Chaïm
Soutine

9.2.24 - 14.7.24

Eksplosioner af farve. Flammende penselstrøg. Svimlende perspektiver. Maleri, der vibrerer mellem nådesløs forvrængning og inderlig følsomhed. Louisiana præsenterer nu den første udstilling i Nordeuropa nogensinde med Chaïm Soutine, en af Pariserskolens førende og mest særprægede ekspressionister.

Udstillingen realiseres med generøs støtte fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond . Den er et samarbejde mellem Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen i Düsseldorf, Kunstmuseum Bern og Louisiana.

Maleren Chaïm Soutine (1893-1943) regnes for en af den såkaldte Pariserskoles førende ekspressionister – en central skikkelse i den klassiske modernisme, som med et intenst dirrende, foruroligende og forrevent billedsprog på mesterlig vis indfanger sin tid, omkring og mellem de to Verdenskrige.

Berlingske

Malernes maler er vildere end de fleste. Louisianas store og fuldendte udstilling med Chaïm Soutine er et amokløb mod sanserne. Sæt kurs mod Louisiana. Du vil ikke fortryde det.

Politiken

Soutine kunne male som ingen anden. Han er ikke interesseret i bedårende pænhed, men forsøger at skære igennem verden med sine tykke farver, der smøres rundt på lærredet i det, som må betegnes som et helt særegent billedsprog.

New York Times

It is the first major retrospective of the artist in over a decade anywhere in the world. The exhibit offers an overwhelming wealth of genius, the sum of five decades’ work.

Weekendavisen

Soutines malerier er et rørende freakshow af hængte okser, rokkefisk og det tjenende folk.

Dagens Nyheter

Ingen kan betrakta en målning av Soutine oberörd. Han var besatt av färg och såg aldrig sina verk som avslutade.

Morgenbladet

Hvert billede begejstrer og bevæger - udstilling er en sand begivenhed for alle kunstelskere i Norden.

Kulturinformation

Gå ikke glip af denne enestående begivenhed! Selv om de udstillede værker blev skabt for omkring 100 år siden, rammer de på underfundig vis den aktuelle tidsånd.

Omkonst.se

Chaïm betyder liv. Konstnärernas konstnär målar liv och lägger sitt liv i måleriet. Det är känslor och sinnen i vibrerande nyanser och färgstrålande motiv, generöst med oljefärg, kraftfulla penseldrag och dansande rörelser. På utställningen lyser hans livskraft och hängivelse. Energin och nödvändigheten i att måla.

Köllner Stadt-Anzeige

Man får åndenød og tror nærmest ikke sine egne øjne. Soutine er den sidste store, moderne klassiker, vi har ventet på at genopdage.

Let's Talk about Art

Denne udstilling er en af de største, maleriske oplevelser, du nogensinde vil få.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Udstillingen viser tydeligt, at Chaïm Soutine banede vejen for det moderne maleri.

Svenska Dagbladet

Lyslevende maleri i stadig, ukuelig bevægelse og med en enorm følsomhed, der taler direkte til os om tilværelsen og nuet.

Kunstnerisk ledestjerne

Samtidig står Soutine som en af de helt store inspirationskilder for den abstrakte ekspressionisme, og dermed for en række af det senere 1900-tals mest betydningsfulde kunstnere. Ligesom hans navn og værk igen og igen dukker op, når samtidskunstnere bliver bedt om at pege på deres kunstneriske forbillede. I filmen herunder fortæller syv samtidskunstnere om Soutine.

Derfor kan det virke nok så overraskende, at der hidtil ikke synes at have været den helt store opmærksomhed omkring Soutine på vores breddegrader. Ikke mindst når man sammenligner med hans samtidige og langt mere kendte kunstnerkollegaer som Amedeo Modigliani og Marc Chagall.

Med udstillingen Chaïm Soutine – mod strømmen gør Louisiana det nu muligt, for første gang nogensinde i Nordeuropa, at gå på opdagelse i hans enestående kunstnerskab. Her vises omkring 70 malerier – udlånt fra museer og private samlere i Europa, Israel og USA – der giver indblik i alle facetter af hans maleriske produktion.

Her er de indlevende portrætter af almindelige mennesker, der befinder sig i udkanten af eller på bunden af samfundet, ganske som Soutine selv gjorde det meste af sit liv. Her er forunderligt vaklende og farvestrålende landskaber. Og her er gådefulde stilleben, ofte dramatiske og makabre med slagtede dyr.

Rastløs og gådefuld

Self-Portrait, ca. 1918. The Henry and Rose Pearlman Foundation on loan since 1976 to the Princeton University Art Museum

Chaïm Soutine vokser op i yderste fattigdom i en jødisk ortodoks familie i dét, der i dag er Belarus. Han er tidligt klar over, at han vil være kunstner og får, trods forældrenes store betænkeligheder, lov til at få tegneundervisning i Minsk.

Her maler han som helt ung et portræt af en mand, hvilket strider mod den ortodokse kanon, og Soutine overfaldes og mishandles groft af mandens sønner. Det lykkes forældrene at få udbetalt en erstatning for overfaldet, og med dette beløb kan Soutine drage til Vilnius og indskrive sig på byens kunstskole.

I 1913 rykker han til Paris, dengang den europæiske avantgardes hovedstad og et samlingspunkt for mange frivilligt og ufrivilligt eksilerede kunstnere – især fra Østeuropa.

De første mange år i Paris er præget af sult og fattigdom, og først i 1922-1923 opnår Soutine en pludselig og helt uventet form for anerkendelse, da den amerikanske samler Albert C. Barnes erhverver ikke mindre end 52 af hans værker. Selv om dette medfører en bedring i Soutines økonomiske forhold, ændrer det ikke meget ved hans rastløse og sky natur – han skifter konstant logi, har kun få nære relationer, taler dårligt fransk og beskrives som sær.

I det hele taget ved man utrolig lidt om ham som menneske. Han efterlader sig ganske få tegninger og skitser og ingen noter, fører ikke dagbog og skriver kun et par enkelte kort og breve. Som statsløs og jøde bliver hans tilværelse ekstremt usikker, da tyskerne indtager og besætter Paris. Han lever mere eller mindre i skjul og på flugt sine sidste år, må til tider søge ly og sove i skoven, og da han endelig vover sig tilbage til Paris i 1943 for at blive opereret for et blødende mavesår, er det for sent.

HELT SIN EGEN

Som maler gik Chaïm Soutine sine egne veje, og hvor mange af hans samtidige var optaget af avantgardens kubisme, dadaisme og fauvisme, forblev han relativt uimponeret af disse forgreninger af modernismen og dyrkede i stedet sit eget karakteristiske, meget intense maleri og enestående udtryk.

Det kunstnerisk nyskabende potentiale i Soutines værk har haft indflydelse langt ind i det 20. århundrede og været en afgørende inspirationskilde for den abstrakte ekspressionisme og School of London-malerne. Det gælder navne som Francis Bacon, Jackson Pollock og Willem de Kooning og senere kunstnere som Georg Baselitz, Alice Neel og Marlene Dumas. Samtidskunstnere som Dana Schutz, Nicole Eisenman og Cecily Brown trækker tydeligvis også på arven fra Soutine.