Dr. M møder...

17.6.21 - 10.10.21

En talende grusbunke, en bil, der er gået op i limningen, bedsteborgere med røde klovnenæser og kartofler på afveje... Verden vendes på hovedet og tingene kastes op i luften i denne præsentation af værker fra museets samling med den meget lange (og noget gakkede) titel 'Dr. Metabolistys møder Kornelius Blisand'.

Der er god grund til at grine, men sandelig også til at føle sig rundt på gulvet i museet Store Sal. Her vises nemlig udvalgte værker fra Louisianas samling, der har det kunstneriske eksperimentet som omdrejningspunkt. At eksperimentere er grundlæggende at forsøge sig med alternativer til det kendte. Man kan undersøge, om ting og sager kan opføre sig på andre måde, end de plejer. Og om vores ideer, begreber og holdninger kunne være anderledes? Den måde, billedkunstnerne gør det på, er ved at vise verden i en anden form, end den har til daglig. Hvad nu hvis…?

VIDUNDERLIGT OVERSKUD

Absurdismen hos den række af kunstnere, som vises her, er sjov. Men den er også kritisk. Som med al parodi er det parodi på noget. Kunsten taler om verden, også når den vender den på hovedet. Og kunsten taler også om sig selv og sin egen stedvise højtidelighed, med det vidunderlige overskud som ligger i, at nogen har påtaget sig opgaven at vise, hvor meget mening der egentlig kan være i galskab.

Titlen ‘Dr. Metabolistys møder Kornelius Blisand’ lyder avanceret, men kommer ikke ud af det blå. Førstnævnte er en figur på et maleri af den tyske kunstner Jonathan Meese figurer, mens Kornelius Blisand – som de, der kender deres Anders And vil vide – er Andebys grundlægger og en af hovedpersonerne i den amerikanske kunstner Alan Ruppersbergs tegneserie-værk i mange dele ‘Big Trouble’.

Begge værker indgår naturligvis i præsentationen i Store Sal, og på “gæstelisten” i rummet optræder også kunstnere som f.eks. Hans Peter Feldmann, Sigurdur Gudmundsson og Erwin Wurm, duoen Fischli & Weiss samt ægteparret Anna og Bernhard Blume.

Erhvervelser af kunst til Louisianas samling støttes af blandt andre Augustinus Fonden, Ny Carlsbergfondet, Museumsfonden og Louisiana Fonden.