Sonia Delaunay

10.2.22 - 12.6.22

En international klassiker indtager Louisianas Vestfløj i foråret 2022. Sonia Delaunay (1885-1979) var på samme tid maler, designer og iværksætter, og er blandt modernismens mest originale stemmer.

Da Sonia Delaunay i 1913 trådte ind i en parisisk dansehal iført en collageagtig kjole, der lignede et farvestrålende, kubistisk maleri, var det et statement, der vakte opsigt og gjorde indtryk i tidens avantgardemiljø. For her kom billedkunsten spadserende ud af maleriets ramme og direkte ind i det moderne, dynamiske hverdagsliv.

Delaunays kunstneriske program og varemærke var hermed manifesteret: det handlede ikke blot om at modernisere billedkunsten, men kulturen i meget bredere forstand.

STÆRKE FARVER & KONTRASTER

Sonia Delaunays praksis spænder over maleri, tekstildesign, beklædning, kostumer, reklamer og bogdesigns, og ofte indgik hun i eksperimenterende samarbejder med toneangivende kolleger fra andre kunstområder. Altid med stærke farver og farvekontraster i centrum. Hun var en forløber for trends i det 20. århundredes avantgarde, men værket peger også frem til nutidens multimediale praksisser inden for billedkunst og design.

Udstillingen spænder over kunstnerens produktion fra 1910’erne og frem til 1970’erne og introducerer bredden i Sonia Delaunays projekt og de mange medier, hun arbejdede i. Udstillingen er den første store præsentation af Delaunay i Skandinavien og den første solopræsentation i regionen i 15 år, siden en mindre udstilling på Skissernas Museum i 2007.

Nogle vil huske, at et mindre udvalg af Sonia Delaunays værker indgik i udstillingen ‘Avantgardens Kvinder 1920-1940’ på Louisiana i 2012, eller kende de tre farvestærke gouacher, som findes i museets samling.