Den amerikanske kunstner og aktivist Nancy Spero (1926-2009) var feministisk pioner og kendt for sit kunstneriske opgør med 1960'erne magthavere af enhver slags. Hendes værk tager aktivt stilling til uretfærdighed - hvad enten det handler om krig eller undertrykkelse af kvinder.
Kristeligt Dagblad
Nancy Spero opfattede sig selv som politisk kunstner og gennem nye udtryksformer og et udtalt politisk engagement brød hun med den etablerede kunstscene og blev en af grundlæggerne af kvindegalleriet A.I.R. i New York i 1970’erne.

KUNSTNERISK PROTEST
Allerede tidligt i sin karriere droppede Spero maleriet. Hun betragtede det som symbol på en mandsdomineret verdensorden og brugte i stedet primært papir, der i sin materialitet har et mere skrøbeligt udtryk - mindre macho, mindre pompøst.
I 1970'erne fjerner hun desuden mændene helt fra sin kunst, ligesom hun i samme periode er med til at stifte galleriet A.I.R, der udelukkende viser kvindelige kunstnere.

Anmeldelser
krig og mandlig dominans

Speros værker berører volden i kunstnerens samtid – 2. verdenskrig efterfulgt af krigen i Vietnam og undertrykkelsen i den tredje verden – men de søger også at definere et andet stof, hvor inspiration fra gamle kulturer vinder indpas. Lange friser af papir befolkes fx af overjordiske figurer, kæmpende og elskende, ofte i cykliske processioner, hvor kvinder udgør verdens absolutte centrum.
Blandt hendes vigtigste motiver ses den menneskelige krop, især kvindens. For at kunne udtrykke, hvad hun opfattede som menneskets basale natur, opgiver Spero de sidste år helt repræsentationen af mænd i sine værker, uden at dette på nogen måde gør udtrykket mindre menneskeligt eller vægtigt.
Udstillingen var en del af serien Louisiana on Paper og viste godt 40 år af Nancy Speros kunstneriske produktion. Det var første gang hendes værk kunne opleves i Danmark.