Dana Schutz

9.2.23 - 11.6.23

Amerikanske Dana Schutz (f. 1976) er en af tidens helt store, figurative malere: en eminent “storyteller”, der skildrer det moderne menneske – og vores relationer – i komplekse og ofte gigantiske kompositioner. Hendes univers er foruroligende og fascinerende og det kalder på både gyset, gråden og grinet.

Det gyselige, groteske, absurde og komiske tørner sammen hos den amerikanske kunstner Dana Schutz, der er født 1976 i Michigan, og i dag bor og arbejder i Brooklyn. Gennem nu to årtier har hun markeret sig med sin fabelagtige fortællekraft, stærke kolorit og sans for det dramatiske – en historiemaler til vores tid.

Selv om Schutz’ kunst kan virke grum, kras, ja nærmest frastødende – det er stærk kost – formår den også at drage, ja nærmest tryllebinde. Og så fornemmer man hendes dybe, underliggende humanisme og sensiblitet over for det samfund og den tid, vi sammen lever i.

Dana Schutz er nemlig optaget af mennesker og af vores indbyrdes relationer – alt det, der skiller os ad, knytter os sammen og foregår imellem os – heraf titlen på udstillingen Between Us.

Samtids mytologi

Dana Schutz har i sine værker bevæget sig fra kaotisk-klaustrofobiske scenerier – særlig knyttet til ungdomslivet og typisk med enkeltfigurer – mod stadigt mere komplekse motiver, befolket at talrige aktører.

På udstillingen vises netop flere af disse meget store malerier, hvor grupper af mennesker f.eks. kæmper om toppen af et bjerg, søger at overleve på åbent hav i en båd eller er draget ud i samlet flok med rafter i et forsøg på at slå solen ned.

Det er scenerier af et næsten bibelsk format, som får karakter af en slags samtidsmytologi. Nok er Schutz absolut moderne, men det er helt tydeligt, at hun “kan” sine klassikere og lystigt trækker på referencer til den store tradition i historiemaleriet.

Maleriet i dag

Udstillingen ligger i forlængelse af Louisianas optagethed af maleriet som kunstnerisk praksis – også i dag.

Præsentationen af Dana Schutz ligger i naturlig forlængelse af de senere års udstillinger med internationale samtidsmalere som Peter Doig, Daniel Richter, Tal R, Cecily Brown og Mamma Andersson.

Udstillingen præsenterer såvel malerier, tegninger og grafik som skulptur og giver et overblik over hele hendes karriere gennem nu to årtier. Den ledsages af en Louisiana Revy og af et internationalt katalog på engelsk. Efterfølgende fortsætter udstillingen til Musée d’Art Moderne i Paris.

Anmeldelser

Kulturinformation

Foruroligende og fascinerende fortællinger - det er herligt at blive provokeret til eftertænksomhed på en original måde.

Kunstkupeen

Malerierne er næsten magnetiske i deres tiltrækningskraft. Man suges ind i en verden, som man helst vil være foruden. Og det er vel også kunstens opgave: at trække gardinet fra, så vi får mere indsigt i også det grufulde.

Sydsvenskan

Vildt, voldsomt og ufatteligt stærkt. Jeg drages af, hvordan Schutz kæmper med eksistentielle spørgsmål som ensomhed, fælleskab, afmagt og håb. Midt i det groteske giver det udstillingen en overvældende, rent ud sagt episk tyngde.

Kristeligt Dagblad

Amerikansk billedkunstner på Louisiana viser essensen af maleri. Baseret på en dyb indsigt i traditionen nyfortolker hun en række eviggyldige, eksistentielle motiver i et originalt, koloristisk spændstigt og kompositorisk dynamisk maleri.

Politiken

Dana Schutz maler menneskets grimmeste sider frem på sin store udstilling på Louisiana.

Kristianstadbladet

Et glædeschok - livsbekræftende - ja, en af de bedste udstillinger på Louisiana i mange år.

Mød Dana Schutz

Louisiana Channel har besøgt Dana Schutz i hendes atelier. Hør hende fortælle om sin kunst og sin proces, og hvad det er det stærke billede kan.

Louisianas gæster har i øvrigt allerede kunnet stifte bekendtskab med Dana Schutz idet ét af hendes værker har været ophængt i Jorn-rummet som led i den seneste præsentationen af nyerhvervelser i museets samling.

Schutz om skulptur

I denne korte Louisiana Channel film kan du høre Dana Schutz fortælle om, hvorfor hun også er begyndt at arbejde med skulpturelle former - og se hende arbejde med leret i sit studio i Brooklyn.