Taryn Simon –
An American index

21.4.21 - 30.5.21

Louisiana har erhvervet hele Taryn Simons 'An American Index of the Hidden and Unfamiliar' til samlingen. Derfor er det nu muligt at give en samlet præsentation af denne sære og foruroligende portrætserie, der tager os med til ellers utilgængelige steder i det amerikanske samfund.

I sin årelange og insisterende jagt på at afdække ukendte og utilgængelige sider af USA har Taryn Simon været drevet af sin fascination af det sjældne, skjulte og kuriøse. Og af et ønske om – efter angrebene 11. september 2001 – at kaste et nyt, kristisk blik på det “indre amerikanske landskab”.

NØGTERNT OG RYSTENDE

An American Index of the Hidden and Unfamiliar er et værk, der på både nøgtern og rystende vis, dokumenterer nogle af de steder, som USAs offentlighed normalt ikke får adgang til eller kender til.

Den amerikanske kunstner Taryn Simon (f. 1975) har brugt år, tålmodighed og ikke mindst sin nysgerrighed og samfundsengagement på at gennemføre projektet, der tog sin begyndelse kort efter terrorangrebene på USA 11. september 2001 og blev præsenteret første gang i 2007.

Bag hvert enkelt billede gemmer sig således en årelang research, der kulminerer i ét enkelt fotografi med tilhørende tekst.

Mens de amerikanske myndigheder og medier var optaget af at opspore og afdække skjulesteder uden for USAs grænser efter 11. sep. 2001 - særligt jagten på masseødelæggelsesvåben - valgte Taryn Simon i stedet at vende blikket indad. Hun ville se nærmere på de både reelle og selvvalgte indre grænser og på skellet mellem de særligt udvalgte og den almindelige borgers adgang til viden.

Skjulte strukturer

Med An American Index er det lykkedes hende at afdække mange af de skjulte strukturer, der gemmer sig under overfladen i USA's nationale kultur, og som rummer landets fundament, mytologi og daglige funktioner.

Her er motiver, der berører videnskab, religion, medicin, underholdning, sikkerhed og politik. Fra kunstsamlingen i CIAs hovedkontor til radioaktivt affald nedsænket i vand. Fra dét bur, som en dødsdømt fange kan bevæge sig i udendørs til levende HIV virus, en indavlet albino-tiger og et nynazistisk ungdomskontor.

HELT IND TIL KERNEN

Som kunstner arbejder Taryn Simon med både foto, tekst, skulptur og performance. Fælles for hendes vidt forskellige projekter er den omfattende research og en grundlæggende interesse for kategorier og systemer. Hun har udstillet over det meste af verden og hendes værker er repræsenteret på mange af verdens førende museer. Taryn Simon bor og arbejder i New York.

Anmeldelser

politiken

Værker, der er så gennemtænkte, så skarpe og så smertefuldt krævende, at det er en sand fornøjelse. Det er skiftevis vidunderligt, sørgmodigt og chokerende.

Berlingske

Uafrystelig dokumentation af et hemmeligt og ukendt USA, som vi normalt ikke har adgang til – og i øvrigt har svært ved at fatte overhovedet eksisterer.

Louisiana Channel is a non-profit website that provides culture to the Internet, extending beyond the museum’s own events. The Louisiana team produces videos about art and culture on an ongoing basis. New videos are posted at the site every week.

Videos on the arts, featuring the artists.

Siden hun var barn har Taryn Simon været fascineret af verden som den blev dokumenteret og arkiveret i fotos og tekst. Louisiana Channel mødte Taryn Simon i hendes studio i New York i 2016. Her fortæller hun om, hvad der driver hende som kunstner og om, hvordan hun får adgang til og dokumenterer ellers usynlige sider af det amerikanske samfund.