Daya Cahen
- Nashi

21.3.24 - 20.5.24

Manipulation, propaganda og indoktrinering i en russisk sommerlejr. Et højaktuelt værk, Nashi, af den hollandske kunstner og filmskaber Daya Cahen blev vist i Vestfløjens biograf.

Varighed: 28 min.  

I 2007 lykkedes det Daya Cahen at infiltrere en sommerlejr med 10.000 russiske unge, der forbereder sig på en heroisk fremtid for Rusland. Lejren er arrangeret af den radikale ungdomsbevægelse Nashi (Vores), som har forbindelse til Vladimir Putin. De unge piger og drenge er nøje udvalgte af den russiske stat: landets fremtidige ledere, politikere og militære ledelse. Bevægelsens formål er at gøre Rusland til en stor og uovervindelig nation.

Cahens sytten år gamle værk er visionært, set i lyset af Ruslands krig i Ukraine, med dens blotlægning af det russiske systems indoktrinering af ungdommen.

Under opholdet tilbringer de to uger i isolation, mens røde bannere og højtalere ophængt i de store telte, som er opstillet i skovområder, fortæller dem, hvad deres fremtid skal være. Et manifest forbereder dem på at ofre deres liv for deres land, mens Putin ser ned på dem bag træerne. Samtidig latterliggøres Vesten, og anti-amerikanske følelser næres via rollespil med totalt fordrukne amerikanere og Putins modstandere iført fangedragter, portrætteret som fascister og anbragt bag pigtråd.

I filmen deler Cahen lærredet for visuelt at mangedoble det allerede truende indtryk af forestående fascisme og afslører, hvordan en tilsyneladende uskyldig sommerlejr kan blive et vigtigt redskab til indoktrinering og radikalisering.

Cahen arbejder ofte som ‘infiltrerende kunstner’. Hun fokuserer i sit værk på forskellige former for politisk indflydelse og systematisk manipulation af mennesker. Hendes hovedinteresse ligger i massemediernes magt og deres brug af manipulation, propaganda og indoktrinering.

Med to forældre, der overlevede Anden Verdenskrig som jødiske børn, voksede kunstneren op med forestillingen om, at verden kan vende sig på én dag og et samfund kan vende sig mod enhver gruppe mennesker. Undersøgelsen af hvordan frygt, indoktrinering og radikalisering kan opstå i et samfund, danner udgangspunktet for hele Cahens arbejde.