Havet

11.10.24 - 27.4.25

J.C. Dahl, Søstykke med et vrag, 1831. SMK

Drøm og mareridt, længsel og angst, skønhed og gru. Velkommen til HAVET, sæsonens store Louisiana-begivenhed. En opdagelsesrejse både over og under overfladen, hvor historie og samtid mødes i et krydsfelt mellem kunst og videnskab.

Vi ved mere om overfladen på Mars end om verdenshavene, der dækker 71% af vores egen planet. Men jo mere vi retter blikket og søger ned under overfladen, desto flere utrolige ting dukker der op. Og finder vi fantasiens billedatlas frem, oversvømmes vi ligefrem af forestillinger, fortællinger og fantastiske skabninger.

EVENTYR & ØDELÆGGELSE

Sigurdur Gudmundsson, Horizontal Thoughts (study), 1970-71. Louisiana Museum of Modern Art. Erhvervet med midler fra Augustinus Fonden

Vi mennesker kommer som alt andet liv fra havet, som vi både frygter og længes mod. I antikken skrev filosoffen Platon, at ”vi lever rundt om havet som myrer og frøer omkring en dam.” Men trods vores egen uanseelige størrelse kan vores påvirkning nu spores overalt i havet.

John Akomfrah, Vertigo Sea, 2015

Anna Atkins, cyanotopi, 1843

Havet er således ikke længere kun et reservoir for vores kollektive forestillinger om guder, uhyrer og eventyr. Det er i høj grad også blevet en fælles losseplads og en ressource, som vi har drevet rovdrift på.

Olaus Magnus, Carta Marina, 1539 (udsnit).

HAVET kommer til at fylde hele museets Sydfløj og vil forme sig som en stor, tematisk udstilling, hvor myter, historie og samtid smelter sammen. Og hvor kunst, kultur og videnskab mødes.

I udstillingen vises værker af bl.a.:

John Akomfrah
El Anatsui
Anna Atkins
Nina Beier
Caspar David Friedrich
Ellen Gallagher
Susan Hiller
Utagawa Kuniyoshi
Georgia O’Keeffe
Jean Painlevé
Allan Sekula
Emilija Škarnulytė
Wolfgang Tillmans

Wolfgang Tillmans, Louisiana, 1996. Farveprint monteret på Dibond. Erhvervet med midler fra Augustinus Fonden