Gauri Gill

26.1.23 - 10.4.23

Med følsomhed og poesi, et væld af fotografiske genrer og metoder, der inddrager og engagerer, søger den indiske kunstner Gauri Gill at give stemme, synlighed og en følelse af selvværd til det moderne Indiens sårbare, udsatte og oversete.

Udstillingen er arrangeret af Schirn Kunsthalle, Frankfurt i samarbejde med Louisiana.

Fra sin base i New Delhi er fotografen Gauri Gill (f. 1970) de senere år for alvor slået igennem på den internationale kunstscene. Hendes værk er originalt og stærkt personligt, det kommunikerer med både poesi og humor, kombinerer sociale og æstetiske aspekter og har klar politisk kant. Og så vidner det om stor menneskelig indlevelse.

Gauri Gill, Acts of Appearance Untitled 74

Anmeldelser

Politiken

Gill giver disse piger lov til at gnistre i trods – og dermed skabe bare en fraktion af håb for fremtiden. Nu står de netop så tydeligt som individer, så klare og smukke og levende, at jeg får lyst til at være venner for livet med hver og én af dem!

Jyllands-Posten

Fattige indiske piger lysende af stolthed over at blive fotograferet og være en del af processen. Et ekstremt hårdt liv i ørkenen. Liv og død, drømme, drama og humor. Gauri Gill fanger det hele i denne fremragende udstilling. Endnu et pletskud fra Louisiana.

Berlingske

En perlerække af stærke enkeltbilleder. Gills stamina, en kålhøgne tilgang til formsprog og hendes empatiske hjerte, der stråler ud af hvert enkelt skud. Det i sig selv er enestående og værd at opleve.

Weekendavisen

Gills fotografier er sære og rørende. Man får en mærkelig fornemmelse af, at de portrætterede ser udfordrende tilbage på én. I virkeligheden sætter Gill ikke i scene, siger hun. Hun giver mennesker frihed til at sætte sig selv i scene - eller sætte deres egen scene.

Sydsvenskan

Gauri GIll slår mig omkuld - på den gode måde, altså. Det er et lystfyldt knockout. Med tilsyneladende enkle teknikker lykkes det igen og igen for Gill at dissekere det sjældne mysterium, som afbildningens kunst jo er – en evne som overraskende få kunstnere har.

Kulturinformation

En spændende og tankevækkende udstilling, der fortjener stor opmærksomhed. Gauri Gills fremragende fotos sætter nemlig fokus på almenmenneskelige problemstillinger, som vi alle kan forholde os til i en verden under radikal forandring.

Magasinet Kunst

En humoristisk, tankevækkende og smuk ode til de mennesker, der ofte kaldes stemmeløse, men som mest af alt er overhørte. Gill pynter ikke på barske vilkår, men viser empatiske og autentiske fragmenter af menneskers liv. Livsbekræftende og tankevækkende.

Gill benytter sig af en lang række fotografiske genrer, hun arbejder i sort-hvidt og farve, analogt og digitalt. Tilgangen er empatisk og solidarisk, men helt usentimental og stilmæssigt spænder hendes billeder fra en nøgtern realisme til en nærmest “magisk dokumentarisme.” Som et klart fællestræk står ønsket om at rykke det moderne Indiens udenforstående – de glemte, gemte, oversete og udstødte – ind midt i billedet. Og dermed i vores synsfelt.

Overlevelse og solidaritet

Livet og dagligdagen i landområderne uden for Indiens storbyer er i fokus. Gauri Gill har især arbejdet i Indiens største delstat Rajasthan, der ligger i den nordvestlige del af landet og domineres af Tharørkenen. Her har hun igennem tyve år skabt en lang række fotografiske serier, bl.a. ‘Notes from the Desert’, der har udviklet sig over tid – og som hun fortsat arbejder videre med. Gill skildrer både landskaber og arkitektur, men mennesket er i centrum – og hun udviser særlig solidaritet over for piger og kvinder, deres levevilkår, kamp for at overleve og evne til at stå imod.

Kollektive processer

Gauri Gills billeder er ofte resultat af en kollektiv proces og af langvarige relationer og venskaber med lokale befolkningsgrupper i forskellige dele af Indien. I nogle tilfælde er de fejlskud taget af børn, som Gill har undervist i fotografi. Andre billeder bygger på dialoger med de portrætterede om, hvordan de selv ønsker at blive repræsenteret. Og så er der nære samarbejder mellem Gill og lokale kunstnere og kunsthåndværkere, hvor samtidsfotografiet fusioneres med traditionelle udtryksformer.

Lag og masker

Et udtryk for denne måde at samarbejde på ses bl.a. i værker, hvor tegninger med rødder i den ældgamle Warli-kultur lægges oven på Gills fotografier som et medfortællende lag. Og i en række eksperimenterende iscenesættelser i serien 'Acts of Appearance', hvor personer optræder i hverdagssituationer, men iklædt papmaché masker, inspireret af rituelle processioner. Gill redefinerer og udfordrer dermed også det indbyrdes forhold og den traditionelle distance mellem fotograf og dem, der optræder på billedet.

Mellem boom og tradition

Udstillingen præsenterer ca. 200 fotografier fra kunstnerens mest centrale serier. Her berøres emner som identitet, køns- og klassehierarkier, migration og kulturelle tilhørsforhold, skævvridningen mellem centrum og periferi – og mellem den moderne boom-kapitalisme i metropolerne og den indiske kulturs dybere rødder. Det er fortællinger om liv og død, fattigdom og rigdom, venskab og tab, modstand og skønhed.

Gauri GIll

Gauri Gill (f. 1970, Chandigarh, Indien) er uddannet kunstner og fotograf fra College of Art, New Delhi; Parsons School of Design/The New School, New York og Stanford University, Californien. Hun bor og arbejder i New Delhi og har udstillet i Indien og internationalt, bl.a. på Venedig Biennalen, MoMA PS1, New York og Whitechapel Gallery i London. Udstillingen her er dog den første retrospektive, der for alvor folder hendes mangeårige og mangfoldige værk ud.

Gills værker findes i museumssamlinger verden over, blandt andet på Museum of Modern Art, New York; Tate, London; Smithsonian Institution, Washington og Fotomuseum, Winterthur. I 2011 blev hun tildelt Grange Prize, Canadas førende pris for fotografi.

Hør kunstneren fortælle

Gauri Gill fortæller i denne film om udviklingen af ​​hendes fotografiske praksis, hendes samarbejdsprojekter og hendes igangværende engagement i Indiens landdistrikter siden 1999. Varighed: 24 min.