Firelei Báez

5.10.23 - 20.5.24

Nye væsener og nye verdener toner frem i den dominikansk-amerikanske Firelei Báez (f. 1981) monumentale og symbolladede malerier og installationer. Hun trækker på sine caribiske rødder i poetiske, farvestærke værker, der kredser om kulturel identitet og mikser en mørk forhistorie med elementer fra både folkeeventyr og science fiction.

Udstillingen var støttet af C.L. Davids Fond og Samling og vises efterfølgende på Kunstmuseum Wolfsburg

Den dominikansk-amerikanske kunstner, Firelei Báez (f. 1981) står som en central figur inden for samtidens maleri. Hun beskæftiger sig med måden, hvorpå kultur og identitet formes af de historier, der fortælles – og måske særligt af dem, der fortrænges og glemmes.

Encyclopedia of gestures (Jeu du monde), 2023. Courtesy: Firelei Báez & James Cohan Gallery, NY

Med et væld af farver, et mylder af detaljer og med teknisk brillans komponerer hun mange af sine billedflader oven på historisk arkivmateriale som gamle kort, bogsider, spilleplader, arkitekturtegninger mm. Inspirationen til sine egne figurer og symboler henter Báez tydeligvis i den caribiske kultur, præget af folkeeventyr, kolonisering, slavebinding, revolution og splittede samfund.

Untitled (Flow of merchandise in France on railways and waterways in the year 1856), 2020. Courtesy Firelei Báez and James Cohan Gallery, NY

Mystiske hybrider

Firelei Báez’ kunst fremhæver og genfortolker netop den caribiske identitet – og hvordan vi i det hele taget forstår kulturelle identiteter. I værkerne mikses reelle begivenheder og science fiction for at skabe nye væsener og verdener: Farverige kvindekroppe, lagt ind over maritime kort. Et alternativt Atlantis, befolket af efterkommere af druknede slaver. Mystiske, hybride væsener, der er halvt planter, halvt dameben.

Mød Firelei Báez

Følg med Louisiana Channel på besøg i Firelei Báez' studio i New York og få et indblik i hendes maleriske praksis og et indblik i et udvalg af de værker, som nu kan ses på udstillingen.

VOLD OG SKØNHED

How to slip out of your body quietly, 2018. Courtesy Firelei Báez & James Cohan Gallery, NY

Black quantum physicists (Duppy for Delacroix), 2023. Courtesy Firelei Báez & James Cohan Gallery, NY

Gennemgående synes det fra Firelei Báez' side at være forsøg på - gennem nye visuelle koder - at skabe mere nuancerede portrætter af marginaliserede grupper. Hendes værker er fulde af poesi, smerte og kraft, og samtidig med, at hun udfordrer og konfronterer Vestens traditionelle historieskrivning og voldelige magtstrukturer, rummer hendes billeder også en enorm skønhed:

Firelei Báez in her studio, New York, 2023. Photo: Sean Hanley

“Hvis jeg kun gengav volden i mine værker,” forklarer hun, “ville det være for nemt at se den anden vej. På den anden side ville jeg sagtens bare kunne male “lækkert” og smukt og altså give ren nydelse, hvilket også kun ville fastholde blikket i meget kort tid. Ved at blande tingene håber jeg at give stof til eftertanke, at give folk redskaberne til at forene modsatrettede kræfter.”

Vand, hår og den mytiske ciguapa

Både hår og vand er tilbagevendende elementer i Firelei Báezs værker. Glattet sort hår samlet i små knolde ses i både hendes figurative og abstrakte hybridkompositioner, og agerer bl.a. som referencepunkt til de kulturelle koder, der associeres med hår. I værker med skildringer af havet, fungerer dette især som beholder for de rædsler, der blev gennemlevet på slaveskibene. Men i Báezs fortolkning af vand flyttes fokus i retning af en form for genfødsel og den skønhed, der trods alt opstod på baggrund af disse sindsoprivende omstændigheder.

Særligt ciguapa'en – et mytologisk væsen med oprindelse i dominikansk folklore – vender tilbage i Báezs værker igen og igen. Det er en figur, der i særlig grad er forbundet med kunstnerens barndomsminder. Hos Báez skildres den som et hybridvæsen med både feminine og maskuline træk samt menneske-, dyre- og plantekarakteristika.

Jyllands-Posten

En udstilling fyldt med fantasi, overskud og skaberlyst... viser, hvad maleri kan, når det på en todimensional flade kan imitere vækst, liv, frugtbarhed og bevægelse. Det er opløftende, optimistisk og befriende.

Information

Det er så smukt, det er nærmest ikke til at forstå. Disse kroppe er levende, jeg sværger, de nærmest rykkede på sig, mens jeg betragtede dem.

Politiken

...visuelt generøst, forfriskende og brutalt på én og samme tid. Firelei Báez skaber værker så genrøse og bristefærdige af potentiale, at det er en ren fornøjelse.

Kulturinformation

Firelei Báez’ farvestærke og tankevækkende fortællinger fra Caribien er en oplevelse af de helt store. Gå endelig ikke glip af denne udstilling. Den er et af sæsonens allerbedste tilbud i den danske museumsverden.

Sydsvenskan

Her er skønhed, men også meget mere i Báez’ storslåede maleri, der rummer stærke følelser og ligger i surrealismens grænseland. Og som desuden vidner om håndværksmæssig perfektion.

Berlingske

...man kan bruge lang tid på at gå på opdagelse i det store mylder af små bogsider med notater, tegninger og maleri ovenpå.

Svenska Dagbladet

Det lykkes Firelei Báez at skabe en både magtfuld og anderledes fortælling om arven fra kolonitiden. Det er umuligt ikke at overgive sig til dette kraftfulde og ekspressive maleri.

Expressen

En usædvanligt spændende og gennemarbejdet udstilling - jeg håber virkelig, at der kommer mange mennesker for at se den.

Louisianas præsentation af Firelei Báez var den første store soloudstilling med kunstneren i Europa.