Louisiana inviterer til et møde med en enestående figur i dansk kunsthistorie. Trods et kort og tragisk liv nåede Jens Adolf Jerichau at sætte sig en omfattende og unik arv, der har sat sig varige spor i fortællingen om den moderne kunsts fødsel.
Jens Adolf Jerichau (1890-1916) er en enestående figur i dansk kunsthistorie, som, på trods af en kort karriere nåede at skabe et meget betydningsfuldt og intenst værk. Han blev en inspiration for senere generationer af danske malere, ikke mindst de to centrale figurer, Asger Jorn (1914-1973) og Per Kirkeby (1938-2018).
J.A. Jerichau
I det korte liv

Udstillingen beskriver Jerichaus rivende kreative udvikling sideløbende med, at hans korte og tragiske livshistorie foldes ud (Jerichau begik selvmord i Paris i 1916).
Herigennem er det blandt andet muligt at beskrive en række væsentlige venskaber og bekendtskaber, som har både personlig og kunstnerisk betydning - eksempelvis venskabet med Axel Salto (1889-1961) og det sene møde med Pablo Picasso (1881-1973), som inviterede Jerichau med på en rejse til Bretagne for, at de kunne male sammen.
Politiken
DEN NYE TILSTAND
Jerichaus kunstnerskab er præget af en stadig dialog mellem tradition og modernitet. Han forholdt sig til kunsthistoriens store mestre og kopierede deres billeder, ligesom han gendigtede antikkens myter og bragte dem ind i sin samtid. Vi ser ikke meget af det moderne liv som sådan i hans billeder. Snarere er det en ny tids tilstand, som kunstneren beskriver gennem sine klassiske forlæg.
Louisianas udstilling om Jens Adolf Jerichau er den største præsentation af kunstnerens værker til dato og er, som klassisk udstilling, et bidrag til fortællingen om den moderne kunsts fødsel, som Louisiana adskillige gange over årene har interesseret sig for.
Dette har de senere år udmøntet sig i en slags ”uofficiel” serie med malere netop fra den tidlige modernisme, der af en eller anden grund er blevet overset eller nedprioriteret i kunsthistorien: Marsden Hartley, Gabriele Münter, Paula Modersohn-Becker m.fl. Nu er det håbet, at denne omfattende præsentation af Jerichau vil bidrage til at øge interessen for og forskning i hans enestående værk.
Fra den sidste side i Jerichaus skitsebog


FREM I LYSET
Helt fra arbejdet med udstillingen begyndte er der blevet gjort en stor indsats for at spore ukendte Jerichau-værker, og det er lykkedes at finde frem til tre værker af kunstneren, som aldrig tidligere har været udstillet, bl.a. en stor figurkomposition. Derudover har eftersøgningsarbejdet ført til, at et forsvundet værk er blevet genfundet og nu kan fremvises.
”Fundet af i alt fire ukendte og forsvundne værker i forbindelse med forarbejdet til udstillingen er langt over forventning og har gjort hele processen utrolig spændende. Og vi er dybt taknemmelige for alle henvendelser og udstrakte hænder fra såvel Danmark som Norge,” fortæller Mathias Ussing Seeberg, museumsinspektør på Louisiana og udstillingens kurator. Udstillingen præsenterer i alt 143 værker af Jerichau, hvoraf de 98 er malerier.

Aktuelle udstillinger
