sammen med dem.

Hun har skabt begge sine hjem, så de har kunnet opføres uden brug af maskiner og med lokale materialer. Hendes første hus Hut Petite Ferme (1990) er en del af byen Auroville i Indien og er bygget med traditionelle byggeteknikker og materialer som granit, ler, træ og kokosfibre.

Auroville

Et stort byeksperiment i det sydøstlige Indien

Som ung og nyuddannet arkitekt kom Anupama Kundoo til byen Auroville. Her begyndte et langt samarbejde med hovedarkitekten bag byen, den franske arkitekt og modernist, Roger Anger, som varede helt frem til Angers død i 2008.

Den kollektive arbejdsform, som Auroville er bygget på, har siden præget hendes virke, hvor arkitekturen altid bliver til som et samarbejde med andre – studerende, forskere og håndværkere.

Kundoo har tegnet flere af Aurovilles centrale institutionelle bygninger, blandt andet rådhuset og i dag fungerer hun som byens ’hus’-arkitekt, selvom hun nu er bosat i Berlin.

Udstillingen er opbygget gennem to hovedtemaer. I det første, TIDENS ARKITEKTUR, præsenteres Kundoos egen forskning og gentænkning af traditionelle indiske byggetraditioner. Det er en evolutionær rejse fra de første naturlige byggematerialer, stenarter og ler slebet af naturens kræfter, over muslingeskaller og sommerfugle til simple værktøjer og håndlavede mursten. Her kan også opleves en 1:1 konstruktion af Kundoos etværelsesbolig og boligprojekt, som hun har udarbejdet til Auroville, og som er skabt med tanke på den hastige urbanisering og den deraf følgende boligmangel i Indien.

Igennem det andet hovedtema i udstillingen, CO-CREATION, vises Kundoos modeller for og tanker bag et enormt by- og udviklingsprojekt, som skabes i samarbejde med tyske klima-ingeniører og arkitekturstuderende fra København, New Haven og Potsdam. Det 240.000m2 store byggeri bærer titlen Line of Goodwill og er udviklet med fokus på bæredygtighed, sociale, økonomiske og miljømæssige forhold.

ARRANGEMENTER

Se hele kalenderen

Tid til at gentænke

Anupama Kundoo er født i Pune i Indien i 1967, og hun er uddannet arkitekt på JJ College of Architecture, University of Mumbai in 1989.

Kundoos bygningsværker er primært opført i Indien, og herudover har hun arbejdet, forsket og undervist i en række forskellige sammenhænge rundt om i verden. I denne video fortæller hun om den vigtigste menneskelige ressource i dag: Tid.

ARKITEKTURENS VÆRKSTEDER

Udstillingen Anupama Kundoo – Taking Time er den fjerde i Louisianas serie af monografiske arkitekturudstillinger. Disse udstillinger giver mulighed for at komme tættere tegnestuens arbejdsproces og give indblik i, hvordan ideer bliver til form. Seriens arkitekter er især optaget af bæredygtighed og politiske og sociale udfordringer som eksempelvis klimaforandringer, overbefolkning, urbanisering og kulturarv. I 2017 åbnede udstillingsserien Arkitekturens Værksteder med et portræt af den kinesiske tegnestue Amateur Architecture Studio med Wang Shu og Lu Wenyu i spidsen. I 2018 fulgte udstillingen So Far … med chilenske Alejandro Aravena og tegnestuen Elemental, og i 2019 åbnede den tredje udstilling i serien med mexicanske Tatiana Bilbao.