Cave_bureau

29.6.23 - 14.1.24

Den sidste udstilling i serien Arkitekturens Værksteder sluttede under jorden. I Kenyas vidtstrakte grotter skuer tegnestuen Cave_bureau nemlig både tilbage på menneskehedens oprindelse og ud i fremtiden. Samtidig med, at de to arkitekter her finder konkrete bud på tidens aktuelle, presserende dagsordener.

Udstillingsserien Arkitekturens Værksteder blev støttet af den filantropiske forening Realdania

Kenyanske Cave_bureau var den sjette og sidste tegnestue, der blev præsenteret i serien Arkitekturens Værksteder. Med udgangspunkt i landets vulkanske grotter viste Cave_bureau en række installationer, film og arkitektoniske indgreb i landskabet, der fungerer som platform for diskussion af det antropocæne – altså den epoke, hvor menneskets påvirkning af naturen er blevet drastisk synlig.

Grotterne bærer vidnesbyrd om Kenyas kultur- og naturhistorie. Her levede formentlig nogle af de tidligste hominider, her bosatte de sig og gjorde grotterne til menneskets allerførste arkitektur. Her vandede Masaierne senere deres kvæg, her blev slaver holdt fanget i forbindelse med østafrikansk slavehandel, og her dannede kenyanske frihedskæmpere front mod den britiske kolonimagt.

Anmeldelser

Politiken

Louisiana rammer rent med endnu en fremragende udstilling til tiden. Perspektivrig, opbyggelig og en sand mental grænsebryder.

Berlingske

Udstillingen, særligt det helt vanvittige rattanlandskab, er forfriskende original, og Louisiana fortjener stor ros for at finde og udstille disse ganske særlige arkitekter.

Kristeligt Dagblad

De nu i alt seks udstillinger i "Arkitekturens værksteder" har på enestående vis givet mulighed for en bedre forståelse for tænkningen, for det åndelige indhold bag arkitekturen - og denne sidste er måske nok den mest bevægende af dem alle.

Kulturinformation

En rørende, gennemarbejdet og storslået udstilling på vegne af det afrikanske kontinents historie i alle aspekter.

Kulturkupeen

Underskøn arkitekturudstilling. Det er endnu en gang lykkedes Louisiana at skabe en på mange måder dobbeltbundet udstilling, der rent visuelt er værdig til at hænge side om side med billedkunst af verdensklasse.

Wallpaper

Cave_bureaus projekter er formet som skånsomme indgreb i landskabet, der dels understøtter oprindelige folk og naturens rytmer, og samtidig forholder sig til et moderne Afrika og har til hensigt at virke helende på kulturelle kløfter.

World-Architects.com

En passende finale til en serie, der meget vel kan betragtes som de bedste arkitekturudstillinger, der er blevet vist på et museum i Europa i det sidste tiår.

Cave_bureau 3D-scanner grotterne og omsætter deres former til installation og arkitektur, der danner rammerne for forslag til eksempelvis 'Cow Corridor', en retablering af Masaiernes vandringsruter gennem Nairobi, og opsamling af vand til dyreliv og natur omkring grotterne. Samtidig er alle projekterne en diskussion af, hvordan et museum over afrikansk kultur i den antropocæne tidsalder kunne se ud.

Et vævet vidunder

I Store Sal præsenteredes en stor vævet struktur, der viste Shimoni-grotten i det østlige Kenya gengivet i fuld størrelse. Vævningen var blevet til i samarbejde med prof. Phil Ayres fra Centre for Information Technology and Architecture (CITA) på Royal Danish Academy – Architecture, Design, Conservation i København, som har forsket i Kagome-vævning og udvikling af digitale værktøjer, der kan generere vævemønstre til at realisere komplekse geometrier.

Mød Cave_bureau

Kom med bag om Cave_bureau med Kabage Karanja og Stella Mutegi i dette interview fra Louisiana Channel.

Arkitekturens værksteder

Dette var den sjette og sidste udstilling i Louisianas serie, der har stillet skarpt på tegnestuernes arbejdsproces og givet indblik i, hvordan ideer bliver til form. Seriens arkitekter var især optaget af bæredygtighed og politiske og sociale udfordringer som eksempelvis klimaforandringer, overbefolkning, urbanisering og kulturarv.

2017 åbnede udstillingsserien Arkitekturens Værksteder med et portræt af den kinesiske tegnestue Amateur Architecture Studio med Wang Shu og Lu Wenyu i spidsen.
2018 fulgte udstillingen So Far … med chilenske Alejandro Aravena og tegnestuen Elemental.
2019 vistes den tredje udstilling i serien med mexicanske Tatiana Bilbao.
2020-21 præsenteredes den indiske arkitekt Anupama Kundoo i en udstilling med undertitlen Taking Time
2022 gav serien indblik i den radikale forskningenhed Forensic Architecture og deres forsøg på afdække, kortlægge og vidne om konflikter og forbrydelser rundt om i verden.