Nye væsener og nye verdener toner frem i den dominikansk-amerikanske Firelei Báez (f. 1981) monumentale og symbolladede malerier og installationer. Hun mikser alt fra historiske begivenheder og folkeeventyr til science fiction og trækker på sine caribiske rødder i poetiske, farvestærke værker, der kredser om kulturel identitet. Udstillingen er den første store præsentation af Báez i Europa.
Den dominikansk-amerikanske kunstner, Firelei Báez (f. 1981) står som en central figur inden for samtidens maleri. Hun beskæftiger sig med måden, hvorpå kultur og identitet formes af de historier, der fortælles – og af dem, der glemmes.
De ofte farverige billedflader i hendes monumentale malerier og installationer vrimler med overmalede tegninger, skrifter, figurer og symboler. Og inspirationen henter Báez tydeligvis i den caribiske kultur, præget af folkeeventyr, kolonial besættelse, revolution og opdelte samfund.

Mystiske hybrider
Firelei Báez’ kunst fremhæver og genfortolker netop den caribiske identiet – og hvordan vi i det hele taget forstår kulturelle identiteter. I værkerne mikses reelle begivenheder og science fiction for at skabe nye væsener og verdener: Farverige kvindekroppe, lagt ind over maritime kort. Et alternativt Atlantis, befolket af efterkommere af druknede slaver. Mystiske, hybride væsener, der er halvt potteplanter, halvt dameben.

Gennemgående synes det fra Firelei Báez’ side at være forsøg på – gennem nye visuelle koder – at skabe mere nuancerede portrætter af marginaliserede grupper. Udstillingen på Louisiana bliver den første store soloudstilling med hendes kunst i Europa.