Tetsumi Kudo
Cultivation

5.6.20 - 10.1.21

Den japanske kunstner Tetsumi Kudo (1935-1990) var en radikal og visionær outsider. Han har været næsten glemt, men vækker nu igen international opmærksomhed. For Kudos opgør med en verden i økologisk forfald og en selvdestruktiv menneskehed, der er sygeligt optaget af teknologi, taler lige ind i vores tid.

Udstillingen støttes af C.L. Davids Fond og Samling.

Udstillingen er formet som et slags laboratorie af mærkværdige vækstmiljøer, der gør det muligt at studere Tetsumi Kudos farvestrålende og groteske bud på kultivering af liv i en verden, hvor menneske, teknologi og forurenet natur smelter sammen.

Ved at kombinere fundne materialer og modellerede elementer til særegne skulpturer, foregriber Kudo mange af de æstetiske greb, som ses i samtidskunsten netop nu. Og samtidig taler han direkte og med stor relevans ind i vor tids kulturelle og politiske dagsordner, hvad angår f.eks. miljø og forplantning.

EN NY ØKOLOGI SPIRER FREM

Tetsumi Kudo vil for mange være et nyt bekendtskab, men Louisianas samling tæller to af hans markante værker. Disse rumlige assemblager danner afsæt for en fokuseret udstilling med værker fra kunstnerens produktion i 1960-70’erne, hvor han formulerer og billedliggør en ’ny økologi’ som udgangspunkt for vores eksistens.

Udstillingen, der har fået titlen Cultivation, præsenterer en række markante og særegne Kudo-værker: Små væksthuse, der fremstår som en slags dystopiske terrarier med blacklights, fluorescerende farver og nænsomme kultiveringsforsøg. Domer, spande og ’forsøgshaver’ med vækstforsøg med planter og isolerede lemmer, samt en række bure, hvor fragmenter af menneskekroppe og natur holdes indespærret som forsøgs- eller kæledyr.

TRANSFOR-
MATIONER OG
RELATIONER

Tetsumi Kudo spillede en afgørende rolle for den dynamiske, japanske avantgardescene og ”anti art”-strømning i Tokyo i slutningen af 1950’erne. I 1962 bosatte han sig i Paris, hvor han havde base i mere end 20 år.

Kudos interesse for de ’naturlige’ metamorfoser og transformationer, som vi til enhver tid er midt i, angår ikke blot skiftende relationer mellem natur og menneske, men har også en politisk vinkel, der angår magt- og værdihierarkier mellem øst og vest.

Selv om hans navn har været glemt i den store offentlighed, har Kudo med sin praksis længe stået som et slags "hemmeligt" forbillede for nogle af de mest markante navne inden for samtidskunsten.

FAGRE NYE BIOKEMISKE VERDEN

Med sine værker fra 1960'erne og 1970'erne peger Tetsumi Kudo direkte ind i nutidens debatter og overvejelser om, hvordan mennesker har påvirket jordens klima og miljø. I denne video fortæller museumsinspektør Tine Colstrup, der har tilrettelagt udstillingen, om den japanske kunstner med udgangspunkt i hans manifest fra 1971. Det er her, Kudo skitserer den særlige udviklingsproces, der i hans øjne vil føre os fra desintegration frem mod en tilstand af ny økologi.

Kudos værk er tydeligt præget af en opvækst i Japan i efterkrigstiden i skyggen af Hiroshima og Nagasaki. Men hans tilgang til menneskelig selvdestruktion og økologisk forfald er både usentimental og nærmest humoristisk i sine absurde bud på, hvordan nyt liv kan spire frem og udvikle sig på trods.

Omtale og anmeldelser

Jyllands-Posten

Verden er død - længe leve den nye verden. Tetsumi Kudo chokerer, overrasker og fascinerer på Louisiana. Ikke en udstilling man glemmer lige med det samme

Politiken

Japanske Tetsumi Kudos kunst som økosatire rammer klistrende præcist lige ned i vores virus- og klimakrise-samtid. Du må forberede dig på små svampepikke. Snegle-dillere. Stribede tissemandsfisk. Ja, du må nok forberede dig på noget, hvis mage du aldrig har set.

Information

Stor kadeau til Louisiana for at finde frem til Kudo og satse på en udstilling med en kunstner, der er så aktuel med sin vidunderlige klistrede science fiction. Kudos sjove, opfindsomme, kitschede fantasiverden er forvrænget og desillusioneret. Udstillingen er flippet, men Kudo mener det alvorligt.

Weekendavisen

Skør og skøn udstilling – Kudos værker er filmiske som et Hollywood-horrorshow, men også et tilforladeligt japansk univers, hvor Kudo som en anden nørd har bragt materialer sammen og passet og plejet dem ind, som var han en bonsaidyrker med en passion for samfundsproblematikker.

Kristeligt Dagblad

Grænseoverskridende fremtidsforestillinger – det er underligt, foruroligende, surreelt og samtidig grotesk humoristisk

KATALOG

Louisisana Publications har i forbindelse med udstillingen udgivet et katalog på engelsk (120 sider). Her får du en introduktion til Tetsumi Kudos værk af museumsinspektør Tine Colstrup. Bogen indeholder også to af Kudos egne tekster samt en illustreret biografi af den amerikanske Kudo-ekspert Joshua Mack.

Køb kataloget i vores webshop