Pia Arke

15.7.21 - 18.12.21

Med afsæt i den danske kolonihistorie og i sit eget liv kortlagde og dokumenterede Pia Arke steder, slægtskaber og drømme, der knyttede sig til hendes dobbelte tilhørsforhold til Grønland og Danmark. Hun præsenteres her i serien Louisiana on Paper.

C.L. Davids Fond og Samling støtter udstillingsserien Louisiana on Paper.

Pia Arke (1958-2007) døde tidligt og nåede derfor ikke at opleve den nu støt stigende interesse for sin kunst, også på internationalt plan. Centralt i hendes overvejende fotografiske værk står kunstnerens dobbelte tilhørsforhold til Grønland og Danmark, og værket spiller bevidst og nok så aktuelt ind i relationerne i rigsfællesskabet.

ETNOÆSTETIK

Pia Arkes kunst kan betragtes som en ekspedition til de områder, der i udvidet forstand udgjorde hendes identitet, historik og de mekanismer, der overhovedet former et menneskes tilhørsforhold. Selve brugte hun begrebet ’Etnoæstetik’, og hendes projekt fremstår i dansk sammenhæng som et vigtigt og tidligt eksempel på et post-kolonialt tankesæt.

EN VERDEN I BEVÆGELSE

Pia Arke benyttede sig af iscenesættelser, performances, slægtsforskning og bearbejdning af kortmateriale til at udfolde ikke bare sit eget liv, men en hel verden i bevægelse. Det er denne nomadiske bevægelse mellem stederne, mellem levet liv, drømme og anfægtelser, hun med usædvanlig poetisk fornemmelse gjorde til det centrale i sin kunst og som udstillingen ønsker at holde frem.

En betydelig del af udstillingens værker tager afsæt i Louisianas vigtige samling af Arkes værker erhvervet over de seneste ti år.

Anmeldelse

Weekendavisen

Pia Arkes fortællinger om forholdet mellem Grønland og Danmark er bag billedernes fantastisk smukke og livfulde ydre både fortvivlende og fyldt med smerte. Hendes pionérarbejde får den plads og betydning, det fortjener.

Berlingske

Nøgent, sårbart, kraftfuldt. Pia Arkes værker er sine steder ret morsomme, andre steder smertefulde og sårbare - og hele vejen igennem umådeligt smukke.

Information

Den grønlandsk-danske pioner Pia Arkes kunst er mere aktuel end nogensinde før. Hun arbejder intelligent og rørende med vores dystre historie.

Frederiksborg Amts Avis

Det faktum, at hun havde en dansk far og grønlandsk mor blev en drivkraft, og det skinner igennem i værkerne. Og det er både med humoristisk og kritisk sans, at Pia Arke undersøger identitetsspørgsmålet.

LÆS MERE...

Udstillingens katalog har form af en antologi med danske og internationale bidragydere, der har mødt eller arbejdet med Pia Arke eller som ser hendes værker i nyt lys eller perspektiv.

Forfatteren Kim Leine skildrer liv og død, kunstneren Jessie Kleemann om arven fra Arke og professor ved Københavns Universitet Minik Rosing skriver om åndevæsener og kampen om Grønland.

116 s., 179 kr. (klubpris 161,10 kr.) Kan også købes i museets webshop her