Troels Wörsel

9.2.21 - 5.4.21

I serien Louisiana on Paper præsenteres en række efterladte arbejder på papir af den danske maler Troels Wörsel. Her åbnes for ukendte og overraskende sider af denne betydningsfulde danske kunstners livsværk.

C.L. Davids Fond & Samling støtter udstillingsserien Louisiana on Paper.

Troels Wörsel (1950-2018) var en cool, tænksom og på sin vis kræsen kunstner. Han rykkede til udlandet som ung og vendte aldrig tilbage til Danmark, som han i 2007 i øvrigt repræsenterede på Venedig Biennalen. Han var en virtuos, men hans værker ønsker ikke at imponere beskueren, snarere at få dem til at tænke over sjove, dristige og ikke sjældent uudgrundelige visuelle koblinger.

VISUELLE INDSIGTER

Udstillingen påviser, at intet var Wörsel fremmed, og at alt hos ham finder et udtryk. Han dyrkede de gamle mestre, sammenlignede til tider kunstens grammatikker med gastronomiens processer og var stærkt optaget af såvel cykelløb som teoretisk videnskab.

Hvor Wörsels viden altså stikker i mange retninger, udgør værkerne ligeledes et sandt kabinet af indsigter i den visuelle verden. Hans værk handler ikke om, hvad kunst skal være, snarere om, hvad den kan være, når den fæstner sig på den hvide flade.

EFTERLADTE VÆRKER

Louisiana har flere af Troels Wörsels malerier i samlingen, og denne Louisiana on Paper udstilling er affødt af, at museet har haft mulighed for at gennemgå et betydeligt efterladt materiale på papir fra hans hånd.

Det er alle værker, der ikke tidligere har været udstillet. De rækker fra 1974 og frem til hans sidste år.