Elemental - Alejandro Aravena

10.11.18 - 3.3.19

I serien Arkitekturens Værksteder præsenterede Louisiana den chilenske tegnestue ELEMENTAL med Alejandro Aravena som kunstnerisk leder. Han blev i 2016 tildelt den prestigefyldte Pritzker Prize og var samme år direktør for arkitekturbiennalen i Venedig, med støtte fra hele ELEMENTAL-gruppen.

Tegnestuen ELEMENTAL, der har base i Chiles hovedstad Santiago, er utraditionelt sammensat af personer med vidt forskellige fagligheder. De arbejder med arkitektur i både stor og lille skala i Chile og i resten af verden og med en tilgang til arkitektur og byplanlægning, der er både analytisk og pragmatisk.

Med den prisvindende Alejandro Aravena (f. 1967) i spidsen har ELEMENTAL høstet international anerkendelse for bl.a. originale løsninger på boligmangel i Santiagos fattigste bydele. I stedet for at tegne billige huse har tegnestuen opført halve huse til de samme penge og derefter overladt den anden halvdel af huset til at blive udfyldt af beboerne.

Kombinationen af et godt design og beboernes egen investering og engagement i projektet har været med til at skabe et mere bæredygtigt boligområde. Som ELEMENTAL selv formulerer det: ”Det handler ikke så meget om svaret, men om at stille de rigtige spørgsmål.”

Realdania støtter udstillingsserien Arkitekturens Værksteder.

om proces

Udstillingen, som blev præsenteret i fire forskellige rum, var bygget op omkring to stedspecifikke installationer, som kunne opleves i udstillingens første og tredje rum. Læs om de forskellige rum – WHAT IS ELEMENTAL, ABC OF INCREMENTAL HOUSING, SO FAR… og OPEN SOURCE DESIGN – herunder.

ELEMENTALs primære fokus er proces. Med denne udstilling havde de ikke blot ønsket at fortælle om deres enkelte bygninger, men om processen i deres arbejde, hvor rum, tyngdekraft og materiale fylder mere. Udstillingen præsenterede deres forskellige arbejder, samt deltaljeret dokumentation af udstillingens opbygning.

DE FIRE RUM

I udstillingens første rum, WHAT IS ELEMENTAL, sås en stor konstruktion i midten af rummet med et stort udvalg af ELMENTALs vigtigste værktøj – skitsebogen. Deres skitsebøger rummer alt fra første noter og ideer til detaljerede konstruktionstegninger. Her er det muligt at bladre igennem 120 bøger på iPads.

Det andet rum, ABC OF INCREMENTAL HOUSING, samler to forskellige arbejder; de sociale boligbyggerier ‘de halve huse’ og to designobjekter – Huara-lampen og O-lampen.

I det tredje rum SO FAR… kunne man opleve udstillingens anden store stedspecifikke kostruktion, som viste hovedprincipperne i ELEMENTALs arkitektur: kroppens fornemmelse for vægt, ligevægt og tyngdekraft. Installationen rummede en filmisk gennemgang af ELEMENTALs værker filmet fra oven med en drone. Her var også deltajeret dokumentation af udstillingens tilblivelse.

Det fjerde og sidste rum, OPEN SOURCE DESIGN, omhandlede designobjektet Silla – en stol som blev skabt ved at et grunddesing blev sendt videre til et fængsel i Santiago, hvor de indsatte herefter kunne videreudvikle og færdiggøre stolen.

TAGER FAT I TIDENS UDFORDRINGER

Efter en årrække med store tematiske arkitekturudstillinger har Louisiana med serien Arkitekturens Værksteder ønsket at sætte fokus på en ny generation af toneangivende arkitekter, der alle forholder sig til globaliseringens udfordringer og står for en bæredygtig, socialt bevidst og ofte lokalt forankret arkitektur, Den første udstilling i serien handlede om den kinesiske arkitekt Wang Shu, hans hustru og partner Lu Wenyu og tegnestuen Amateur Architecture Studio.

Politiken

Med sin præsentation af verdensstjernen Alejandro Aravena brillerer Louisiana atter med en arkitekturudstilling, der informerer og underholder.

Weekendavis

Fortællingen, om hvordan tegnestuen griber opgaverne an, er en af de bedste, der er set og hørt i mange år.