Mika
Rottenberg

25.9.21 - 18.12.21

Mika Rottenberg spejler og spidder den globale tilstand og måden, vi (over)lever i den på. Hun blander film, installation og skulptur og væver sandhed med fiktion i en form for moderne og mageløse skæbnefortællinger. Resultatet er absurd, surrealistisk, kritisk, kærligt – og sjovt.

C.L. Davids Fond og Samling støtter udstillingen.

Mika Rottenberg er født 1976 i Argentina, opvokset i Israel og nu bosat i New York. Hun står i dag som et af samtidskunstens store navne med et værk, der nærmest kan ses som allegori over den globale tidsalder og tilstand.

Centralt for Rottenbergs kunst er menneskers forhold til arbejdsfunktioner, værdiskabelse og fællesskaber, og deri er hendes kunst et meget vedkommende bidrag til beskrivelse af en æra, hvor vi alle indgår som produktionsanlæg i den globale overforbrugs accelererende maskineri.

betydningsfulde forbindelser

Et vigtigt element hos Rottenberg er forbindelser. Forbindelser på kryds og tværs af landegrænser, gennem rør, huller og tuneller - men også absurde forbindelser mellem fx. en bingohal i New York og Månen. I denne video fortæller museumsinspektør Anders Kold om nogle af de skøre, men betydningsfulde sammenhænge, der kan opleves i Rottenbergs værk.

Der er noget svimlende over Rottenbergs greb om verden som billede, man ved knap, om man skal le eller græde – hun er som alle absurdister mere interesseret i at aktivere os end at belære os.
Udstillingen på Louisiana vises i Vestfløjen og er (som titlen 'Bowls Balls Souls Holes' også antyder) en blanding af science-fiction og absurd komedie – sanseligt, kritisk og humoristisk.

Jyllands-Posten

Fantasien er menneskets og kunstens bedste ven. Den er anarkistisk, den er menneskelig, og den er befriende. Et vidunderligt og vedkommende budskab. En udstilling, der må og skal ses.

Weekendavisen

Mika Rottenberg er forvandlingskunstner, en magiker på sit felt og en kunstner, der opererer mellem installationskunsten og selve filmmediet - mere end almindelig god underholdning...

Kristeligt Dagblad

På Louisianas nye udstilling lukkes man ind i Mika Rottenbergs forunderlige, kitschprægede univers. Det er samfundskritik med skarp kant, underfundig humor og uden løftet pegedefiner.

Kunsten.nu

Noget så sjældent som en super legende men gennemført udstilling, der på samme tid får os til at skraldgrine og tænke kritisk over, hvad vi er, hvad vi arbejder med, og hvem der udfører det arbejde, vi ikke selv troede man kunne – eller burde – have.

Sydsvenskan

Strålende, generøst, legesygt, fantastisk – men kan også virke skræmmende og til tider ubehageligt. Sjældent har man set fornemmelsen af verdens undergang behandlet så muntert og underholdende.

COSMIC GENERATOR

Mika Rottenbergs værker har typisk baseret sig på film installeret med teatralske rekvisitter omkring. Som i værket Cosmic Generator fra 2017, en slags Kinabutik, hvorfra vi filmisk accelereres frem og tilbage mellem en støvet by ved den mexicansk-amerikanske grænse og et gigantisk grossistmarked i Kina. Dette værk er en del af Louisianas Samling og blev præsenteret første gang for museets gæster på udstillingen 7 x Tid x Rum i 2017.

Louisiana Channel is a non-profit website that provides culture to the Internet, extending beyond the museum’s own events. The Louisiana team produces videos about art and culture on an ongoing basis. New videos are posted at the site every week.

Videos on the arts, featuring the artists.

Mika Rottenberg støver rundt på nettet i jagten på sine historier og sære figurer. Siden væves de ind i hendes værker, hvor selve kroppene bliver en del af sære produktionskæder. Man kan, siger kunstneren i dette interview med Louisiana Channel, betragte det som en form for "spirituel marxisme."