Mamma
Andersson

17.6.21 - 10.10.21

Svenske Mamma Andersson (f. 1962) står som én af sin generations væsentligste malere, og med udstillingen 'Humdrum Days' på Louisiana blev hun for første gang præsenteret i stor skala - og med en række helt nye værker - i Danmark.

Udstillingen er støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal

Børsen

Vidunderlig udstilling på Louisiana med malerier af svenske Mamma Andersson, der dramatisk og drømmeagtigt giver hjertebanken til nordisk romantik.

Jyllands-Posten

Når hun er i stand til at ramme os så dybt, er det, fordi Mamma Andersson er en fuldstændig overbevisende maler. Variationen af maleriske udtryk er forbløffende varieret selv i et enkelt maleri. Det er verdensklasse. Intet mindre.

Politiken

Jeg tror aldrig, jeg glemmer de billeder. De har plantet sig i mine øjne som små individuelle gerningssteder for det, som måske stadig er den største forbrydelse for en kunstner: At ville skabe noget, som er så smukt som livet selv.

Kristeligt Dagblad

Mamma Anderssons kunstværker giver tiltrængt sjælemassage. Hun skaber et sjældent nærvær på fladen, maler som få andre i sin generation og viser, at maleriet fortsat er et aktuelt medie i samtidskunsten.

Dagens Nyheter

Magisk maleri - Louisiana giver plads til fordybelse og nye indsigter i Mamma Andersson - det er mageløse værker i en forklaret præsentation.

Berlingske

Maleri i højeste potens - det kan siges meget enkelt: Mamma Andersson maler røven ud af bukserne.

Sydsvenskan

I Louisianas sale stopper de besøgende op, peger og diskuterer så længe og intenst, som jeg ikke kan mindes at have oplevet det i nogen anden udstilling.

Information

Svenske Mamma Anderssons malerier på Louisiana er mørke, vibrerende af intensitet og dybt dragende. Hun kan male stemninger som ind i helvede med en teknik, der aldrig er kedelig og statisk.

Mamma Andersson er en eminent fortolker af maleriets særlige sprog. Med en præcis fornemmelse for stemninger, farver og materialitet har hun udviklet et personligt bud på maleriets klassiske genrer i form af interiører og landskaber. Det er omdrejningspunktet for hendes værk, men hun udfører dem med en kraftig kolorit og distinkt råhed, som placerer hendes værk kunstnerisk her og nu.

“Der er en nærmest filmisk suspense i mange af Mamma Anderssons billeder”, forklarer udstillingens kurator Marie Laurberg. “En slags scenisk fornemmelse af et sted, hvor noget vil ske eller netop har fundet sted. Den særlige stemning i hendes landskaber bygger på billedkilder, eksempelvis arkivfotos fra gerningssteder, og på mesterlig vis overfører hun deres stemning til lærredet.”

I videoen herunder forklarer Andersson selv hvorfor særligt landskabet som motiv fascinerer og inspirerer hende.

Mamma Andersson bygger sine malerier op på et væld af kunsthistoriske referencer og fundne fotografier, film og historiske udklip. Det er maleri på maleri, billeder på billeder. I de færdige værker filtreres alt dette gennem hendes særegne kunstneriske blik – på én gang tørt registrerende og farvefyldt digterisk – og en ny verden toner frem.

Teknisk kombinerer Mamma Andersson flere forskellige materialer i sine værker, og hendes særlige æstetik udspringer af gentagne bearbejdninger og overmalinger. Olie på lærred dækkes af spraymaling, malingen trækkes i tynde bånd henover overfladen, og hermed opstår en materiel fylde og variation, som sætter håndværket i centrum.

Udstillingen med Mamma Andersson bekræfter museets engagement i maleri og ligger i forlængelse af tidligere udstillinger af generationsfæller som Cecily Brown, Daniel Richter og Peter Doig.

Katalog

Til udstillingen blev udgivet et katalog på dansk og engelsk med bidrag af forfatteren Karl Ove Knausgård, dramaturgen Magnus Florin, kunsthistorikeren Barry Schwabsky foruden en samtale mellem Mamma Andersson og udstillingens kurator, Marie Laurberg.

Louisiana Channel is a non-profit website that provides culture to the Internet, extending beyond the museum’s own events. The Louisiana team produces videos about art and culture on an ongoing basis. New videos are posted at the site every week.

Videos on the arts, featuring the artists.

Kom med inden for i Mamma Anderssons atelier og hør hende fortælle om sin proces og sine inspirationskilder. "At male er hårdt arbejde, og man er udsat og sårbar, så jeg har bevaret mantraet fra da jeg dyrkede sport som ung. Når jeg er ved at give op, tænker jeg: kom nu lige én bane mere - du kan godt."