Dorothy Iannone

26.5.22 - 11.9.22

Gennem seks årtier har den næsten 90-årige og stadigt aktive Dorothy Iannone dyrket et episk og stærkt personligt billedsprog. Med afsæt i hendes eget liv og et væld af historiske referencer, hylder hun den frie kærlighed, ekstasen og det både lystfyldte og åndelige møde mellem elskende.

Frihed, fri kærlighed, frigjort seksualitet og den ekstatiske forening med den anden er centrale temaer i Dorothy Iannones eksplicit selvbiografiske og eksplicit erotiske billeder. Kunstneren, der er født 1933, har siden 1960’erne udviklet et farvestrålende, ornamentalt billedsprog, som foldes ud i malerier, tegninger, bøger, video-skulpturer med mere.

Ofte har hendes værker karakter af psykedeliske ’graphic novels’, hvor håndskrevne tekster og billeder tilsammen fortæller historierne – bramfrit og med humoren indlejret i både sproglige og billedmæssige detaljer.

MYTER, SAGAER OG EGNE HISTORIER

Dorothy Iannones personlige kærlighedsforhold – eksempelvis med fluxuskunstneren Dieter Roth – udgør et væsentligt grundstof. Men de selvbiografiske skildringer bygger på et solidt fundament af mytologiske og historiske skildringer af relationer og køn, kærlighed, sex og ekstase. Her trækker Iannone på referencer, der spænder fra antikken, de islandske sagaer, kristendommen og barokken til indisk tantra, verdenslitteraturen og filmhistorien.

Dorothy Iannone har amerikanske rødder, men har siden 1967 boet og arbejdet i Europa. Fra 1976 har hun haft base i Berlin.