Nan Goldin –
Memory Lost

12.1.24 - 21.3.24

Den amerikanske fotograf og aktivist Nan Goldin blev i slutningen af 2023 udråbt til verdens mest indflydelsesrige kunstner af det internationale medie Art Review. Goldings nyeste hovedværk 'Memory Lost' blev i 2023 en del af Louisianas samling.

Nan Goldin (f. 1953) regnes for en af de vigtigste og mest anerkendte kunstnere i sin generation, og hun brød igennem internationalt i 1980’erne med billedserien ‘The Ballad of Sexual Dependency’, en dybt personlig skildring af tidens vilde boheme- og natteliv i bl.a. New York og Berlin.

I slutningen af 2023 udråbte Art Review, et af de førende internationale kunstmedier, Goldin til den mest indflydelsesrige kunstner lige nu på deres såkaldte Power 100-liste. Begrundelsen for placeringen lød således: “Nan Goldin topper listen som den mest synlige og fremtrædende rollemodel for en kunstner, der ikke bare dokumenterer og bærer vidnesbyrd, men som fungerer som whistleblower, aktivist og etisk talsperson.”

Stærkt, hudløst
og dragende

Nan Goldin, Memory Lost, installation. Courtesy: Marian Goodman Gallery.

'Memory Lost' (2019-21) er et godt 24 minutter langt digitalt diasshow, som allerede er udråbt til et hovedværk i Goldins kunstnerskab. Værket - der både er intimt, poetisk, fængslende og hjerteskærende - kredser om misbrug, venskab, kærlighed, afsavn og tab. Det blev en del af Louisianas samling i 2023 og ejes i fællesskab med Moderna Museet, Stockholm.

Værket, der kunen ses i Biografen i underetagen i Vestfløjen, er sammensat af billeder og optagelser fra Goldins omfattende arkiv. Kunstneren har selv været stofmisbruger og var for nogle år siden tæt på at dø som følge af sin afhængighed af det smertestillende præparat OxyContin. Siden har hun stået forrest i kampen mod den familie, der står bag præparatet, som i høj grad har medvirket til den opioid-epidemi, som mellem 1999-2019 gjorde hundredtusindvis af amerikanere afhængige af morfinlignende medicin og skønnes at have kostet omkring en halv million mennesker livet.

Nan Goldin, Memory Lost, installation. Courtesy: Marian Goodman Gallery.

Goldin og hendes aktivistgruppe P.A.I.N. var også omdrejningspunkt i den meget omtalte dokumentar ‘All the Beauty and the Bloodshed’, der i 2023 modtog et hav af priser og var nomineret til en Oscar. Filmens instruktør Laura Poitras har udtalt: “Nan Goldin har efterhånden påvirket flere generationer af filmskabere, gennem sin evne til at fortælle historier og den følelsesmæssige dybde, der gennemstrømmer hendes værk.”